Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Μειώνει την Παροχή Φυσικού Αερίου Προς την Τουρκία η Gapzrom - Ακύρωση της Έκπτωσης 10,25%


Από τις 10 Φεβρουαρίου η Gazprom έχει προχωρήσει σε σημαντική μείωση της παροχής φυσικού αερίου προς την Τουρκία, ενώ παράλληλα δεν υλοποιήθηκε η συμφωνία που είχε κλείσει για έκπτωση 10,25% από την αρχή του έτους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο στοιχεία από τη βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, Bulgartransgaz, η παροχή ΦΑ σε μία από τις δύο βασικές οδούς προμήθειας της τουρκικής αγοράς (western route) έχει μειωθεί κατά 50% περίπου. 

Την περασμένη Τετάρτη η Gazprom παρείχε, μέσω του western route, 26,7 εκατ. κυβικά μέτρα, ποσότητα που είναι κατά 40% χαμηλότερη έναντι της ίδιας ημέρας του προηγούμενου έτους. 

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας ανέφεραν επίσης ότι η Gazprom εξέδωσε σημείωμα προς ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες που προμηθεύει με ΦΑ, στο οποίο φαίνεται ότι το κόστος (η τιμή) είναι κατά 10,25% υψηλότερη σε σχέση με τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί, καταδεικνύοντας ότι ακύρωσε την αντίστοιχη συμφωνηθείσα έκπτωση, που προβλεπόταν να ισχύσει από τις αρχές του έτους.
Το ίδιο ισχύει και για τη συμφωνία με την κρατική BOTAS.
Η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την ρωσική εταιρεία, μετά την γερμανική. Σε ετήσια βάση, εισάγονται περί τα 30 δισ. κυβικά μέτρα μέσω δύο αγωγών: του Blue Stream και του western route.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου