Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Restart στην Αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

 Μπορεί η πώληση του 66%  του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν να έληξε άδοξα, ωστόσο όπως τόνισε ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, με κάποιες αλλαγές που να τον προσαρμόζουν στη σημερινή πραγματικότητα και να αξιοποιούν τις μεγάλες προοπτικές του κλάδου του αερίου.
Η συγκεκριμένη δήλωση έδωσε απάντηση στο ερώτημα για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά το ναυάγιο με τους Αζέρους. Υπενθυμίζεται ότι κάποιες εισηγήσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι, πρότειναν τη συνέχιση του ίδιου διαγωνισμού, ώστε να κερδηθεί χρόνος. Ωστόσο τα νομικά εμπόδια που διαπιστώθηκαν αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα με αποτέλεσμα να προκριθεί η λύση του νέου διαγωνισμού.

Το θέμα για το οποίο ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της είναι το ποσοστό του ΔΕΣΦΑ που θα παραχωρηθεί μέσω του νέου αυτού διαγωνισμού. Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας, που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ είναι 65% Δημόσιο και 35% ΕΛΠΕ. Στον άγονο διαγωνισμό του 2013 είχε διατεθεί προς πώληση το 31% των μετοχών του Δημοσίου και το σύνολο της συμμετοχής των ΕΛΠΕ (35%).
Υπό το πρίσμα αυτό, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα πουληθεί στο νέο διαγωνισμό, θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τα ΕΛΠΕ βεβαίως δεσμεύονται από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα πρέπει πλέον να αναθεωρηθεί με βάση τα νέα δεδομένα. Εντός του ομίλου πάντως υπάρχουν πάντα οι υποστηρικτές της άποψης ότι είναι προτιμότερο να διατηρηθεί μια συμμετοχή που συνεπάγεται τον έλεγχο ενεργειακών υποδομών στρατηγικής σημασίας όπως η Ρεβυθούσα.
Ένα άλλο ζήτημα αφορά στην λήξη της προηγούμενης διαδικασίας και την τυπική ακύρωση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί με τους Αζέρους. Η εν λόγω σύμβαση θεωρείται ουσιαστικά νεκρή μετά τη μη ανανέωση της εγγυητικής επιστολής της Socar. Θα πρέπει ωστόσο από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν και οι τυπικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην επισφράγιση του "συναινετικού" όπως εξελίχθηκε διαζυγίου με τη Socar για το ΔΕΣΦΑ. 
Να σημειωθεί ότι καθώς οι μετοχές του Δημοσίου στο ΔΕΣΦΑ έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο θα είναι εκείνο που θα κληθεί να τρέξει τη νέα διαδικασία πώλησης. 
Σε αυτήν, η ελληνική πλευρά θα ήθελε να δει να συμμετέχουν κάποιες από τις εταιρείες που στο παρελθόν ή και πιο πρόσφατα είχαν άμεσα ή έμμεσα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η βελγική Fluxys, η ρουμανική Transgas και η ισπανική Enagas. 
Εφόσον οι διαδικασίες τρέξουν και προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού, αυτός εκτιμάται ότι είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους. 

(από capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου