Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Χαιρετίζει η Κομισιόν την Αζεροτουρκική Συμφωνία για τον ΤΑΝΑΡ


Χαιρετίζει η Κομισιόν την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν για την κατασκευή του αγωγού Trans-Anatolian (TANAP) ως ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Η συμφωνία υπεγράφη την Τετάρτη, 27 Ιουνίου, από τον τούρκο Υπουργό Ενέργειας Taner Yıldız και τον Αζέρο ομόλογό του Natiq Aliyev.
Ο ΤΑΝΑΡ προβλέπεται να έχει μήκος 2.000χλμ και κόστος 5,6δις €. Το έργο θα συνδεθεί με τον διευρυμένο αγωγό του Νοτίου Καυκάσου μέσω της Γεωργίας, ενώ στην ευρωπαϊκή του κατάληξη θα συνδεθεί είτε με τον Nabucco West (που προκρίθηκε για την βόρεια όδευση - μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, με κατάληξη την Αυστρία - χθες από το κονσόρτσιουμ του Σαχ Ντενίζ 2) ή από τον ΤΑΡ, που θα διασχίζει (αν κατασκευαστεί), την Ελλάδα και την Αλβανία, με κατάληξη την Ιταλία.
Στην τελετή υπογραφής παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν IlhamAliyev και ο τούρκος πρωθυπουργός RecepTayyipErdoğan, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο χώρες έκαναν ένα «ιστορικό βήμα».
Η έναρξη του TANAP συμπίπτει με την έναρξη του πεδίου φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ 2για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κασπίας Θάλασσας. Αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 και θα υλοποιηθεί σε 4 στάδια, με το πρώτο να ολοκληρώνεται μέχρι το 2018. Η ικανότητα του αγωγού θα είναι 16 δις κυβικά μέτρα το 2020, και 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2026.
Ο Erdoğan τόνισε ότι η προμήθεια του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται στην Τουρκία θα αυξάνεται αναλογικά με τις ανάγκες της χώρας.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου