Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Τα Ολλανδικά Τρένα Κινούνται Πλέον με 100% Αιολική Ενέργεια

Tα ηλεκτρικά τρένα ήταν πάντα ένας σχετικά βιώσιμος τρόπος μεταφοράς, με πολύ χαμηλότερες εκπομπές από τα αυτοκίνητα. 
Από την 1η Ιανουαρίου όμως όλες οι μετακινήσεις στην Ολλανδία με τις χρήσεις ηλεκτρικών τραίνων έχουν γίνει ακόμη πιο πράσινες αφού τροφοδοτούνται πλέον εξ ολοκλήρου από αιολική ενέργεια.
Η μεγαλύτερη εταιρεία σιδηροδρόμων στην Ολλανδία (NS) συνεργάστηκε με την εταιρεία ENECO το 2015 με σκοπό τη δραστική μείωση των εκπομπών με αρχικό στόχο το 2018 να χρησιμοποιούν κατά 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη κίνηση των ηλεκτροκίνητων τραίνων τους. Η μετάβαση όμως πραγματοποιήθηκε νωρίτερα κατά ένα έτος.

Η NS μεταφέρει περίπου 600.000 άτομα ανά ημέρα και καταναλώνει 1,2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως (όση η κατανάλωση του Άμστερνταμ), οπότε η χρήση ανανεώσιμης ενέργειας είναι ένα σημαντικό βήμα στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ολλανδικού τομέα των μεταφορών.
Η εταιρεία ΕΝΕCO χρησιμοποίησε εγγυήσεις προέλευσης (GOs) από νέα αιολικά πάρκα στην Ολλανδία, Βέλγιο και Φινλανδία.
Η περίπτωση πλήρους κάλυψης της ηλεκτρικής κατανάλωσης των Ολλανδικών Σιδηροδρόμων είναι μια ακόμη περίπτωση χρήσης των εγγυήσεων προέλευσης από ΑΠΕ και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες.
Πως θα σας φαινόταν το τραμ, το μετρό, ο προαστιακός και ο ηλεκτρικός στην Αθήνα αλλά και τα τραίνα του ΟΣΕ να κινούνταν με τη χρήση μόνο καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας;
Ελπίζουμε σχετικά σύντομα να το δούμε.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου