Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Κινεζική Εταιρεία Πήρε τα «Πρωτεία» Από τη Δανέζικη Vestas σε Νέα Εγκατεστημένη Αιολική Ισχύ το 2015


Η Κίνα παίρνει τα «σκήπτρα» της παγκόσμιας αγοράς αιολικής ενέργειας, καθώς το 2015 ξεπέρασε σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα, τον χρόνο που μας πέρασε, μια κινεζική εταιρεία, η Goldwind, υποσκέλισε την ως τώρα «πρωταθλήτρια», τη δανέζικη Vestas σε νέα αιολική ισχύ.
Ειδικότερα, μετά από 30 και πλέον χρόνια κυριαρχίας αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών στο χώρο, η κινεζική εταιρεία – με έδρα το Χονγκ Κονγκ – ξεπέρασε και τη Vestas, που ως τώρα δέσποζε για πολλά χρόνια στον κλάδο, αλλά και την αμερικανική General Electric.
«Για την αιολική βιομηχανία, το 2015 είναι η χρονιά της Κίνας», τονίζει μιλώντας στους Financial Times υψηλόβαθμο στέλεχος της συμβουλευτικής FTI Consulting. Και πραγματικά, η Goldwind δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, καθώς στην Κίνα εδρεύουν οι πέντε από τις δέκα κορυφαίες εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών στον κόσμο. Επιπλέον, η αναπτυσσόμενη ασιατική υπερδύναμη ξεπέρασε σε εγκατεστημένη ισχύ πέρυσι την ΕΕ, που αποτελεί μία από τις πιο παλιές αγορές αιολικών.

Συγκεκριμένα, το 2015 στην Κίνα η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών έφτασε τα 145 GW, ενώ στην ΕΕ τα 141,6 GW. Και απ’ ό, τι φαίνεται, ο ρυθμός αύξησης θα συνεχιστεί, καθώς η κινεζική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πολύ έντονο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που μαστίζει τις μεγαλουπόλεις της χώρας, έχει θέση ως στόχο τα 200 GW εγκατεστημένης ισχύος ως το 2020.
Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο και δηλωτικό της συνεχούς αυξητικής τάσης των αιολικών στην Κίνα, ότι εκεί πραγματοποιήθηκαν σχεδόν οι μισές νέες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών σε ολόκληρο τον κόσμο το 2015.
Όσο για την Goldwind, τη νέα παγκόσμια «πρωταθλήτρια» στα αιολικά, αυτή δεσπόζει στην εγχώρια αγορά της Κίνας, καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance, έχει εγκαταστήσει πάνω από το 25% των ανεμογεννητριών στη χώρα. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι FT, η εταιρεία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, τη Χιλή, τον Ισημερινό, το Πακιστάν και την Αιθιοπία.
Ας σημειωθεί, τέλος, πως η αυξανόμενη παρουσία των Κινέζων στον τομέα της κατασκευής ανεμογεννητριών έχει οδηγήσει πρόσφατα σε ένα «κύμα» συγχωνεύσεων στην βιομηχανία του κλάδου. Πιο πρόσφατο δείγμα της τάσης αυτής αποτελεί η είδηση ότι τον περασμένο μήνα η Siemens, η οποία, σύμφωνα με την FTI, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών στον κόσμο, βρισκόταν σε συζητήσεις με την ισπανική Gamesa για την εξαγορά της τελευταίας. Αν η κίνηση ευοδωθεί, τότε το σχήμα που θα προκύψει θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών στον κόσμο, υποσκελίζοντας στη δεύτερη και Τρίτη θέση την Vestas και την GE αντίστοιχα.
Το ενδιαφέρον για τα αιολικά εξηγείται και από το ότι το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον άνεμο αυξάνει όλο και πιο πολύ στο σύνολο του ενεργειακού μείγματος όλων των μεγάλων αγορών. Στην ΕΕ, η αιολική αντιστοιχούσε το 2015 στο 44% της νέας ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη, ξεπερνώντας κάθε άλλη μορφή ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της FTI.
Αλλά και στις ΗΠΑ πέρυσι τα αιολικά υποσκέλισαν το φυσικό αέριο και κατέλαβαν την πρώτη θέση ανάμεσα στις πηγές του ηλεκτρισμού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου