Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ελληνικές Επενδύσεις σε ΑΠΕ στη Ρουμανία

  Στροφή προς την αγορά της Ρουμανίας για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επιχειρούν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες επενδυτές.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Παπαγεωργιάδη, επικεφαλής της «More Green Energy», μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις του κλάδου στη Ρουμανία, ήδη η ελληνική παρουσία στην τοπική αγορά δείχνει δυναμική κι έργα Ελλήνων επενδυτών περίπου 20 MW, βρίσκονται στην τελική ευθεία για να υλοποιηθούν. «Φέτος και το 2013 οι Έλληνες αναμένεται να υπερβούν τα 100 MW επενδύσεων ΑΠΕ στη χώρα», επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργιάδης και εξηγεί πως το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά προέρχεται από το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές έχουν κλείσει, ενώ σε άλλες επικρατεί αβεβαιότητα και προβλήματα, με συνέπεια το διεθνές ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε νέες αγορές. «Η Ρουμανία αποτελεί μία από τις προτεραιότητές των διεθνών επενδυτών, μια κι η χώρα εφαρμόζει πρώτη στην Ευρώπη τον νέο τρόπο ενισχύσεων για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, εκτελώντας τις εντολές της Ε. Ε.» τονίζει χαρακτηριστικά και διευκρινίζει ότι «η ηλιοφάνεια στο ρουμανικό νότο είναι συγκρίσιμη με αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, περίπου 1.300 MWh/ χρόνο».
Διαπραγματεύσεις

Με αφορμή εξάλλου τη συμμετοχή της More Green Energy, Intersolar, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 ως τις 15 Ιουνίου στο Μόναχο, ο κ. Παπαγεωργιάδης έκανε γνωστό πως έγιναν συναντήσεις με περίσσοτερους από 60 μεγάλους επενδυτές -εκ των οποίων τέσσερις Ελληνες- καθώς και εταιρείες του κλάδου με διεθνές βεληνεκές, με τις οποίες υπογράφηκαν συμφωνίες εκπροσώπησης για τη ρουμανική αγορά. «Αυτή την περίοδο πελάτες της εταιρείας ξεκινούν έργα περίπου 30 MW, ενώ αναμένεται η συνολική δυναμικότητα των έργων που θα συνδεθούν εντός του 2012 στο εθνικό δίκτυο να ξεπεράσουν τα 120 MW» είπε και πρόσθεσε πως στο χαρτοφυλάκιο της More Green Energy περιλαμβάνονται πάνω από 400 MW φωτοβολταϊκών έργων, περί τα 1.200 MW αιολικών έργων, άλλων 60 MW υδροηλεκτρικών, βιομάζας και βιοαερίου, καθώς και άδειες για μικρά έργα φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές στέγες.


(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 28/06/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου