Η διαχρονική ανικανότητα ή απροθυμία των υπουργών Περιβάλλοντος να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας φέρνουν τον τελευταίο χρόνο τη μια μετά την άλλη τις «βαριές» περιβαλλοντικές υποθέσεις στο Ευρωδικαστήριο. Μετά τις χωματερές και τα λύματα, που κατέληξαν ήδη στην επιβολή προστίμου, σειρά είχε χθες η εκδίκαση της παραπομπής για τα επικίνδυνα απόβλητα. Η Ελλάδα απειλείται με την άμεση επιβολή προστίμου τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ και ημερήσιο πρόστιμο 72.800 ευρώ μέχρι τη συμμόρφωσή της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Ελλάδας επρόκειτο να δικαστεί χθες, με την απόφαση να έπεται μερικούς μήνες αργότερα. Η Ελλάδα καταδικάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2009 και η Επιτροπή έχει προτείνει ημερήσιο πρόστιμο 8.096 ευρώ από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης καταδίκης έως τη δεύτερη (2009-2016) και 72.800 ευρώ από την ημέρα έκδοσης της δεύτερης καταδίκης μέχρι τη συμμόρφωση.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν έχει καταρτίσει και θεσπίσει σχέδιο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, το οποίο να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας. Επίσης δεν έχει δημιουργήσει ενιαίο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων στο πλαίσιο του οποίου να εφαρμόζονται οι πλέον κατάλληλες μέθοδοι για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Δήλωση Τσιρώνη
Η «Κ» ρώτησε χθες τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη σχετικά με το θέμα. Οπως υποστήριξε, το υπουργείο διερευνά τη δημιουργία 5 χώρων υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ): στα παλαιά λιγνιτικά πεδία Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας, στον Ασπρόπυργο, στα Οινόφυτα και στη Θεσσαλία. «Στο επιχειρηματικό πάρκο που θα θεσμοθετήσουμε στον Ασπρόπυργο θα περιλαμβάνεται και ΧΥΤΕΑ, ενώ θετικές στο ίδιο θέμα είναι οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας», ανέφερε. Ο κ. Τσιρώνης υποσχέθηκε ότι «σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις», ωστόσο με δεδομένο ότι απαιτείται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για τη χωροθέτηση, αδειοδότηση και κατασκευή των ΧΥΤΕΑ (και η πολιτεία βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο διερεύνησης), η επιβολή ακόμα ενός περιβαλλοντικού ευρωπροστίμου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η υπόθεση συζητείται από τη δεκαετία του ’90, χωρίς αποτέλεσμα.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/02/2016)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου