Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Στη Σέντρα η ΔΕΗ για Κατάχρηση Δεσπόζουσας Θέσης


Στην αντεπίθεση περνούν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, με προσφυγή του Συνδέσμου τους, ΕΣΑΗ, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε βάρος της ΔΕΗ.

Με αυτήν προσβάλλονται πρακτικές τις οποίες εφαρμόζει η ΔΕΗ εδώ και έναν χρόνο, κατακρατώντας το σύνολο των εισπράξεων της αγοράς υπέρ της ίδιας, κάτι που πετυχαίνει καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.

Οι πρακτικές αυτές, που περιγράφονται λεπτομερώς στην προσφυγή, έχουν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος στην αγορά ηλεκτρισμού(συνολικά γύρω στα 660 εκατ. ευρώ) να το επιβαρύνονται αποκλειστικά οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, ενώ, σύμφωνα με τη λειτουργία του συστήματος της αγοράς αυτό θα έπρεπε να κατανέμεται αναλογικά σε όλους τους συμμετέχοντες.


Οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης συμπεριφοράς της ΔΕΗ, με βάση την προσφυγή, είναι άμεσες και προκαλούν παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού από την Επιχείρηση.
Η τελευταία, εκμεταλλευόμενη την υπερδεσπόζουσα έως μονοπωλιακή θέση της στην παραγωγή (72%) και στην προμήθεια (98%) ηλεκτρικής ενέργειας και παραβιάζοντας το σύστημα λειτουργίας της αγοράς, προκαλεί οικονομική ασφυξία στους ανεξάρτητους παραγωγούς, με προφανή στόχο να βγουν από την αγορά, ενώ από την άλλη χρηματοδοτεί ατόκως τις επενδύσεις της, με τις οποίες θα μπορεί να ανταγωνίζεται από πολύ καλύτερη θέση τους ανεξάρτητους παραγωγούς.

Ο καταγγελλόμενος από τον ΕΣΑΗ μηχανισμός έχει να κάνει με τον άμεσο συμψηφισμό των εισπράξεων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, στον οποίο προβαίνει η ΔΕΗ με την ιδιότητα του πωλητή, έναντι των απαιτήσεων που έχει αυτή από το Σύστημα (Διαχειριστές) με την ιδιότητα του παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ συμμετέχει με 72% στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (εκτός των νησιών),αλλά καλύπτει το 98% της προμήθειας, είναι φυσικό μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάει στους πελάτες της να προέρχεται από τις αγορές που κάνει από τους ανεξάρτητους παραγωγούς.

Σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κώδικες λειτουργίας και διαχείρισης του ηλεκτρικού συστήματος,η ΔΕΗ θα έπρεπε να πληρώνει τους διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ) με τα όποια ποσά εισπράττει από τους πελάτες της και αυτοί με τη σειρά τους να τα κατανέμουν αναλογικά σε όλους τους παραγωγούς.

Επειδή λόγω της κρίσης οι εισπράξεις της ΔΕΗ είναι μειωμένες (οι λογαριασμοί σε καθυστέρηση ξεπερνούν τα 1 δισ. ευρώ), η εταιρεία εδώ και έναν χρόνο αποφάσισε μονομερώς να συμψηφίζει αυτομάτως τις εισπράξεις που πραγματοποιεί ως πωλητής λιανικής, με τις απαιτήσεις που έχει ως παραγωγός. Όσα, δε, περισσέψουν, κατανέμονται στους ανεξάρτητους παραγωγούς.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της προσφυγής του ΕΣΑΗ, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν η ΔΕΗ δεν διατηρούσε την υπερδεσπόζουσα θέση της στην παραγωγή και τη μονοπωλιακή της θέση στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, της προσάπτουν κατάχρηση της θέσης αυτής, καθώς με την πρακτική του συμψηφισμού που εφαρμόζει δυσχεραίνει υπέρμετρα τη θέση των ανταγωνιστών της στην αγορά,οι οποίοι στερούνται πόρους για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει και για την αγορά του καυσίμου που χρησιμοποιούν στις μονάδες τους.

Ακόμη, η προσφυγή επισημαίνει τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχουν οι πρακτικές της ΔΕΗ στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, στο διασυνοριακό εμπόριο αλλά και στην οικονομική κατάσταση της προμηθεύτριας με φυσικό αέριο (ΔΕΠΑ), η οποία στερείται ρευστότητα και δεν μπορεί έτσι να αξιοποιήσει ευκαιρίες της αγοράς για την εξασφάλιση φθηνότερων φορτίων φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι μέλη του ΕΣΑΗ είναι οι εταιρείες που ελέγχουν έξι υπερσύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου υψηλότατης απόδοσης, ισχύος 2.500 μεγαβάτ, για τις οποίες έγιναν επενδύσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Στον ΕΣΑΗ συμμετέχουν οι όμιλοι Μότορ Όιλ, Μυτιληναίου, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛ.ΤΕΧ.
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου