Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Με την Halliburton θα Συνεργαστεί η Turkish Petroleum για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Θράκη

Με την Halliburton ετοιμάζεται να συνεργαστεί η Turkish Petroleum για την εξόρυξη φυσικού αερίου στην ανατολική Θράκη (στο βορειοδυτικό τμήμα), όπως είπε ο επικεφαλής της τουρκικής εταιρείας, Besim Sisman, μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο IHS Energy CERAWeek, στο Χιούστον

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η TP είναι σε επαφές με την αμερικανική εταιρεία υπηρεσιών στο κλάδο πετρελαίου.

«Θα επισκεφθούμε τα γραφεία της Halliburton αύριο (σ.σ. χθες) και θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από κοντά τις εργασίες τους στα σχιστολιθικά κοιτάσματα φυσικού αερίου», ανέφερε.

«Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε φυσικό αέριο στην περιοχή της Θράκης», προσέθεσε. 
Όπως έχει αναφέρει σε σχετικό άρθρο το energia.gr, τα αποτελέσματα της πρώτης ερευνητικής δοκιμής της καναδικής  Valeura  Energy για shale  gas στην Ανατολική Θράκη ήταν επιτυχημένα. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν το 2015, στη διάρκεια 24ωρου τεστ παραγωγής με περιορισμένη παραγωγή 3,4 εκατ. κυβ. ποδών την ημέρα, στην περιοχή του Μπαναρλί, όπου η  Valeura διαθέτει πλήρη άδεια.

Η άδεια δόθηκε στην καναδική εταιρεία τον Απρίλιο του 2014 και αφορά περιοχή συνολικής έκτασης 118.598 στρεμμάτων, κοντά στο κεντρικό και βαθύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου της Ανατολικής Θράκης. 

Η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι πραγματοποίησε δοκιμαστικές εξορύξεις σε δύο πηγάδια στο Μπαναρλί. Στο πρώτο το  Bati Gurgen-1, η εξόρυξη έφτασε σε βάθος  2.735 μέτρων πέραν του πεδίου  Teslimkoy στο σχηματισμό του  Mezardere. Επίσης, πέραν των 3,4 εκατ. κυβ. ποδών που έδωσε η 24ωρη δοκιμή, εξορύχθηκαν 15 βαρέλια συμπυκνωμάτων αερίου.

Έρευνες σε άλλους σχηματισμούς που σχετίζονται με το  Bati Gurgen-1 αναμένεται να ολοκληρωθούν ένα με δύο μήνες αφού ξεκινήσει η παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά το  Bati  Gurgen-1, αναμένεται η ολοκλήρωση του αγωγού που συνδέεται με τη μονάδα αφυδάτωσης, η οποία βρίσκεται περί τα 3 χλμ. ΝΑ της έκτασης που κατέχει η κοινοπραξία της  Thrace  Basin  Natural  Gas ( Turkiye) και τη  Pinnacle  Turkey.

Το δεύτερο ερευνητικό πηγάδι της  Valeura, το  Yayli-1, εξορύχθηκε σε βάθος 2.914 μέτρων πέραν του πεδίου  Teslimkoy, στο σχηματισμό του  Mezardere, ενώ αναμένεται να συνδεθεί και με το  Bati  Gurgen-1.

Η ολοκλήρωση των ερευνών αναμενόταν στα τέλη Ιανουαρίου.
 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου