Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ενέκριναν τα Κατεχόμενα τη Συμφωνία για τη Μεταφορά Νερού Από την Τουρκία


Το “υπουργικό συμβούλιο” στα κατεχόμενα ενέκρινε σήμερα το κείμενο της συμφωνίας για τη διαχείριση του νερού από την Τουρκία μετά την αποδοχή των αλλαγών που πρότεινε χθες ο “πρωθυπουργός”, Ομέρ Καλιοντζού στον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές και αποδέχθηκε η Άγκυρα.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις πριν από τη συνεδρία του “υπουργικού”, ο κ. Καλιοντζού είπε πως η υπογραφή της “διακρατικής” συμφωνίας θα γίνει όταν θα είναι έτοιμος ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου και θα μεταβεί ο ίδιος στην Άγκυρα γι` αυτό. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, εξήγησε ότι εντάχθηκε στο κείμενο ως προϋπόθεση ο όρος ότι οι “δήμοι” που δεν θα ενταχθούν στο σύστημα θα έχουν πρόσβαση στις τοπικές πηγές και θα τους δοθεί νερό από αυτό που θα έρθει από την Τουρκία. “Ωστόσο αυτοί (οι “δήμοι”) δεν θα πάρουν το 10% του τζίρου (από τα έσοδα από το νερό), δεν θα γίνουν επενδύσεις σε αυτούς, οι ίδιοι θα κάνουν επενδύσεις και το προσωπικό τους δεν θα κάνει οποιαδήποτε εργασία. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν το προσωπικό τους που θα δουλεύει για τους ίδιους”. Πρόσθεσε ότι μετά την έγκριση της “συμφωνίας” από το “υπουργικό” αυτή θα σταλεί για έγκριση και στη “βουλή”.
Στο μεταξύ, νωρίτερα, πριν από την έναρξη της συνεδρίας του “υπουργικού”, ο “πρωθυπουργός”, Ομέρ Καλιοντζού μίλησε στην “ολομέλεια” της “βουλής” που ζήτησε ενημέρωση για το θέμα του νερού και διέψευσε ότι οι τοπικές πηγές νερού θα δοθούν σε ιδιώτη. Ο έλεγχος των τοπικών πηγών, είπε, θα γίνεται από το ψευδοκράτος, σημειώνοντας ότι η μείωση των αποθεμάτων αυτών των πηγών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, συνεδρίασε υπό την προεδρία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ η κομματική βουλή, το ανώτατο όργανο του ΡΤΚ, η οποία ενέκρινε το κείμενο συμφωνία στο Δικαστήριο.

( www. sigmalive. com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου