Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η Σ. Αραβία Επαναλειτουργεί Αγωγό Πετρελαίου για την Περίπτωση που το Ιράν Κλείσει τα Στενά του Ορμούζ


Η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει εκ νέου τη λειτουργία ενός αγωγού πετρελαίου, ο οποίος χτίστηκε τη δεκαετία του ΄80 από το Ιράκ, για να είναι εφικτή η αποστολή φορτίων αργού σε τερματικούς σταθμούς στην Ερυθρά Θάλασσα, σε περίπτωση που το Ιράν επιχειρήσει να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με το Reuters.
Ο αγωγός, ο οποίος κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, δεν έχει χρησιμοποιηθεί για μεταφορά αργού από την εποχή της επίθεσης του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ το 1990.
Το 2001, η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην κατάσχεση του αγωγού, λόγω χρεών του Ιράκ. Τα τελευταία χρόνια ο αγωγός έχει χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου για ηλεκτροδότηση, όπως ανέφερε η ανταπόκριση τoυ Reuters.
Πηγή energia.gr 

Calik Τουρκίας: Στόχος το 20% στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας


Η Calik Holding, ένας όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων στην Κωνσταντινούπολη, στοχεύει να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά διανομής ηλεκτρικού ρεύματος από το σημερινό % σε 20 τοις εκατό, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Calik Yedaş, Nurettin Turkoglu.
Η Calik Yedaş ελέγχει δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στις βόρειες επαρχίες Samsun, Ordu, Amasya, Sinop και Çorum.
(www.balkans.com, 29/06/2012)

Τους Μισούς της Πυρηνικούς Αντιδραστήρες Θα Κλείσει η Ιαπωνία


Ιάπωνες βουλευτές, οι οποίοι είχαν αναλάβει να εξετάσουν την επικινδυνότητα των 50 αντιδραστήρων της χώρας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως 24 από αυτούς θα πρέπει να αποσυναρμολογηθούν διότι βρίσκονται πάνω σε ρήγματα ή παρουσιάζουν άλλους σημαντικούς κινδύνους.
Σύμφωνα με την ομάδα «Genpatsu zero» (κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας), στην οποία συμμετέχουν βουλευτές και γερουσιαστές από διαφορετικά κόμματα, περίπου οι μισοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας είναι ευάλωτοι σε σημείο που κρίνεται αναγκαίο να αποξηλωθούν ή να διακοπεί οριστικά η λειτουργία τους.
Ανάμεσα στους 24 αντιδραστήρες είναι οι δύο μονάδες (5 και 6) που ακόμα θεωρείται πιθανόν ότι μπορούν να εκραγούν κάποια στιγμή στο μέλλον, στα πυρηνικά εργοστάσια Φουκουσίμα Νταΐτσιι και Φουκουσίμα Νταΐνι που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.
Επίσης ιδιαίτερα προβληματικοί κρίνονται από τους βουλευτές επτά αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Καζιβαζάκι-καρίβα, που διαχειρίζεται η Tepco, αλλά και το εργοστάσιο της Χαμαόκα.
Οι άλλοι 26 αντιδραστήρες εξετάστηκαν και ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε σχέση με τα χρόνια λειτουργίας τους, την τεχνολογία που χρησιμοποιούν και το έδαφος στο οποίο είναι κτισμένοι.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, η Ιαπωνία δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει το 40% των χρημάτων που είχαν αποδεσμευτεί για την πρώτη χρονιά των έργων ανοικοδόμησης των βόρειων περιοχών της χώρας, οι οποίες επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011
Καθυστερήσεις στον συντονισμό της κυβέρνησης με τις τοπικές αρχές των περιοχών που επλήγησαν και στη λήψη αποφάσεων ευθύνονται για την αποτυχία αυτή, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ανοικοδόμησης.
Σκοπός της κυβέρνησης ήταν να χρησιμοποιήσει περίπου 14,9 τρισεκατομμύρια γεν (187 δισεκατομμύρια δολάρια) για να απομακρύνει τα συντρίμμια από τις πληγείσες περιοχές, για την κατασκευή δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών, ανάμεσα στα άλλα έργα. Ομως μόνο 9,1 τρισεκατομμύρια γεν είχαν διατεθεί μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους τον Μάρτιο.
Πηγή energia.gr 

Ξεκίνησε Σήμερα η Κατασκευή Φ/Β σε Στέγες Κτιρίων της ΔΕΗ


Ξεκίνησε σήμερα η κατασκευή φωτοβολταϊκών στεγών σε κτίρια της ΔΕΗ στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο, ισχύος 33,84 kWp και 32,90 kWp αντιστοίχως. Την κατασκευή του έργου αναλαμβάνει η ΔΕΗ ανανεώσιμες, κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ.

Η επιλογή των συγκεκριμένων κτιρίων έγινε με γνώμονα τον προσανατολισμό, το εμβαδόν και την καταλληλότητα της επιφάνειας (χωρίς εμπόδια - εξοπλισμό, σκιάσεις από διπλανά κτήρια).

Κάθε έτος λειτουργίας τους θα παράγονται περίπου 100 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας με τις οποίες μειώνονται κατά 70 τόνους οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αντιστοιχούν σε δενδροφύτευση 131 δένδρων και θα καλύπτουν τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες τουλάχιστον 30 νοικοκυριών Η κατασκευή των δύο φωτοβολταϊκών στεγών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 29 Ιουλίου και θα ακολουθήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε άλλες 25 στέγες σε κτήρια της ΔΕΗ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, συνολικής ισχύος 1 MW.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχε προκηρύξει στις 5 Ιουνίου σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια των φ/β πλαισίων και των αντιστροφέων που θα εξοπλίσουν τα συστήματα.
Πηγή energia.gr 

Επείγουσα Αύξηση της Προμήθειας Φυσικού Αερίου από την Gazprom Ζητά η Τουρκία


Λόγω έκρηξης στο αγωγό που μεταφέρει αέριο από το Ιράν, η Τουρκία ζήτησε από την Gazprom να αυξήσεις επειγόντως την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς η παροχή από το Ιράν διεκόπη.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Gazprom, η οποία έχει κερδίσει τη φήμη του αξιόπιστου προμηθευτή, ανταποκρίνεται άμεσα σε αιτήματα της Τουρκίας είτε λόγω ύπαρξης τεχνικού σφάλματος ή έκρηξης ή λόγω της έλευσης του κύματος ψύχους», είπε ο Sergei Kuprianov, εκπρόσωπος Τύπου της Gazprom. «Η Gazprom πάντα αναπλήρωνε το έλλειμμα και έβρισκε τρόπους να αυξήσεις να καλύψει την αυξημένη ζήτηση».
Η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Γερμανία, όσον αφορά στον όγκο του εισαγόμενου ρώσικου φυσικού αερίου. Η Τουρκία διαθέτει δύο βασικούς προμηθευτές, τη Ρωσία και το Ιράν. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Kuprianov, δεδομένης της πρόσφατης υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για την από κοινού κατασκευή του αγωγού Trans Anadolu, εφόσον το έργο ολοκληρωθεί, όπως προγραμματίζεται, το 2018, τότε η Τουρκία θα μπορεί να στραφεί στο Μπακού για βοήθεια.
Πηγή energia.gr 

Επενδύοντας στην Ελλάδα: Το Παράδειγμα των ΕΛ.ΠΕ.


Το από κάθε άποψη αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην οικονομία της χώρας τα τελευταία χρόνια και που μάλιστα έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά την φυγή πολλών καταθέσεων δισεκατομμυρίων ευρώ προς πλέον ασφαλείς προορισμούς, ευθύνεται όχι μόνο για την επενδυτική απραξία, αλλά και για την μη ανάληψη οποιασδήποτε σοβαρής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων, όσο και κυβέρνησης. Και ένας βασικός λόγος για αυτήν την δυσπραγία αποτελεί ασφαλώς το κακό ψυχολογικό κλίμα, κάτι που έχει ενισχυθεί από την πολιτική αστάθεια των τελευταίων μηνών και που αποθαρρύνει και τους πλέον τολμηρούς από το να σκεφθούν δημιουργικά, να εκτιμήσουν τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς και να επενδύσουν.

Για αυτό η ανακοίνωση χθες κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων του μεγαλύτερου βιομηχανικού – εμπορικού ομίλου της χώρας από πλευράς πωλήσεων, των Ελληνικών Πετρελαίων, περί επιτυχούς ολοκλήρωσης και λειτουργίας εντός του Ιουλίου της νέας αναβαθμισμένης διυλιστικής μονάδας της Ελευσίνας, αποτελεί από μόνο του ένα χαρμόσυνο γεγονός και μία ισχυρή τόνωση και εμψύχωση για το επιχειρηματικό κλίμα. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εν λόγω επένδυση ύψους 2.0 δις ευρώ περίπου που είναι και η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στον πετρελαϊκό – διυλιστικό κλάδο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, σχεδιάστηκε και άρχισε να υλοποιείται εν μέσω οικονομικής κρίσης το 2008, η δε κατασκευή του ξεκίνησε στις αρχές του 2010, δηλαδή ενώ η κρίση εκορυφώνετο. Η δε μονάδα κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε ενώ η οικονομία εβυθίζετο σε νέα τέλματα και η παραμονή της χώρας στο ευρώ παιζόταν καθημερινά κορώνα – γράμματα. Και όμως, η επένδυση προχώρησε και ολοκληρώθηκε χάρις στην επιμονή και αφοσίωση της διοίκησης και των εργαζόμενων των ΕΛ.ΠΕ. σε μία σταθερή πορεία, σε ένα κοινό όραμα και προπαντός στις προσδοκίες τους (που δεν αρκούν πάντοτε) και στην πίστη τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Και επειδή οι επενδύσεις, ιδίως τόσο μεγάλης κλίμακας και τόσο σύνθετες από άποψης μηχανολογικού εξοπλισμού και διεργασιών, δεν προχωρούν απλά μόνο λόγω πίστεως και ελπίδος, αλλά απαιτούν χρήματα και μάλιστα άφθονα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι χωρίς τα ΕΛ.ΠΕ. να έχουν κτίσει όλα αυτά τα χρόνια μία απόλυτα υγιή χρηματοοικονομική βάση, με σωστή οργανωτική δομή, και με δείκτες λειτουργίας ( performance indicators ) πολύ άνω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, το έργο δεν θα μπορούσε να έχει χρηματοδοτηθεί ομαλά με συνεισφορά τόσο ίδιων κεφαλαίων, όσο και από project financing.


Επιπλέον, το εξαιρετικά φιλόδοξο αυτό επενδυτικό σχέδιο, που στην πράξη εσήμανε την κατασκευή ενός εντελώς νέου διυλιστηρίου στην θέση του παλαιού στην Ελευσίνα, μπόρεσε να πραγματοποιηθεί εντός του αυστηρού χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί από την διοίκηση και τις τράπεζες, επειδή τα ΕΛ.ΠΕ. είναι μία εξαιρετικά καλά οργανωμένη επιχείρηση, με σύγχρονο μάνατζμεντ, ορθολογική διάρθρωση, καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, διαρκώς ανανεούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό και μία συνεχή αναπτυξιακή πορεία. Η δε εισαγωγή και συνεχής προσαρμογή στα δεδομένα της εταιρείας προηγμένων τεχνικών διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων και μεθόδων risk και crisismanagement, ιδίως τα τελευταία 5-6 χρόνια, έχει επιτρέψει στη διοίκηση του Ομίλου τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους, την αύξηση των διαθεσίμων και την βελτίωση των χρηματορροών.

Η επιτυχής διαχείριση των χρηματοοικονομικών της επιχείρησης και οι σωστές επιλογές απεδείχθησαν έμπρακτα κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών όταν από την μία πλευρά το Αμερικανό – Ευρωπαϊκό embargo κατά των Ιρανικών εισαγωγών αργού – με το οποίο εφοδιάζετο η Ελληνική αγορά τα τελευταία 30 χρόνια, και από την άλλη η καταρράκωση της Ελληνικής πίστης (όπου οι ξένοι προμηθευτές άρχισαν να απαιτούν πληρωμή upfront), δημιούργησαν ασφυκτικές συνθήκες για την προμήθεια αργού. Όμως η σωστή οργάνωση, οι επαρκείς προβλέψεις και οι κατάλληλοι επιχειρηματικοί ελιγμοί (π.χ. δημιουργία νέας διεθνούς εμπορικής εταιρείας με την σύμπραξη των ΕΛ.ΠΕ. και τριών τραπεζών για εισαγωγές αργού) επέτρεψαν στα ΕΛ.ΠΕ. την απρόσκοπτη λειτουργία τους και τον αδιάκοπο εφοδιασμό τους, και κατά συνέπεια της Ελληνικής αγοράς με αργό από Ρωσία, Βόρεια Αφρική, Νιγηρία, Σ. Αραβία, Κουβέιτ και αλλού.

Τέλος, έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση ότι τα ΕΛ.ΠΕ., όπως και αρκετές άλλες επιχειρήσεις του κλάδου με έδρα την Ελλάδα, λειτουργούν τα τελευταία χρόνια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει συνεχής συρρίκνωση του μεγέθους της αγοράς (σύμφωνα με στοιχεία της BP το 2006 η συνολική κατανάλωση πετρελαιοειδών στην Ελληνική αγορά έφθανε τα 444.000 βαρέλια, ενώ το 2011 αυτή διαμορφώθηκε στα 350.000 βαρέλια), όπου αυξάνεται αμείλικτα ο ανταγωνισμός και ο αγώνας για διατήρηση μεριδίων και πελατών. Για αυτό τον λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η ολοκλήρωση και λειτουργία των νέων μονάδων στο διυλιστήριο της Ελευσίνας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Με την νέα αυτή επένδυση στην Ελευσίνα και την λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες των μονάδων Hydrocracker και Flexicoker, ως και την παράλληλη αναβάθμιση του Διυλιστηρίου στη Θεσσαλονίκη, τα ΕΛ.ΠΕ. βελτιώνουν εντυπωσιακά την παραγωγική τους βάση (π.χ. αυτάρκεια σε diesel) και ταυτόχρονα δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για σημαντική αύξηση των εξαγωγών τους στη ΝΑ Ευρώπη, πράγμα που θα επεκτείνει τον κύκλο εργασιών τους και θα ενισχύσει την κερδοφορία τους. Ήδη, βάσει των σημερινών δεδομένων οι εξαγωγές προϊόντων το 2012 θα ανέλθουν στο 28% του τζίρου, έναντι 20% το 2011, με στόχο το 40% για το 2014/2015.

Επενδύοντας στη βιομηχανική τους βάση στην Ελλάδα τα ΕΛ.ΠΕ. όχι μόνο κεφαλαιοποιούν τα κέρδη και τις προσδοκίες τους αλλά επιβεβαιώνουν με τον πλέον έμπρακτο τρόπο την πίστη τους προς τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τις μακροχρόνιες θετικές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.
Πηγή energia.gr 

BIOENERGY 2012 (5 – 7 Οκτωβρίου): Τα Πάντα για τη Βιομάζα


H Bioenergy 2012 συνεχίζει την πετυχημένη πορεία στον κλάδο της που εγκαινιάστηκε το 2011 και συνεχίζει δυναμικά να δίνει το παρόν σε επαγγελματίες, κοινό, τον κλάδο και τον επιστημονικό κόσμο.Με το βλέμμα και τις εργασίες στραμμένα στην αναβάθμιση της ενεργειακής δυναμικής της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην παροχή ολοκληρωμένων προτάσεων και λύσεων για κάθε μικρή ή μεγάλη εγκατάσταση και ανάγκη παραγωγής ενέργειας, η Bioenergy 2012 ανοίγει τις πόρτες της 5 – 7 Οκτωβρίου, στο M.E.C. Expo Center στην Παιανία.
Βιομάζα, βιοκαύσιμα, πέλλετς, ενεργειακά τζάκια, σόμπες καύσης πέλλετ, καυστήρες βιομάζας, παραγωγή βιοαερίου, σιλό, θάλαμοι αποθήκευσης, επεξεργασία πρώτων υλών και αξιοποίηση της παραγωγής, μελέτη και υπηρεσίες επενδύσεων, εγκαταστάσεων και απόδοσης, μικρής και μεγάλης κλίμακας παραγωγή και διαχείριση πρώτων υλών και επεξεργασμένων προϊόντων Βιομάζας- Βιοαερίου- Βιοκαυσίμων.
Η Bioenergy 2012 φιλοξενεί για ακόμη μία φορά, τα προϊόντα, τα εργαλεία, τις υπηρεσίες και τους επαγγελματίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και την ώθηση στην παραγωγή, τις επενδύσεις και την κερδοφορία.
Στην ανάγκη για ενέργεια η Bioenergy 2012 απαντά με λύσεις.
Με τη συνδιαοργάνωση των Building Green 2012 και Sun&Shadow 2012 για μι αολοκληρωμένη παρουσίαση της σύγχρονης Πράσινης Ανάπτυξης στην Ελληνική αγορά.

Περισσότερα : www.bioenergyexpo.gr 
Πηγή energia.gr 

Απερρίφθη η Εισαγγελική Πρόταση για Αποδέσμευση Λογαριασμών των Energa και Hellas Power Υπέρ του Δημοσίου

Απέρριψε το συμβούλιο Πλημμελειοδικών την πρόταση της Εισαγγελίας για αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ύψους 40 εκατ.  ευρώ από τους λογαριασμούς των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power, υπέρ του Δημοσίου, με το αιτιολογικό ότι οι εν λόγω εταιρείες εμπλέκονται σε ποινική διαδικασία.

«Δεν υπάρχει τέτοια νομική δυνατότητα» απεφάνθη το Συμβούλιο στην πρόταση της Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, η οποία, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος ζήτησε την αποδέσμευση περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ από δεσμευμένους λογαριασμούς των εταιριών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας ENERGA και HELLAS POWER προκειμένου να διατεθούν στο υπουργείο Οικονομικών για πληρωμές προμηθευτών ενέργειας.
Με ένα βούλευμα 52 σελίδων (αρ.2438/12) οι δικαστές έκαναν δεκτή την εισήγηση της Ειρήνης Κατινιώτη να απορριφθεί η πρόταση Παπανδρέου θεωρώντας πώς δεν υπάρχει καμία τέτοια νομική δυνατότητα. Μάλιστα, στο βούλευμα γίνεται λόγος για «νομική κατασκευή» της Εισαγγελέως, που δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη.
Η εισαγγελική πρόταση, για πρώτη φορά, επιχείρησε να κινήσει διαδικασίες ώστε σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση που βρίσκεται στην ανάκριση να αποδεσμευτούν χρήματα από κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
Αντίθετα, οιι δικαστές θεώρησαν το αίτημα μη νόμιμο διότι δεν μπορεί το προϊόν εγκλήματος το οποίο έχει δεσμευθεί να αποδοθεί πρόωρα, πριν την έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων, στους παθόντες (βασικός παθών φέρεται η ΛΑΓΗΕ και δευτερευόντως το ελληνικό δημόσιο και ΟΤΑ).
Οι επίμαχοι λογαριασμοί των εταιρειών - παρόχων ρεύματος (ENERGA και Hellas Power) τελούν υπό δέσμευση, μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον των υπευθύνων τους για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος και απιστία με βάσει το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.
Πηγή energia.gr 

Η Κύπρος Αντικρούει με Έγγραφο στον ΟΗΕ τις Τουρκικές Κινήσεις στην ΑΟΖ


Έγγραφο κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία στον ΟΗΕ με το οποίο αντικρούει νομικά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να χορηγήσει άδειες εξερεύνησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην TPAO σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.
Το έγγραφο κατετέθη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Νίκο Αιμιλίου, στις 15 Ιουνίου και αναφέρει ότι οι εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας παραγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατία στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της, όπως αυτά κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, και το εθνικό δίκαιο της Κύπρου. Ως εκ τούτου, η χορήγηση των παραπάνω αδειών από την Άγκυρα προς την τουρκική κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων TPAO στις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές είναι χωρίς νομική ισχύ και δεν θίγει τα δικαιώματα αυτά με οποιονδήποτε τρόπο καταλήγει το έγγραφο
Επιπλέον, το έγγραφο συνοδεύεται από επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου προς το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ και κυκλοφόρησε επίσημα ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης κάτω από θέμα της ημερήσιας διάταξης ‘Ωκεανοί και Δίκαιο της Θάλασσας’.
Το συνημμένο έγγραφο, αφού κάνει μια αναφορά στην απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Υπουργών όπως δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου 2012 στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης, υπογραμμίζει ότι η χορήγηση των πιστοποιητικών για εξερεύνηση υδρογονανθράκων αφορά θαλάσσιες περιοχές που μερικά ή εξ ολοκλήρου βρίσκονται εντός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπενθυμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία το 2004 υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, το νόμο 64 (Ι) 2004 προκήρυξης της ΑΟΖ της.
Με βάση την προκήρυξη της ΑΟΖ και τις σχετικές συμφωνίες οριοθέτησης- σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο- με τρεις από τις γειτονικές χώρες, την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ, η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σε περιοχές πέραν και παρακείμενα των χωρικών της υδάτων για τους σκοπούς που ορίζονται στο άρθρο 56 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (η οποία επίσης αντανακλά το εθιμικό διεθνές δίκαιο). Επιπλέον, η Δημοκρατία της Κύπρου έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σύμφυτα και αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας της τα οποία ασκεί σύμφωνα με το άρθρο 77 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ειδικότερα, σε σχέση με τους πόρους υδρογονανθράκων, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, μεταξύ άλλων, για σκοπούς εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην ΑΟΖ της και επί της υφαλοκρηπίδα της. 
Πηγή energia.gr

Σύστημα Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Σούπερ Μάρκετ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Από την Ether


Η γνωστή αλυσίδα Supermarket «ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ» υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με την Ether για την εγκατάσταση και παραμετροποίηση συστήματος Διαχείρισης & Εξοικονόμησης Ενέργειας σε δέκα μεγάλα καταστήματα της. Η αλυσίδα, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής της πολιτικής, εμπιστεύτηκε την Ether για την εγκατάσταση, λειτουργία και διαχείριση του συστήματος, με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών καταναλώσεων και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι προκλήσεις για την εφαρμογή μιας ενιαίας ενεργειακής πολιτικής σε ένα διασπαρμένο δίκτυο καταστημάτων με ιδιαίτερες απαιτήσεις καλύπτονται με την λύση Ether Energy Management (EEM). Με την χρήση του ΕΕΜ προσφέρεται στους υπεύθυνους της επιχείρησης η απαραίτητη ανάλυση των ενεργειακών καταναλώσεων καθώς και ο εντοπισμός του οφέλους από τις κατάλληλες παρεμβάσεις σε αυτές.
Το σύστημα Διαχείρισης & Εξοικονόμησης Ενέργειας ΕΕΜ, ένα καινοτόμο Ελληνικό προϊόν, συλλέγει από ένα δίκτυο έξυπνων μετρητών ενέργειας (Smart Meters) τις απαραίτητες πληροφορίες και τις μεταδίδει στους cloud διακομιστές (servers) της Ether μέσω WiFi, Ethernet ή/και GPRS. Ακολούθως ο χρήστης, μέσω σελίδας web, αντλεί σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες ενεργειακών καταναλώσεων σε μορφή διαγραμμάτων ή/και εξειδικευμένων αναφορών, ενώ παράλληλα τηρείται αρχείο με βάση το οποίο το σύστημα μπορεί να κάνει προβλέψεις, να κόβει τις κορυφές ισχύος, να επιβεβαιώνει τις χρεώσεις των πάροχων ενέργειας κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα επιμέρους στοιχεία (software & hardware) που χρησιμοποιούνται στην λύση ΕΕΜ αποτελούν εξ’ ολοκλήρου δημιουργικό αποτέλεσμα και προϊόντα της Ether, συνέπεια της καινοτομίας της στην αγορά ενέργειας.
Η Ether είναι πρωτοπόρος εταιρία στην Ελλάδα με δραστηριότητα και στο εξωτερικό όσον αφορά εφαρμογές Διαχείρισης & Εξοικονόμησης Ενέργειας. Ήδη πλέον των 50 επιχειρήσεων χρησιμοποιούν και εμπιστεύονται την λύση ΕΕΜ, εξασφαλίζοντας τον βέλτιστο ενεργειακό σχεδιασμό τους και την μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.
Πηγή energia.gr 

Φουκουσίμα: Παρουσιάστηκε το Πόρισμα της Γαλλικής Αρχής για την Πυρηνική Ασφάλεια

Η γαλλική Αρχή για την πυρηνική Ασφάλεια (ASN), με βάση τα πορίσματα του ελέγχου της μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, παρουσίασε σήμερα τις λεπτομερείς προτάσεις της για την ενίσχυση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης κυρίως της δημιουργίας μιας "δύναμης ταχείας δράσης".
   
"Πολλοί πιστεύουν ότι η Φουκουσίμα είναι πίσω μας, αλλά στην πραγματικότητα είναι μπροστά μας", υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της ASN Ζαν Κριστόφ Νιέλ, στο περιθώριο της παρουσίασης στο τύπο των συμπερασμάτων της Αρχή για τα Πυρηνικά.
   
Η ASN παρουσίασε μια σειρά από 32 αποφάσεις, που η κάθε μια περιλαμβάνει τριάντα συστάσεις για τις 19 πυρηνικές μονάδες που εκμεταλλεύεται η γιγαντιαία γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού (EDF), αλλά και για τις 8 μονάδες της Areva, που αφορούν τα καύσιμα, και τις 5 μονάδες της Commissariat à l'Energie atomique (CEA), για το τμήμα της έρευνας.
   
Μετά από εκτενή έλεγχο μετά την Φουκουσίμα, η ASN κατέληξε στο συμπέρασμα τον Ιανουάριο, ότι όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είχαν "επαρκές επίπεδο ασφάλειας" που δεν απαιτεί τη διακοπή της λειτουργία "καμίας από αυτές", μολονότι κρίθηκε αναγκαίο να αυξηθεί η "αντοχή" τους.
   
Η ASN ζήτησε κυρίως τη σταδιακή δημιουργία μιας "δύναμης ταχείας δράσης για τα πυρηνικά", ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης για την αποστολή ειδικών ομάδων και εξοπλισμού σε περιοχές πυρηνικών ατυχημάτων μέσα σε 24 ώρες.
   
Η δύναμη αυτή πρέπει να είναι σε θέση να επεμβαίνει σε έναν αντιδραστήρα "από το τέλος του 2012", και θα πρέπει να μπορεί να επεμβαίνει ταυτόχρονα σε όλους τους αντιδραστήρες της ίδιας μονάδας στο τέλος του 2014, υπογράμμισε σήμερα η ASN.
   
Άλλο μέτρο για την ενίσχυση της "αντοχής" των εγκαταστάσεων είναι η δημιουργία ενός "σκληρού πυρήνα" σε κάθε πυρηνική μονάδα, ένα είδος αίθουσας ελέγχου μέσα σε ένα "bunker" με μια σειρά διαδικασιών που θα εγγυάται τη λειτουργία της μονάδας σε περίπτωση ακραίου κινδύνου, όπως πλημμύρες ή σεισμική δραστηριότητα.


Πηγή energia.gr 

Calik Τουρκίας: Στόχος το 20% στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας


Η Calik Holding, ένας όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων στην Κωνσταντινούπολη, στοχεύει να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά διανομής ηλεκτρικού ρεύματος από το σημερινό % σε 20 τοις εκατό, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Calik Yedaş, Nurettin Turkoglu.
Η Calik Yedaş ελέγχει δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στις βόρειες επαρχίες Samsun, Ordu, Amasya, Sinop και Çorum.
(www.balkans.com, 29/06/2012)

ΗΠΑ: Η Κίνα Εξαιρείται από τις Κυρώσεις για το Ιρανικό Πετρέλαιο

Η Κίνα και η Σιγκαπούρη πρόκειται να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε εχθές, Πέμπτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Ας σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου από το Ιράν, ενώ και η Σιγκαπούρη αγοράζει καύσιμα από την Τεχεράνη.

Επίσης, στις αρχές του μήνα η Ουάσινγκτον είχε εξαιρέσει από τις κυρώσεις την Ινδία και άλλες έξι χώρες ενώ η Ιαπωνία και δέκα χώρες της ΕΕ εξαιρέθηκαν στον Μάρτιο.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Κασεμί προειδοποίησε τη Νότια Κορέα ότι η Τεχεράνη θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη Σεούλ αν αυτή σταματήσει την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου από την 1η Ιουλίου λόγω της απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασφαλίζονται τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο.

Η Νότια Κορέα ήταν η πρώτη από τις σημαντικές χώρες κατανάλωσης ιρανικού αργού στην Ασία που ανακοίνωσε την αναστολή των εισαγωγών της.

«Αν η Νότια Κορέα σταματήσει τελείως τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, θα υπάρξει μια επανεξέταση των δεσμών με τη χώρα αυτή», δήλωσε ο Κασεμί, σύμφωνα με το IRNA, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.


Πηγή energia.gr 

Ι. Χατζηβασιλειάδης, Γ.Γ. ΙΕΝΕ: «Και στα Θαλάσσια Αιολικά Συνεχίζεται η Πολιτική Έγχυσης Ακριβής Ενέργειας στο Ηλεκτρικό Σύστημα»


Η άδεια παραγωγής για ένα μεγάλο θαλάσσιο αιολικό πάρκο περί τα 500 MWμε 81 ανεμογεννήτριες δυτικά της Λήμνου, το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου όπως προβάλλεται, όντας και το ακριβότερο του κόσμου που αποσιωπάται, εγκρίθηκε από την ολομέλεια της ΡΑΕ. Πρόκειται για παράκτιο και όχι υπεράκτιο αιολικό πάρκο αφού η ζώνη των 6 μιλίων φέρνει τις ανεμογεννήτριες πιο κοντά στις ακτές αναζητώντας και αβαθείς περιοχές σε αντίθεση με τα υπεράκτια στην Βόρεια Θάλασσα που εγκαθίστανται στις ΑΟΖ των αντιστοίχων χωρών. Έτσι αναιρούνται τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα για τα ελληνικά θαλάσσια αιολικά πάρκα καθώς και οι καλύτερες συνθήκες πνοής ανέμου λόγω γειτνίασης με το σύνθετο ανάγλυφο των νησιών.
Η Βόρεια Θάλασσα προσφέρεται για υπεράκτια αιολικά πάρκα διαθέτοντας υψηλό αιολικό δυναμικό και αβαθή θάλασσα αφού η υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα στις όμορες χώρες, όπως Μ. Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ δεν επιτρέπει την φιλοξενία μεγάλων ανεμογεννητριών. Αντίθετα, το Αιγαίο δεν είναι Βόρεια Θάλασσα και η χώρα με χαμηλό πληθυσμιακό δείκτη προσφέρεται για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην ξηρά με καλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερο κόστος ακόμη και στα ακατοίκητα νησιά.
Βασικός στόχος των προσπαθειών στην ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων για ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής ώστε να συμμετέχουν ανταγωνιστικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε αναμονή. Με αυτό το σκεπτικό σχεδιάσθηκε και το υπερδίκτυο στην Βόρεια Θάλασσα με την συμμετοχή 10 χωρών. Στην Μ. Βρετανία το κόστος παραγωγής είναι ακόμη υψηλό, μεταξύ 0,19 με 0,24€/ kWh, δηλαδή υπερδιπλάσιο από εκείνο με μονάδες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της ομάδας ειδικών που όρισε η Βρετανική κυβέρνηση, μια μείωση του κόστους παραγωγής στα 0,12€/ kWh για το 2020 θεωρείται εφικτή.
Το κόστος επένδυσης του θαλάσσιου αιολικού πάρκου της Λήμνου που αδειοδοτήθηκε με 4.000€/ kW είναι σχεδόν διπλάσιο εκείνων στην Βόρεια Θάλασσα, οπότε αναμένεται υψηλότερο κόστος παραγωγής εάν τελικά πραγματοποιηθεί. Το πάρκο συνδέεται στο σύστημα μεταφοράς στην περιοχή της Θράκης και δεν φαίνεται ότι η παραγόμενη ενέργεια θα κατευθυνθεί προς τις πλησιέστερες αγορές της Τουρκίας ή της Βουλγαρίας αλλά θα μεταφερθεί διατρέχοντας την χώρα με υψηλό κόστος και απώλειες στα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα που είναι κυρίως η Αττική. Είναι προφανές ότι η επένδυση του θαλάσσιου αιολικού πάρκου βασίζεται στην ειδική μεταχείριση με υψηλά τιμολόγια που θα εξασφαλίσει για τα επόμενα 20 χρόνια και ενδεχομένως σε επιδοτήσεις της επένδυσης με δημόσιο χρήμα.
Έτσι, μετά από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα του κόσμου και με τις υψηλότερες τιμές οι ΑΠΕ στην Ελλάδα οδηγούνται στα μεγαλύτερα θαλάσσια αιολικά πάρκα με το υψηλότερο κόστος παραγωγής. Αντιθέτως, στην Ισπανία μετά την κατάργηση των εγγυημένων τιμών αρχίζει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών που θα συμμετέχουν στην ανταγωνιστική αγορά χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών, ενώ η αιολική ενέργεια στην ξηρά εισέρχεται ήδη ανταγωνιστικά στην αγορά (πχ Τουρκία).
Στην Ελλάδα του “ fast track” και με θεσμικό πλαίσιο υψηλών τιμών υποστηρίζονται επενδύσεις στις ΑΠΕ με ακριβές και ανώριμες τεχνολογίες με συνέπεια ο άλλοτε εύρωστος ηλεκτρικός τομέας της χώρας να χάνει την ανταγωνιστικότητά του και οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν ακριβά τιμολόγια επί μακρόν χωρίς λόγο, με όλες τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Η κατάσταση επιδεινώνεται και με την στρεβλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγείται στην εντατική.
Η έγχυση ακριβής ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα με εγγυημένες τιμές οριζόμενες με νόμο και εκτός της ανταγωνιστικής αγοράς επιβαρύνει επιπρόσθετα τους καταναλωτές και την οικονομία για μακρά περίοδο. Οι προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος με θέσπιση άλλων επιβαρύνσεων εντός ή και εκτός του ενεργειακού τομέα ή ακόμη αλλάζοντας ονόματα στα πρόσθετα βάρη των λογαριασμών των καταναλωτών δείχνουν άρνηση αναγνώρισης και επίλυσης του προβλήματος με τις γνωστές συνέπειες.
Οι εγγυημένες τιμές αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ, το “ feedin tariff” με σωστό σχεδιασμό όμως χωρίς γραφειοκρατία και εμπορία των αδειών, είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο άσκησης πολιτικής για την ανάπτυξη των ΑΠΕ μεγιστοποιώντας τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται με φθίνουσες τιμές και διάρκεια ώσπου να εισέλθουν οι τεχνολογίες των ΑΠΕ στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ήδη μερικές από αυτές διαβαίνουν το κατώφλι.
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης έχουν τεθεί τελείως επιπόλαια εθνικοί στόχοι για τις ΑΠΕ με ένα πρόχειρο εθνικό πρόγραμμα και με πανσπερμία τεχνολογιών που υποστηρίζονται από υψηλές εγγυημένες τιμές για μακρά περίοδο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες στον ενεργειακό τομέα, την κοινωνία και την οικονομία. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ με οποιοδήποτε κόστος χωρίς σεβασμό στους καταναλωτές που καλούνται να το πληρώσουν δεν μπορεί να αποτελεί εθνικό στόχο, ούτε και με το πρόσχημα της προστασίας του πλανήτη έναντι της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρεται στους πρόσφατους νόμους.
Τέτοιες αποφάσεις επιδεινώνουν την οικονομία και απομακρύνουν την χώρα από την σύγκλιση και το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ενώ η έλλειψη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού και αντίστοιχου προγράμματος δράσης αφήνουν τον ενεργειακό τομέα να περιπλανάται σε επικίνδυνες ατραπούς.
Πηγή energia.gr 

Χαιρετίζει η Κομισιόν την Αζεροτουρκική Συμφωνία για τον ΤΑΝΑΡ


Χαιρετίζει η Κομισιόν την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν για την κατασκευή του αγωγού Trans-Anatolian (TANAP) ως ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Η συμφωνία υπεγράφη την Τετάρτη, 27 Ιουνίου, από τον τούρκο Υπουργό Ενέργειας Taner Yıldız και τον Αζέρο ομόλογό του Natiq Aliyev.
Ο ΤΑΝΑΡ προβλέπεται να έχει μήκος 2.000χλμ και κόστος 5,6δις €. Το έργο θα συνδεθεί με τον διευρυμένο αγωγό του Νοτίου Καυκάσου μέσω της Γεωργίας, ενώ στην ευρωπαϊκή του κατάληξη θα συνδεθεί είτε με τον Nabucco West (που προκρίθηκε για την βόρεια όδευση - μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, με κατάληξη την Αυστρία - χθες από το κονσόρτσιουμ του Σαχ Ντενίζ 2) ή από τον ΤΑΡ, που θα διασχίζει (αν κατασκευαστεί), την Ελλάδα και την Αλβανία, με κατάληξη την Ιταλία.
Στην τελετή υπογραφής παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν IlhamAliyev και ο τούρκος πρωθυπουργός RecepTayyipErdoğan, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο χώρες έκαναν ένα «ιστορικό βήμα».
Η έναρξη του TANAP συμπίπτει με την έναρξη του πεδίου φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ 2για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κασπίας Θάλασσας. Αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 και θα υλοποιηθεί σε 4 στάδια, με το πρώτο να ολοκληρώνεται μέχρι το 2018. Η ικανότητα του αγωγού θα είναι 16 δις κυβικά μέτρα το 2020, και 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2026.
Ο Erdoğan τόνισε ότι η προμήθεια του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται στην Τουρκία θα αυξάνεται αναλογικά με τις ανάγκες της χώρας.
Πηγή energia.gr 

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Στα Κατεχόμενα η Γαλλογερμανική Soitec για Επενδύσεις στην Ηλιακή Ενέργεια

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κίπρισλι, μεταξύ των αρμοδίων της Soitec ήταν και ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας, David Rouillaux.

Ο κ. Οζμπαφλί ανέφερε ότι οι επενδύσεις αυτές θα υλοποιηθούν σύντομα και για το θέμα αυτό βρίσκονται σε διάλογο με την «αρχή ηλεκτρισμού» (Kıb-Tek), τονίζοντας ότι με την ηλιακή ενέργεια θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος.

Από πλευράς του, ο κ. Μποζέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία των αρμοδίων της Soitec στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι η «κυβέρνηση» στηρίζει τις εταιρείες που προβαίνουν σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Ο David Rouillaux ανέφερε ότι σε περίπτωση που το εν λόγω έργο αρχίσει αμέσως, τότε θα επιφέρει αποτελέσματα εντός των επόμενων 4 μηνών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εταιρεία του θα έχει άψογη συνεργασία με την «εταιρεία πράσινη ενέργεια».

(από sigmalive, 28/06/2012)

Στο ΕΣΠΑ Εντάσσεται ο Βιολογικός Καθαρισμός της Καλαμάτας


Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού της Καλαμάτας, μετά τη θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου.
Το έργο προϋπολογισμού 5.245.950 ευρώ αφορά στην αύξηση της δυναμικότητας του βιολογικού καθαρισμού στο επίπεδο των 120.000 κατοίκων, την αναβάθμιση των μονάδων που είναι λειτουργικά ανεπαρκείς, ώστε μετά από αυτή να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις επεξεργασίας της επόμενης 20ετίας και την εγκατάσταση νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Πηγή energia.gr 

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ελληνικές Επενδύσεις σε ΑΠΕ στη Ρουμανία

  Στροφή προς την αγορά της Ρουμανίας για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επιχειρούν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες επενδυτές.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Παπαγεωργιάδη, επικεφαλής της «More Green Energy», μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις του κλάδου στη Ρουμανία, ήδη η ελληνική παρουσία στην τοπική αγορά δείχνει δυναμική κι έργα Ελλήνων επενδυτών περίπου 20 MW, βρίσκονται στην τελική ευθεία για να υλοποιηθούν. «Φέτος και το 2013 οι Έλληνες αναμένεται να υπερβούν τα 100 MW επενδύσεων ΑΠΕ στη χώρα», επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργιάδης και εξηγεί πως το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά προέρχεται από το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές έχουν κλείσει, ενώ σε άλλες επικρατεί αβεβαιότητα και προβλήματα, με συνέπεια το διεθνές ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε νέες αγορές. «Η Ρουμανία αποτελεί μία από τις προτεραιότητές των διεθνών επενδυτών, μια κι η χώρα εφαρμόζει πρώτη στην Ευρώπη τον νέο τρόπο ενισχύσεων για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, εκτελώντας τις εντολές της Ε. Ε.» τονίζει χαρακτηριστικά και διευκρινίζει ότι «η ηλιοφάνεια στο ρουμανικό νότο είναι συγκρίσιμη με αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, περίπου 1.300 MWh/ χρόνο».
Διαπραγματεύσεις

Με αφορμή εξάλλου τη συμμετοχή της More Green Energy, Intersolar, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 ως τις 15 Ιουνίου στο Μόναχο, ο κ. Παπαγεωργιάδης έκανε γνωστό πως έγιναν συναντήσεις με περίσσοτερους από 60 μεγάλους επενδυτές -εκ των οποίων τέσσερις Ελληνες- καθώς και εταιρείες του κλάδου με διεθνές βεληνεκές, με τις οποίες υπογράφηκαν συμφωνίες εκπροσώπησης για τη ρουμανική αγορά. «Αυτή την περίοδο πελάτες της εταιρείας ξεκινούν έργα περίπου 30 MW, ενώ αναμένεται η συνολική δυναμικότητα των έργων που θα συνδεθούν εντός του 2012 στο εθνικό δίκτυο να ξεπεράσουν τα 120 MW» είπε και πρόσθεσε πως στο χαρτοφυλάκιο της More Green Energy περιλαμβάνονται πάνω από 400 MW φωτοβολταϊκών έργων, περί τα 1.200 MW αιολικών έργων, άλλων 60 MW υδροηλεκτρικών, βιομάζας και βιοαερίου, καθώς και άδειες για μικρά έργα φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές στέγες.


(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 28/06/2012)

Ποιοι Είναι οι Νέοι Παίκτες στη Λιανική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

 Σε επτά ανέρχονται αυτή τη στιγμή οι ενεργοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο που δημοσιοποίησε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της η ΡΑΕ. Από αυτούς μόνον οι τρεις διαθέτουν και assets (ΔΕΗ, Elpedison Trading, Ήρων Θερμοηλεκτρική), με τη δημόσια Επιχείρηση να διατηρεί σταθερά τη μερίδα του λέοντος στην παροχή ηλεκτρισμού. Στην αγορά εισήλθαν τα δύο τελευταία χρόνια τρεις νέοι παίκτες, η Green Α.Ε, η Volterra Α.Ε. και, από φέτος τον Ιανουάριο, η Vatt & Volt Α.Ε. ενώ η Neco Trading Α.Ε. επιλέγει να αναστείλει προσωρινά την ούτως ή άλλως περιορισμένη δραστηριότητα της, με το σκεπτικό ότι δεν είναι εμπορικά βιώσιμη.

Η Neco, εταιρία του ομίλου Κοπελούζου, καλύπτει τις ανάγκες των κτιρίων του ομίλου, αλλά έχει ζητήσει, όπως έγινε γνωστό από την εταιρία, να διακοπεί αυτή η δραστηριότητα της, προκειμένου να επαναξιολογήσει τη δράση της από το φθινόπωρο, προσδοκώντας σε νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αγορά, που θα επιτρέψουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Η εταιρία θεωρεί ότι μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ανταγωνιστικού λιγνίτη θα επέτρεπε την είσοδο στη λιανική αγορά και ιδιωτών παικτών επί ίσοις όροις και επί του παρόντος περιορίζεται στη δραστηριότητα της χονδρεμπορικής αγοράς.

Η Green Α.Ε. ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από το 2010 και σήμερα εξυπηρετεί περί τους 1500 επαγγελματικούς μετρητές μέσης και χαμηλής τάσης και ελάχιστους οικιακούς. Κύριος μέτοχος της εταιρίας είναι η Antipollution ΑΝΕ. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στη διαχείριση αποβλήτων, την ανακύκλωση, την ενέργεια και τη ναυτιλία. Κύρια δραστηριότητα της Green είναι η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Η ανάπτυξη της εμπορίας και η εδραίωση της ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, σε συνάρτηση με τη δημιουργία ενός υγιούς και σταδιακά αυξανόμενου πελατολογίου στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού είναι οι στόχοι που πραγματοποιούμε, σύμφωνα με τον επιχειρηματικό σχεδιασμό μας», είπε στο energia ο Βασίλης Πάκας, εκ μέρους της εταιρίας.
Σχολιάζοντας ο ίδιος την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά επισημαίνει ότι έχει πληγεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες. «Ευθύνες υπάρχουν πολλές και σε πολλούς που έχει κλείσει πρακτικά η αγορά και δεν είναι τυχαίο ότι κανείς από τους ενεργούς παρόχους σήμερα δεν επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο», λέει ο κ. Πάκας. Κατά την άποψη του «θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί ένα υγιές και ανταγωνιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις επενδύσεις των εταιριών, θα δίνει τη δυνατότητα μέσα από τον ανταγωνισμό να επωφελείται ο καταναλωτής, έχοντας χαμηλότερες τιμές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Ο κ. Πάκας διατυπώνει την απαισιόδοξη θέση ότι θα αργήσει αρκετά ακόμη χρόνια η πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Ως τότε το μόνο που πρακτικά ενδιαφέρει τους αρμοδίους είναι να εισπραχθούν και να αποδοθούν οι εκάστοτε φόροι και όχι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς γνωρίζουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, αλλά δυστυχώς αδιαφορούν ή δηλώνουν αναρμόδιοι», καταλήγει.
Η Green, μέσω της θυγατρικής της Green Solar, σχεδιάζει την επέκταση της στις ΑΠΕ, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες παραγωγής. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση εξετάζει τις συνθήκες και το χρόνο στον οποίο θα υλοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις.

Η Volterra Α.Ε. δημιουργήθηκε το 2010 από τη μετονομασία της Argestis Α.Ε. και αποτελεί σύμπραξη της J&P Αβαξ και της ιταλικής Sorgenia Spa (50-50), που εξυπηρετεί στην Ιταλία πάνω από μισό εκατομμύριο καταναλωτές. Έχοντας εξασφαλίσει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας 300 MW, επιλέγει, προς το παρόν, να κινείται με προσεκτικά και συντηρητικά βήματα στην ελληνική αγορά, εξαιτίας των μικρών περιθωρίων κέρδους που θεωρεί ότι υπάρχουν, εξυπηρετώντας σε αυτή τη φάση περί τους 1000 μετρητές στη χαμηλή και μέση τάση και ορισμένους οικιακούς καταναλωτές. Η αγορά της λιανικής του ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την άποψη της Volterra, εμπεριέχει πολλά ρίσκα σήμερα, συνεπώς, αναμένει την ουσιαστική απελευθέρωση της, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί, όπως επισημαίνει, σε ένα πραγματικά ανταγωνιστικό πλαίσιο, με συγκεκριμένους κανόνες και έλεγχο όλων των παικτών. Η εταιρία εξασφάλισε άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα 80 MW και στοχεύει να δραστηριοποιηθεί σε όλες τις μορφές παραγωγής ενέργειας, με προτεραιότητα τις ΑΠΕ, στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Vatt & Volt Α.Ε. αποτελεί σύμπραξη της οικογένειας Χανδρή και της οικογένειας Παπαναγιώτου (real estate σε Ελλάδα και Ρουμανία) και απέκτησε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας το 2011 (ως Black Pearl Energy, για 200 MW). Ξεκίνησε τη δραστηριότητα της ουσιαστικά από τις αρχές του έτους και ως σήμερα, όπως είπε στο energia ο Τάσος Παπαναγιώτου, εξυπηρετεί περί τους 4000 μετρητές στη μέση και τη χαμηλή τάση και ένα μέρος οικιακών καταναλωτών. Παρά τις στρεβλώσεις που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν στη λιανική αγορά η εταιρία αποφάσισε να εισέλθει σε αυτήν, έχοντας διασφαλίσει τη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα της με εγγυήσεις που ζητά από τους πελάτες της, που την καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως λέει ο κ. Παπαναγιώτου. «Διαθέτουμε ένα υγιές χαρτοφυλάκιο πελατών, που δέχεται να καταβάλει τις εγγυήσεις που ζητάμε και αποπληρώνει σε συντριπτικό ποσοστό τις υποχρεώσεις του», αναφέρει ο ίδιος. Στόχος της εταιρίας στα τέλη του 2012 είναι να αποκτήσει πελατειακή βάση 15.000 καταναλωτών, σχεδιασμό που θεωρεί εφικτό με βάση τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται ως τώρα.
Αναφερόμενος στις στρεβλώσεις της αγοράς ο κ. Παπαναγιώτου διατυπώνει την άποψη ότι χρειάζονται μια σειρά από «διορθώσεις», ώστε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά. Καταρχήν, επισημαίνει την ανάγκη να μην επιστρέψει στα τιμολόγια η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ, να υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση για τους ιδιώτες παίκτες σε ό,τι αφορά το δίκτυο διανομής και να καταργηθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ, καθώς οι ιδιώτες προμηθευτές δεν έχουν πρόσβαση στα νησιά, όπως η ΔΕΗ. Στα θετικά, πάντως, της αγοράς ο κ. Παπαναγιώτου καταλογίζει το ρυθμιστικό ρόλο της ΡΑΕ, που θεωρεί ότι «κάνει καλή δουλειά». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η ΡΑΕ προσπαθεί να βάλει τάξη στην αγορά και θα μπορούσε να κάνει πολλά ακόμη, αν την άφηναν πραγματικά να ασκήσει το εύρος του ρόλου της».
Η Vatt & Volt, όπως είπε ο κ. Παπαναγιώτου, σχεδιάζει να επεκταθεί στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής της Essence Energy και από το Σεπτέμβριο πρόκειται να διαθέσει στους πελάτες της μια νέα υπηρεσία, τη Smart meters, ώστε να παρακολουθούν την κατανάλωση τους σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή energia.gr 

Εταιρεία της Gazprom Ξεκινά τη Β΄ Φάση Ερευνών Υδρογονανθράκων στην Βουλγαρία

 Η βουλγαρική εταιρεία φυσικού αερίου Overgas, η οποία ανήκει στην ρωσική Gazprom, ξεκινά στις αρχές Ιουλίου την δεύτερη φάση ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στο χερσαίο πεδίο στην περιοχή Προβάντια της Αν. Βουλγαρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Κάποιες από τις ερευνητικές δραστηριότητες, οι οποίες απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές Ταργκοβίστε, Σούμεν, Κασπιτσάν, Μεγάλη Πρεσλάβα και Προβαντίγια, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών διευθετείται αυτές τις ημέρες σε συνεργασία με τους κατόχους γης και τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Επίσης, έχουν ειδοποιηθεί όλοι δήμοι της περιοχής για την έναρξη των εργασιών, ενώ οι κάτοχοι γης θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω τραπέζης ίσες με την παραγωγή των οικοπέδων τους όταν πιστοποιηθούν τα ευρήματα.

Η Overgas διαβεβαιώνει ότι η έρευνές της δεν έχουν καμία σχέση με φυσικό άεριο από μη συμβατικές πηγές (shale gas), για τις μεθόδους εξόρυξης του οποίου έχει ξεσηκωθεί πρόσφατα σωρεία αντιδράσεων στην Βουλγαρία, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβείς για το περιβάλλον.
Αντίθετα, στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία τονίζει ότι χρησιμοποιεί μεθόδους που βρίσκονται εν χρήσει στην Βουλγαρία από τα μέσα του 20ου αιώνα. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι οι μετρήσεις λαμβάνονται μόνο επιφανειακά με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και χωρίς κίνδυνο για το περιβάλον και τον πληθυσμό της περιοχής.

Πηγή energia.gr 

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Το Ενεργειακό στο Περιθώριο της Εκλογικής Αναμέτρησης


Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες ενός ατελείωτου θρίλερ με επαπειλούμενη την κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Από τη μία πλευρά η κρίση χρέους της ΔΕΗ, η οποία κατάφερε μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες να μετατραπεί σε «επιζήμιο μονοπώλιο» (ας όψονται οι πολιτικοί προϊστάμενοι της με τις περίφημες εμπνεύσεις τους, π.χ. είσπραξη χαρατσιού, μη άνοιγμα λιγνιτικής αγοράς κ.λπ.), και από την άλλη το συσσωρευμένο πελώριο χρέος του Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας - βλέπε ΛΑΓΗΕ - δημιούργησαν κατάσταση ασφυξίας στην εγχώρια ενεργειακή αγορά. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ΔΕΠΑ - μέχρι σήμερα η πλέον υγιής και κερδοφόρος ΔΕΚΟ - να ζητά εναγωνίως μετρητά για να μπορέσει να πληρώσει μέσα στον Ιούνιο τους ξένους προμηθευτές φυσικού αερίου.
Η ΔΕΠΑ, η οποία βάσει του ισολογισμού του 2011 παρουσίαζε σημαντικά και πραγματικά κέρδη και αξιοζήλευτο αποθεματικό, και αυτό εν μέσω οικονομικής κρίσης, ξέμεινε από ρευστότητα γιατί οι πελάτες της - κυρίως οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί και η ΔΕΗ - εδώ και μήνες αδυνατούν να την πληρώσουν, επειδή οι ίδιοι με την σειρά τους δεν πληρώνονται από τον ΛΑΓΗΕ, τον λειτουργό του συστήματος ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συμψηφισμό και την εκκαθάριση της αγοράς ηλεκτρισμού σε καθημερινή βάση. Η κρίση ρευστότητας προς το παρόν φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται, αφού αναμένεται μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, και προ των εκλογών της 17/6, να εισρεύσουν στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ και της ΔΕΠΑ μετρητά από το έκτακτο δάνειο 350 εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όμως η προσωρινή αυτή διευθέτηση δεν αποτελεί λύση αφού οι ουσιαστικοί λόγοι, δηλαδή οι αιτίες που δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν τα ελλείμματα στον ΛΑΓΗΕ, δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Και οι αιτίες αυτές δεν είναι άλλες από την συστηματική καταστρατήγηση του Κώδικα Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το υψηλό cost recovery που πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ για τους σταθμούς φυσικού αερίου στους Ανεξάρτητους Παραγωγούς, την αδυναμία του τέλους ΑΠΕ να καλύψει τις πληρωμές προς τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό παραγωγών ΑΠΕ, ως και τις υπερβολικά υψηλές τιμές που καταβάλλονται σε αυτούς, τα φέσια που άφησαν οι εταιρείες λιανικής Energa και Hellas Power και άλλοι προμηθευτές και γενικά την αδυναμία του ΛΑΓΗΕ να εξασφαλίσει ανταποδοτικά έσοδα. Έτσι, υπολογίζεται ότι κάθε μήνα το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ αυξάνεται κατά 25-30 εκατ. ευρώ.
Στην δε περίπτωση της ΔΕΗ η ρευστότητα της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, από άποψη απασχολούμενου προσωπικού, επιδεινώθηκε ραγδαία τους τελευταίους μήνες εξαιτίας του ειδικού τέλους ακινήτων. Οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ιδιαίτερα από τις αρχές του 2012 όταν η κυβέρνηση χαλάρωσε το μέτρο της διακοπής ρεύματος για τους απλήρωτους λογαριασμούς. Το πρώτο τρίμηνο οι απλήρωτοι λογαριασμοί έφθασαν στο 1,1 δισ. ευρώ.
Από τον Απρίλιο η ρευστότητα άρχισε να βελτιώνεται. Η ΔΕΗ επανέφερε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για τους απλήρωτους λογαριασμούς και το Μάιο σταμάτησε να εισπράττει τη δόση του τέλους ακινήτων για το 2012. Επίσης, μετά το κλείσιμο των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρισμού αύξησε το πελατολόγιό της, ενώ στα ταμεία της άρχισαν να φαίνονται οι θετικές επιπτώσεις από την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού που ισχύουν από 1/1/2012. Η μεγάλη ένεση ρευστότητας προήλθε από την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να αφήσει στα ταμεία της ΔΕΗ έως τις 30 Ιουνίου το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, από έσοδα του τέλους ακινήτων, και να επισπεύσει καθυστερούμενες οφειλές.
Και ενώ ποτέ άλλοτε στην μεταπολιτευτική περίοδο το ενεργειακό σύστημα της χώρας δεν έφθασε στο χείλος του γκρεμού όπως σήμερα – με εξαίρεση το black out του Ιουλίου 2004, το οποίο όμως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, είχε τα αίτιά τους σε τεχνικές κυρίως αιτίες – το ενεργειακό και η αντιμετώπισή του σε μία ρεαλιστική βάση δεν έχει απασχολήσει καθόλου τα πολιτικά κόμματα. Οδεύουμε τάχιστα προς την κρίσιμη, από κάθε άποψη, εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου και η ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, είτε αυτή αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπου η χώρα εξαρτάται 100% από εισαγωγές, είτε τον ηλεκτρισμό και τις ΑΠΕ, δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης, προβληματισμού και πολιτικής αντιπαράθεσης. Και αυτή η αγνωστική συμπεριφορά εκδηλώνεται σε μία περίοδο οξείας κρίσης και πλήρους αβεβαιότητας για την ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία της αγοράς. Η μόνη ενεργειακή διάσταση της προεκλογικής αναμέτρησης φαίνεται να εξαντλείται στην ΑΟΖ, και στην ανάγκη ανακήρυξής της, καθ’ ότι οι πολιτικοί ταγοί φαίνεται να πιστεύουν ότι μία τέτοια πράξη θα λύσει ως δια μαγείας τα οικονομικά και ενεργειακά προβλήματα της χώρας. «Κούνια που τους κούναγε» είναι η μόνη έκφραση που αρμόζει στην περίπτωση. Γιατί τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο όταν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση, με ξεκάθαρους στόχους και διοικητική επάρκεια. Και για αυτό δεν προαπαιτείται μονομερής κήρυξη της ΑΟΖ. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική σοβαρότητα, προγραμματισμός και συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Όμως η αποφυγή κάθε συζήτησης σε πολιτικό επίπεδο για το ενεργειακό ζήτημα φανερώνει μία πλήρη άγνοια των σοβαρών οικονομικών παραμέτρων που υπεισέρχονται στη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, και επηρεάζουν την λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς γενικότερα. Η μη ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία αποτελεί ανασταλτικό εμπόδιο στην εξάσκηση οιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας. Η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος και συζήτησης για τα σοβαρά ενεργειακά θέματα, από την πρόοδο των οποίων εξαρτάται εν πολλοίς η οικονομική ανάπτυξη – για την οποία όλα τα κόμματα κόπτονται και υπερθεματίζουν – είναι ενδεικτική της πολιτικής και πολιτισμικής ανωριμότητας που χαρακτηρίζει την σύγχρονη Ελληνική κοινωνία και ιδίως το πολιτικό μας προσωπικό.
Πηγή energia.gr 

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ντίνος Μπενρουμπή, Protergia: «Μη Βιώσιμες οι Σημερινές Ταρίφες των Φωτοβολταϊκών»


Ανέφικτος φαίνεται να είναι ο ελληνικός στόχος για τις ΑΠΕ με ορίζοντα το 2020, ενώ μη βιώσιμες είναι οι ταρίφες στα φωτοβολταϊκά.
Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε ο γενικός διευθυντής της Protergia, εταιρίας του ομίλου Μυτιληναίος, Ντίνος Μπενρουμπή. Μιλώντας την Τετάρτη στο 6ο ενεργειακό διάλογο του ΙΕΝΕ περιέγραψε με ιδιαίτερα αρνητικά χρώματα την κατάσταση στα feed in tariff. «Κανείς δεν επενδύει, κανείς δεν πιστεύει στις υπογραφές, κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα εξακολουθούν να υπάρχουν, αν θα πληρώνονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπενρουμπή. «Δεν πειράζει αν είναι χαμηλότερες, αρκεί να καταβάλλονται», πρόσθεσε. Ειδικά, στα φωτοβολταϊκά, είπε, οι ταρίφες είναι μη βιώσιμες.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο πρόγραμμα Ήλιος ο κ. Μπενρουμπή επισήμανε ότι δεν μπορεί να μιλήσει γι αυτό, καθώς δεν είναι πλέον στη θέση του ο υπουργός που προωθούσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Περιορίστηκε απλώς να πει ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Ο όμιλος Μυτιληναίος έχει αυτή τη στιγμή σε λειτουργία 1,2 GW από θερμικές μονάδες και 54 MW ΑΠΕ σε λειτουργία. Σε διάφορες φάσεις αδειοδότησης βρίσκονται 1,4 GW σε ΑΠΕ. Στόχος του ομίλου είναι το 2015 να έχει σε λειτουργία συνολική παραγωγή 400 MW από ΑΠΕ (κυρίως, αιολικά), ισχύς που θα αντιπροσωπεύει το 10-15% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα τρία 20άρια του 2020, καθώς και τις ευρωπαϊκές προβλέψεις για το 36,4% της συνολικής κατανάλωσης από ΑΠΕ το 2020 και το 51,6% της συνολικής κατανάλωσης επίσης από ΑΠΕ το 2030, ο ομιλητής εξέφρασε ερωτηματικό κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν, υπό την παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας χρηματοδότησης τους.
Ιδιαίτερη αναφορά, τέλος, έκανε ο κ. Μπενρουμπή για τη μονάδα συμπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο, η οποία τα τέσσερα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, διάστημα που είναι από τα μεγαλύτερα στην κατηγορία αυτή, λόγω της καθυστέρησης ενσωμάτωσης στο ελληνικό δίκαιο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
Ο αντιπρόεδρος της Vestas Hellas Γιάννος Μιχόπουλος επισήμανε ότι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ είναι η δυσκολία χρηματοδότησης τους. Υπάρχουν, όπως είπε, 20 GW με άδεια παραγωγής, τα οποία δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιηθούν.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Θερμότητας Κώστας Θεοφύλακτος μίλησε για το ρόλο της συμπαραγωγής ως βασικού πυλώνα για την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη μεγάλο δυναμικό για έργα συμπαραγωγής με ορίζοντα το 2020, ισχύος περί τα 122 GW. Η νέα Οδηγία που προωθεί το Ευρωκοινοβούλιο για την ενεργειακή απόδοση αποδίδει, μεταξύ άλλων, μεγάλη σημασία στη συμπαραγωγή. Ο ΕΣΣΗΘ έχει θέσει ως στόχο του της προώθηση της πολύ μικρής συμπαραγωγής, έως 50 KV, στον τριτογενή και οικιακό τομέα. Ήδη, κάποια σχετικά έργα έχουν ξεκινήσει (κατοικία, αθλητικά κέντρα, ξενοδοχεία).
Πηγή energia.gr 

Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας Π.ΕΞ.Ε: Η Ελλάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης!


Η λήξη του διαγωνισμού βρίσκει την Ελλάδα στην κορυφή της τελικής κατάταξης, να κατακτά επάξια τον τίτλο της Πρωταθλήτριας ομάδας στην εξοικονόμηση ενέργειας!
Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εξοικονόμησης ενέργειας, στη χώρα μας γνωστό και ως «Π.ΕΞ.Ε», διήρκεσε 13 μήνες και τώρα έφτασε στο τέλος του. Και η Ελλάδα «κόβει πρώτη το νήμα» ανάμεσα σε άλλες 10 Ευρωπαϊκές χώρες!
Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου, περισσότερα από 8.000 νοικοκυριά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσαν τη συμμετοχή τους και υιοθέτησαν πρακτικές μείωσης του ενεργειακού τους αποτυπώματος, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων βαθμολογήθηκαν οι συμμετέχουσες ομάδες, ήταν τόσο η συμμετοχή των πολιτών, όσο και το τελικό ποσοστό εξοικονόμησης το οποίο επετεύχθη.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας αναδείχθηκε πρώτη σε συμμετοχές, τόσο σε αναλογία πληθυσμού, όσο και σε απόλυτους αριθμούς. Συνολικά, δήλωσαν συμμετοχή 2.845 νοικοκυριά, τη στιγμή που η δεύτερη σε συμμετοχές χώρα, η Γερμανία, έφτασε τις 1.888.
‘Οσον αφορά στα ποσοστά εξοικονόμησης, η Ελλάδα πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση με σημαντική εξοικονόμηση στον ηλεκτρισμό, που ανήλθε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στο 10,52%, με πρώτη τη Βουλγαρία με ποσοστό 13,62%.
Αντίστοιχα, στην κατανάλωση ενέργειας θέρμανσης η Ελλάδα ήρθε πρώτη, με μείωση της κατανάλωσης κατά 6,16% και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί με 4,84%.
« Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς είναι ο ιδανικός τρόπος να συμβάλουν οι πολίτες στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, εξοικονομώντας ταυτόχρονα σημαντικά χρηματικά ποσά. Η ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών υπήρξε θεαματική, καθώς πέρα από τις συμμετοχές στον διαγωνισμό, πάνω από 25.000 άτομα αναζήτησαν τις συμβουλές εξοικονόμησης τις οποίες παρείχε η ιστοσελίδα της εκστρατείας», σχολιάζει ο κ. Μιχάλης Προδρόμου, συνεργάτης σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας στο WWF Ελλάς. « Μέσα στο καταθλιπτικό κλίμα της κρίσης, τέτοιες εξελίξεις μας δίνουν μια ελπιδοφόρα εικόνα για τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας να κατακτά θετικές πρωτιές σε σημαντικά ζητήματα ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος», καταλήγει ο Μιχάλης Προδρόμου.
Η βράβευση της ελληνικής ομάδας, μαζί με την ανακοίνωση των «εθνικών πρωταθλητών» (δηλαδή των νοικοκυριών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση σε εθνικό επίπεδο), θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, στις 18 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της «ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης ενέργειας». Η απονομή των βραβείων, στην οποία θα παραστούν και οι νικητές κάθε χώρας, θα γίνει από μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
To “Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας - Π.ΕΞ.Ε” διοργανώθηκε στην Ελλάδα από το WWF Ελλάς και την εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιώνHelesco υπό την αιγίδα του προγράμματος Intelligent Energy Europe και ήταν βασικό εργαλείο της εκστρατείας WWF Eco2nomy . Εθνικός χορηγός του Π.ΕΞ.Ε είναι ο όμιλος Eurobank EFG, o οποίος στηρίζει την εκστρατεία WWFEco2nomy «Μειώνουμε τα έξοδά μας προστατεύοντας το περιβάλλον»
Μπορείτε να δείτε το infographic με τα αποτελέσματα του Π.ΕΞ.Ε εδώ.
Πηγή energia.gr