Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Τα Πρόστιμα Μειώνονται, οι Παράνομες Χωματερές Αυξάνονται

Στα 4,2 εκατ. ευρώ από 14,6 εκατ. ευρώ μειώθηκε το πρόστιμο για του Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, χθες κατά το περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό φόρουμ της πρωτοβουλίας Α–Energy Investments, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος. 
Κατά τον ίδιο, μέσα στη φετινή χρονιά τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές θα εκμηδενιστούν.

Ωστόσο, που καταλήγουν τα απορρίμματα, δεδομένου ότι σήμερα ούτε συστήματα ολοκληρωμένης επεξεργασίας υφίστανται, ενώ οι χωματερές που βρίσκονται, ως μη αδειοδοτημένες, στην επίσημη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος κλείνουν;

Νέες παράνομες χωματερές

Η απάντηση είναι αυτονόητη. Οι Δήμοι "δημιουργούν” νέους χώρους, σε δάση, ρέματα και εκτάσεις γης όπου καταλήγουν τα απορρίμματα. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην Πελοπόννησο, με καταγγελίες φορέων να κάνουν λόγο για τη δημιουργία νέων μη αδειοδοτημένων χωματερών σε Άργος και Τρίπολη, οι οποίες τελούν υπό τη σιωπηρή αποδοχή των παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως, εξάλλου, ανέφερε, χθες, ο κ. Καπετάνιος, μεγάλο μέρος του ποσού των 4,2 εκατ. ευρώ αφορά την Πελοπόννησο.

Έτσι, μπορεί τα πρόστιμα να μειώθηκαν, αλλά δεδομένης της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης, ουδείς είναι σε θέση να προεξοφλήσει ότι αυτά δεν θα αυξηθούν.

Αυτό τη στιγμή που η συμβασιοποίηση των τεσσάρων συμπράξεων Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε Πελοπόννησο, Ήπειρο, Σέρρες και Ηλεία, συνολικού προϋπολογισμού 285 εκατ. ευρώ, "σέρνεται”.
Κατά το χθεσινό φόρουμ, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υπονόησε ότι θα υπογραφούν τα τέσσερα αυτά έργα, όπως και άλλα έργα που διαθέτουν μόχλευση 2 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 16 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
"Ανεξαρτήτως του εργαλείου χρηματοδότησης, έχουμε θωρακίσει όλα τα έργα και από πλευράς προσβολής τους σε νομικό επίπεδο και γι' αυτό εγκρίναμε όλες τις μελέτες. Οι υπογραφές δεν θα αφορούν μόνο τα ΣΔΙΤ αλλά και άλλα έργα που διαθέτουν μόχλευση 2 δισ. ευρώ και περίπου 16 χιλιάδες θέσεις εργασίας.”

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός των συναρμοδίων υπουργείων Περιβάλλοντος-Εσωτερικών φαίνεται να προκρίνει τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, δηλαδή σε επίπεδο Δήμων. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων, που στηρίζονται στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, τη διαλογή στην πηγή και την ενθάρρυνση της...κοινωνικής συμμετοχής, συγκεντρώνουν υψηλές πιθανότητες αποτυχίας.

(Πηγή: capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου