Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Κύπρος: Έρχονται Κίνητρα για Αγορά Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου

 Σύντομα θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην εξαγγελία κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης του κινήματος Οικολογία Μπροστά για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ο Υπουργός ανέφερε, ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί σχετικά ευρωπαϊκό κονδύλι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

 «Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για καλά στη ζωή μας. Είναι ένα μέσο με το οποίο διασφαλίζουμε το περιβάλλον μας και σίγουρα εμείς ως πολιτεία οφείλουμε να δώσουμε κίνητρα στους συμπατριώτες μας για να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα διότι μπορούν να έχουν την εξυπηρέτηση που τους προσφέρει ένα κανονικό αυτοκίνητο προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.
Πρόσθεσε ότι «είμαστε στη διαδικασία μελέτης διαφόρων κινήτρων που θέλουμε να δώσουμε στους πολίτες και θα είμαστε σε θέση να τα εξαγγείλουμε σύντομα». Προς αυτό, ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί ευρωπαϊκό κονδύλι για την προώθηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου «και με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να δούμε περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους μας μέσα στα επόμενα ένα – δύο χρόνια».
Σε ερώτηση για το ύψος του κονδυλίου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «το κονδύλι είναι ύψους ενός εκ. ευρώ αλλά πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερα κίνητρα γιατί όντως αυτή τη στιγμή ένας παράγοντας ο οποίος εμποδίζει τον κόσμο να αγοράσει περισσότερα (ηλεκτρικά) αυτοκίνητα είναι το κόστος».
Εξήγησε ότι «είναι πιο ακριβά αυτά τα αυτοκίνητα σε σχέση με τα υπόλοιπα». Φυσικά όμως, συνέχισε, «τα οφέλη που έχουν είναι σημαντικά σε εξοικονόμηση ενέργειας».
Όπως και οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει και εμείς να δώσουμε κίνητρα στην αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ώστε να μπορέσουμε να τα προωθήσουμε πιο αποτελεσματικά, είπε.
«Στη Δανία δεν χτίζουν πλέον βενζινάδικα, χτίζουν σταθμούς, όπου σταθμεύεις και αντί να γεμίσεις βενζίνη τα αυτοκίνητο, απλά αλλάζεις τη μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου για να μπορείς να κινείσαι άνετα στους αυτοκινητόδρομους», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας».
Πρωταρχικός στόχος της εκδήλωσης σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κινήματος Οικολογία Μπροστά Ανδρέα Μασούρα ήταν «να ευαισθητοποιήσει τους δημότες και ευρύτερα τους πολίτες για τη χρησιμότητα, κυρίως για την περιβαλλοντική χρησιμότητα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου». Χαιρέτισε επίσης την πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταφορών να δώσει κίνητρα για την αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου