Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Η Τουρκία Ενημέρωσε τη Βαγδάτη πως Απορρίπτει τον Αγωγό Πετρελαίου των Κούρδων του Βορείου Ιράκ

Η Τουρκία ενημέρωσε την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ ότι δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από το κουρδικό κρατίδιο στα βόρεια της χώρας χωρίς την άδεια της Βαγδάτης. Αυτό τονίζει ο Ιρακινός Υπουργός Πετρελαίου Abdul Kareem Luaiby σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της κρατικής ιρακινής εφημερίδας al-Sabah. 

«Η τουρκική πλευρά έχει επίσημα ενημερώσει την ιρακινή πλευρά για την απόρριψη, εκ μέρους της, της επέκτασης των αγωγών εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω της τουρκικής επικράτειας από την περιοχή του [ιρακινού] Κουρδιστάν χωρίς έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης [της Βαγδάτης]»,δήλωσε στην εφημερίδα ο Ιρακινός Υπουργός, όπως μεταδίδει το DowJones. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Πετρελαίου του Ιρακινού Κουρδιστάν Ashti Hawrami νωρίτερα τον Ιανουάριο, το αυτόνομο κουρδικό κρατίδιο του Ιράκ προωθεί τα σχέδια κατασκευής δικού του αγωγού εξαγωγής πετρελαίου προς την Τουρκία, παρά τις αντιρρήσεις της Βαγδάτης. 

Ήδη, τον Ιανουάριο, η αυτόνομη κουρδική περιοχή στο Βόρειο Ιράκ εξήγαγε προς την Τουρκία 15.000 βαρέλια την ημέρα μέσω φορτηγών, ενώ Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι σταδιακά οι ποσότητες θα αυξηθούν.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου