Σε μια περίοδο έντασης και τριβών φαίνεται ότι μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τον αγώνα δρόμου για τις έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επιλογή να προχωρήσει η Αθήνα σε ρηματική διακοίνωση προς τα Ηνωμένα Έθνη, ως απάντηση (με καθυστέρηση μηνών) στην προκήρυξη ερευνών από την Τουρκία σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στο θέμα της ΑΟΖ «όταν πρέπει και όπως πρέπει, με τις σωστές κινήσεις».
Τον Ιούλιο του 2012 η χώρα μας είχε προβεί σε διάβημα προς την Αγκυρα για τη χορήγηση αδειών στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ, τις οποίες, όπως είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την Πέμπτη, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δεν αναίρεσε μέχρι σήμερα. «Θεωρήσαμε ως επόμενο βήμα να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό στον ΟΗΕ, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Οτι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, επισπεύστηκε από την απόκτηση από την πλευρά της Αγκυρας δύο νέων ερευνητικών σκαφών, του Tubitak Marmara και του Barbaros Hayrettin Pasa, σε μια προσπάθεια τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο ως αντίδραση στη φημολογούμενη μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι επί του παρόντος η Αθήνα θα προχωρήσει βήμα-βήμα, επιχειρώντας να εξασφαλίσει ευρωπαϊκές συμμαχίες στη βάση των αναμενόμενων οικονομικών οφελών (όπως με την πρόταση συνεκμετάλλευσης προς τη Γαλλία), καθώς η Ουάσινγκτον είναι θετική στην εκμετάλλευση πιθανών υδρογονανθράκων στην περιοχή, αλλά φαίνεται να αντιτίθεται σθεναρά σε «μονομερείς ενέργειες».
Στη ρηματική διακοίνωση η Αθήνα διευκρινίζει ότι τέσσερα από τα οικόπεδα που περιλαμβάνονται στις τουρκικές αδειοδοτήσεις που δημοσιεύτηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Απρίλιο του 2012 αφορούν περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και χαρακτηρίζει «απολύτως αστήρικτο» τον ισχυρισμό ότι «βρίσκονται πλήρως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Η κίνηση αυτή γίνεται μόλις δέκα μέρες πριν την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη για τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, οπότε εκ των πραγμάτων αποτελεί και ένα μήνυμα προς την τουρκική πλευρά.
«Υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς» απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας: «Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο».
Για «καθυστερημένη αντίδραση» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας το ερώτημα «κατά πόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει αποθέματα ανεξάρτητης πολιτικής βούλησης, όταν οι τροϊκανές πολιτικές έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε «αποικία χρέους»»; «Τα ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης» απάντησε το ΥΠΕΞ.
(απο την "Εφημερίδα των Συντακτών", 24/02/2013)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου