Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο ΥΠΕΚΑ για Μεταφορά Απορριμμάτων από Νομό σε Νομό


Τη μεταφορά των οικιακών απορριμμάτων, σε νόμιμους Χώρους, ακόμη κι εκτός Νομού, σχεδιάζουν τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.
Για κάθε Νομό, θα εκδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, Κοινή Υπουργική Απόφαση, επιβάλλοντας το κλείσιμο όλων των, εν λειτουργία, παράνομων χωματερών και υποχρέωση μεταφοράς των απορριμμάτων στους πλησιέστερους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ). Οι υποδοχείς ΧΥΤΑ δεν θα έχουν δικαίωμα να αρνηθούν την παραλαβή των μεταφερόμενων απορριμμάτων, ακόμη κι εάν προέρχονται από άλλον Νομό.
Ωστόσο, γεννάται ένα πολύ ουσιαστικό ερώτημα; Πόσες είναι οι παράνομες χωματερές των οποίων θα ζητηθεί το κλείσιμο; Το ΥΠΕΚΑ, θα εξακολουθήσει να «στρουθοκαμηλίζει», αρνούμενο να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος, αποδεχόμενο τα νούμερα των Δήμων, που θέλουν τις παράνομες χωματερές να ανέρχονται, μόλις, σε εβδομήντα πέντε, αντί των πεντακοσίων και πλέον, που είναι στην πραγματικότητα; Γιατί στο ΥΠΕΚΑ στέκονται στα χαρτιά, όχι στα πραγματικά στοιχεία.

Δεν μετράνε τους πραγματικά λειτουργούντες ΧΑΔΑ, αλλά αφαιρούν εκείνους για τους οποίους υπάρχουν αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, ότι κλείνουν, ασχέτως εάν στην πραγματικότητα λειτουργούν, από την πίσω πόρτα...
Δεν προσμετρώνται, επίσης, όσοι ΧΑΔΑ λειτουργούν υπό την εποπτεία ιδιωτών. Κάποιος Δήμος, δηλαδή, αναθέτει σε κάποιον ιδιώτη την μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμο ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Ο συγκεκριμένος, όμως, ιδιώτης, τα απορρίπτει ανεξέλεγκτα σε κάποιο σημείο, δημιουργώντας έναν ακόμη ΧΑΔΑ. Αυτός, όμως, δεν προσμετράται, από το Υπουργείο, στους εν λειτουργία ΧΑΔΑ κι έτσι, αντί των πεντακοσίων και πλέον παράνομων χωματερών, γίνεται λόγος για, μόλις, εβδομήντα οκτώ.
Σε ότι αφορά τη μεταφορά των απορριμμάτων, παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, μιλώντας στο kathimerini.gr, επισήμαναν, ότι με το προωθούμενο σχέδιο, θα μπορούν να μεταφέρονται ακόμη κι εκτός Νομού, αρκεί να εναποτίθενται σε νόμιμο χώρο. Τα οικιακά απορρίμματα, για παράδειγμα, της Ηλείας, θα μπορούν να μεταφέρονται στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία ή ακόμη και την Πρέβεζα, όπου κι εκεί, όμως, τα προβλήματα είναι εξίσου σοβαρά. Το ΥΠΕΚΑ, έχει έλθει, ήδη, σε επαφή με τις Περιφέρειες, Στερεάς, Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, για να ενημερωθεί σχετικά με τις παράνομες χωματερές που λειτουργούν εντός των ορίων τους, αλλά και τις δυνατότητες υποδοχής απορριμμάτων σε νόμιμους χώρους.
Το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί, σύντομα. Άλλωστε είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος να υποχρεωθούμε στην καταβολή προστίμου πολλών εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της μη συμμόρφωσής μας με τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες.
Αυτό που όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν είναι ότι οι όποιες συσκέψεις, εάν συνεχίσουν να ξεκινούν από λάθος αφετηρία (όπως μέχρι σήμερα γίνεται) ουδέποτε θα αποτελέσουν απαρχή για την ουσιαστική λύση του προβλήματος. Απλώς θα το διαιωνίζουν και οι συσκεπτόμενοι θα έχουν ήσυχη(;) την συνείδησή τους, ότι προσπάθησαν...
(του Δημήτρη Λάππα, kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου