Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ποιοι Είναι οι Νέοι Παίκτες στη Λιανική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

 Σε επτά ανέρχονται αυτή τη στιγμή οι ενεργοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο που δημοσιοποίησε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της η ΡΑΕ. Από αυτούς μόνον οι τρεις διαθέτουν και assets (ΔΕΗ, Elpedison Trading, Ήρων Θερμοηλεκτρική), με τη δημόσια Επιχείρηση να διατηρεί σταθερά τη μερίδα του λέοντος στην παροχή ηλεκτρισμού. Στην αγορά εισήλθαν τα δύο τελευταία χρόνια τρεις νέοι παίκτες, η Green Α.Ε, η Volterra Α.Ε. και, από φέτος τον Ιανουάριο, η Vatt & Volt Α.Ε. ενώ η Neco Trading Α.Ε. επιλέγει να αναστείλει προσωρινά την ούτως ή άλλως περιορισμένη δραστηριότητα της, με το σκεπτικό ότι δεν είναι εμπορικά βιώσιμη.

Η Neco, εταιρία του ομίλου Κοπελούζου, καλύπτει τις ανάγκες των κτιρίων του ομίλου, αλλά έχει ζητήσει, όπως έγινε γνωστό από την εταιρία, να διακοπεί αυτή η δραστηριότητα της, προκειμένου να επαναξιολογήσει τη δράση της από το φθινόπωρο, προσδοκώντας σε νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αγορά, που θα επιτρέψουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Η εταιρία θεωρεί ότι μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ανταγωνιστικού λιγνίτη θα επέτρεπε την είσοδο στη λιανική αγορά και ιδιωτών παικτών επί ίσοις όροις και επί του παρόντος περιορίζεται στη δραστηριότητα της χονδρεμπορικής αγοράς.

Η Green Α.Ε. ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από το 2010 και σήμερα εξυπηρετεί περί τους 1500 επαγγελματικούς μετρητές μέσης και χαμηλής τάσης και ελάχιστους οικιακούς. Κύριος μέτοχος της εταιρίας είναι η Antipollution ΑΝΕ. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στη διαχείριση αποβλήτων, την ανακύκλωση, την ενέργεια και τη ναυτιλία. Κύρια δραστηριότητα της Green είναι η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Η ανάπτυξη της εμπορίας και η εδραίωση της ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, σε συνάρτηση με τη δημιουργία ενός υγιούς και σταδιακά αυξανόμενου πελατολογίου στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού είναι οι στόχοι που πραγματοποιούμε, σύμφωνα με τον επιχειρηματικό σχεδιασμό μας», είπε στο energia ο Βασίλης Πάκας, εκ μέρους της εταιρίας.
Σχολιάζοντας ο ίδιος την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά επισημαίνει ότι έχει πληγεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες. «Ευθύνες υπάρχουν πολλές και σε πολλούς που έχει κλείσει πρακτικά η αγορά και δεν είναι τυχαίο ότι κανείς από τους ενεργούς παρόχους σήμερα δεν επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο», λέει ο κ. Πάκας. Κατά την άποψη του «θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί ένα υγιές και ανταγωνιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις επενδύσεις των εταιριών, θα δίνει τη δυνατότητα μέσα από τον ανταγωνισμό να επωφελείται ο καταναλωτής, έχοντας χαμηλότερες τιμές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Ο κ. Πάκας διατυπώνει την απαισιόδοξη θέση ότι θα αργήσει αρκετά ακόμη χρόνια η πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Ως τότε το μόνο που πρακτικά ενδιαφέρει τους αρμοδίους είναι να εισπραχθούν και να αποδοθούν οι εκάστοτε φόροι και όχι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς γνωρίζουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, αλλά δυστυχώς αδιαφορούν ή δηλώνουν αναρμόδιοι», καταλήγει.
Η Green, μέσω της θυγατρικής της Green Solar, σχεδιάζει την επέκταση της στις ΑΠΕ, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες παραγωγής. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση εξετάζει τις συνθήκες και το χρόνο στον οποίο θα υλοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις.

Η Volterra Α.Ε. δημιουργήθηκε το 2010 από τη μετονομασία της Argestis Α.Ε. και αποτελεί σύμπραξη της J&P Αβαξ και της ιταλικής Sorgenia Spa (50-50), που εξυπηρετεί στην Ιταλία πάνω από μισό εκατομμύριο καταναλωτές. Έχοντας εξασφαλίσει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας 300 MW, επιλέγει, προς το παρόν, να κινείται με προσεκτικά και συντηρητικά βήματα στην ελληνική αγορά, εξαιτίας των μικρών περιθωρίων κέρδους που θεωρεί ότι υπάρχουν, εξυπηρετώντας σε αυτή τη φάση περί τους 1000 μετρητές στη χαμηλή και μέση τάση και ορισμένους οικιακούς καταναλωτές. Η αγορά της λιανικής του ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την άποψη της Volterra, εμπεριέχει πολλά ρίσκα σήμερα, συνεπώς, αναμένει την ουσιαστική απελευθέρωση της, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί, όπως επισημαίνει, σε ένα πραγματικά ανταγωνιστικό πλαίσιο, με συγκεκριμένους κανόνες και έλεγχο όλων των παικτών. Η εταιρία εξασφάλισε άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα 80 MW και στοχεύει να δραστηριοποιηθεί σε όλες τις μορφές παραγωγής ενέργειας, με προτεραιότητα τις ΑΠΕ, στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Vatt & Volt Α.Ε. αποτελεί σύμπραξη της οικογένειας Χανδρή και της οικογένειας Παπαναγιώτου (real estate σε Ελλάδα και Ρουμανία) και απέκτησε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας το 2011 (ως Black Pearl Energy, για 200 MW). Ξεκίνησε τη δραστηριότητα της ουσιαστικά από τις αρχές του έτους και ως σήμερα, όπως είπε στο energia ο Τάσος Παπαναγιώτου, εξυπηρετεί περί τους 4000 μετρητές στη μέση και τη χαμηλή τάση και ένα μέρος οικιακών καταναλωτών. Παρά τις στρεβλώσεις που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν στη λιανική αγορά η εταιρία αποφάσισε να εισέλθει σε αυτήν, έχοντας διασφαλίσει τη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα της με εγγυήσεις που ζητά από τους πελάτες της, που την καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως λέει ο κ. Παπαναγιώτου. «Διαθέτουμε ένα υγιές χαρτοφυλάκιο πελατών, που δέχεται να καταβάλει τις εγγυήσεις που ζητάμε και αποπληρώνει σε συντριπτικό ποσοστό τις υποχρεώσεις του», αναφέρει ο ίδιος. Στόχος της εταιρίας στα τέλη του 2012 είναι να αποκτήσει πελατειακή βάση 15.000 καταναλωτών, σχεδιασμό που θεωρεί εφικτό με βάση τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται ως τώρα.
Αναφερόμενος στις στρεβλώσεις της αγοράς ο κ. Παπαναγιώτου διατυπώνει την άποψη ότι χρειάζονται μια σειρά από «διορθώσεις», ώστε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά. Καταρχήν, επισημαίνει την ανάγκη να μην επιστρέψει στα τιμολόγια η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ, να υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση για τους ιδιώτες παίκτες σε ό,τι αφορά το δίκτυο διανομής και να καταργηθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ, καθώς οι ιδιώτες προμηθευτές δεν έχουν πρόσβαση στα νησιά, όπως η ΔΕΗ. Στα θετικά, πάντως, της αγοράς ο κ. Παπαναγιώτου καταλογίζει το ρυθμιστικό ρόλο της ΡΑΕ, που θεωρεί ότι «κάνει καλή δουλειά». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η ΡΑΕ προσπαθεί να βάλει τάξη στην αγορά και θα μπορούσε να κάνει πολλά ακόμη, αν την άφηναν πραγματικά να ασκήσει το εύρος του ρόλου της».
Η Vatt & Volt, όπως είπε ο κ. Παπαναγιώτου, σχεδιάζει να επεκταθεί στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής της Essence Energy και από το Σεπτέμβριο πρόκειται να διαθέσει στους πελάτες της μια νέα υπηρεσία, τη Smart meters, ώστε να παρακολουθούν την κατανάλωση τους σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου