Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΗΠΑ: Η Κίνα Εξαιρείται από τις Κυρώσεις για το Ιρανικό Πετρέλαιο

Η Κίνα και η Σιγκαπούρη πρόκειται να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε εχθές, Πέμπτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Ας σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου από το Ιράν, ενώ και η Σιγκαπούρη αγοράζει καύσιμα από την Τεχεράνη.

Επίσης, στις αρχές του μήνα η Ουάσινγκτον είχε εξαιρέσει από τις κυρώσεις την Ινδία και άλλες έξι χώρες ενώ η Ιαπωνία και δέκα χώρες της ΕΕ εξαιρέθηκαν στον Μάρτιο.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Κασεμί προειδοποίησε τη Νότια Κορέα ότι η Τεχεράνη θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη Σεούλ αν αυτή σταματήσει την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου από την 1η Ιουλίου λόγω της απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασφαλίζονται τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο.

Η Νότια Κορέα ήταν η πρώτη από τις σημαντικές χώρες κατανάλωσης ιρανικού αργού στην Ασία που ανακοίνωσε την αναστολή των εισαγωγών της.

«Αν η Νότια Κορέα σταματήσει τελείως τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, θα υπάρξει μια επανεξέταση των δεσμών με τη χώρα αυτή», δήλωσε ο Κασεμί, σύμφωνα με το IRNA, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου