Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Απερρίφθη η Εισαγγελική Πρόταση για Αποδέσμευση Λογαριασμών των Energa και Hellas Power Υπέρ του Δημοσίου

Απέρριψε το συμβούλιο Πλημμελειοδικών την πρόταση της Εισαγγελίας για αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ύψους 40 εκατ.  ευρώ από τους λογαριασμούς των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power, υπέρ του Δημοσίου, με το αιτιολογικό ότι οι εν λόγω εταιρείες εμπλέκονται σε ποινική διαδικασία.

«Δεν υπάρχει τέτοια νομική δυνατότητα» απεφάνθη το Συμβούλιο στην πρόταση της Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, η οποία, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος ζήτησε την αποδέσμευση περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ από δεσμευμένους λογαριασμούς των εταιριών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας ENERGA και HELLAS POWER προκειμένου να διατεθούν στο υπουργείο Οικονομικών για πληρωμές προμηθευτών ενέργειας.
Με ένα βούλευμα 52 σελίδων (αρ.2438/12) οι δικαστές έκαναν δεκτή την εισήγηση της Ειρήνης Κατινιώτη να απορριφθεί η πρόταση Παπανδρέου θεωρώντας πώς δεν υπάρχει καμία τέτοια νομική δυνατότητα. Μάλιστα, στο βούλευμα γίνεται λόγος για «νομική κατασκευή» της Εισαγγελέως, που δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη.
Η εισαγγελική πρόταση, για πρώτη φορά, επιχείρησε να κινήσει διαδικασίες ώστε σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση που βρίσκεται στην ανάκριση να αποδεσμευτούν χρήματα από κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
Αντίθετα, οιι δικαστές θεώρησαν το αίτημα μη νόμιμο διότι δεν μπορεί το προϊόν εγκλήματος το οποίο έχει δεσμευθεί να αποδοθεί πρόωρα, πριν την έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων, στους παθόντες (βασικός παθών φέρεται η ΛΑΓΗΕ και δευτερευόντως το ελληνικό δημόσιο και ΟΤΑ).
Οι επίμαχοι λογαριασμοί των εταιρειών - παρόχων ρεύματος (ENERGA και Hellas Power) τελούν υπό δέσμευση, μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον των υπευθύνων τους για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος και απιστία με βάσει το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου