Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Τον Πρώτο Σταθμό FSRU Εγκαινίασε η Τουρκία

Ο πρώτος πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG της Τουρκίας τέθηκε σε λειτουργία στις 23 Δεκεμβρίου στο Τσακμακλί, πλησίον της Σμύρνης. Η μονάδα FSRU αναπτύχθηκε από την εταιρεία ETKI, θυγατρική της τουρκικής Kolin Holding, και τη γαλλική Engie.
Η μονάδα διαθέτει τάνκερ με δυνατότητα εκφόρτωσης 6.000 κυβ. μέτρων την ώρα και μέγιστη δυναμικότητα επαναεριοποίησης τα 5,01475 Bcm ετησίως ή 13,74 εκατ. κυβ. μέτρα την ημέρα και δυναμικότητα τα 142.862 κυβ. μέτρα LNG.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων, δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις σχετικά με το αν η μονάδα ήδη έχει δεχθεί κάποιο φορτίο LNG ή για το πότε θα υπάρξει κάποια παραλαβή.
Ας σημειωθεί ότι, όπως σημειώνει το Platts, o Τούρκος Υπουργός Berat Albayrak, είχε, πριν δύο μήνες προαναγγείλει το άνοιγμα της μονάδας πριν το τέλος του έτους, αλλά και ότι η κρατική εταιρεία εισαγωγής και μεταφοράς αερίου της Τουρκίας, Botas, αναπτύσσει ήδη τη δική της μονάδα FSRU. Ωστόσο, δεν είχε δώσει λεπτομέρειες για το δεύτερο αυτό πρότζεκτ ή για το πότε θα τεθεί σε λειτουργία.
Η Τουρκία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία μονάδων FSRU λόγω ελλείψεων που παρατηρούνται τη χειμερινή περίοδο λόγω αιχμής της ζήτησης στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου