Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Το Λιγνιτωρυχ​είο της Βεύης και η Μικρή ΔΕΗ


Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στους επιχειρηματικούς ομίλους που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του ελληνικού δημοσίου για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης η διαφαινόμενη πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να το εντάξει στα προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.

Το σίριαλ της εκμίσθωσης του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου, του μόνου που λόγω μεγέθους μπορεί να συμβάλει στην απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη, ξεκινάει από τον Μάιο του 2006, όταν προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός.

Παρά τη μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε μετά από τρία χρόνια και αμέσως προκηρύχθηκε δεύτερος, που και αυτός ακυρώθηκε, για να προκηρυχθεί τρίτος.


Από το 2009 μέχρι τώρα έγινε απλώς προεπιλογή πέντε υποψήφιων επενδυτών, χωρίς να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να γίνει κατακύρωση του διαγωνισμού. Ως αποτέλεσμα το λιγνιτωρυχείο συνεχίζει να παραμένει ανενεργό κι οι ανάγκες του ΑΗΣ Μελίτης σε λιγνίτη καλύπτονται μερικώς, οπότε αυτός υπολειτουργεί, η ΔΕΗ κάνει εισαγωγές λιγνίτη από τη Βουλγαρία και την Τουρκία,η ανεργία αυξάνει στην τοπική κοινωνία και το δημόσιο χάνει έσοδα από τα μισθώματα του ορυχείου.
Τελευταία το ΤΑΙΠΕΔ, με διαρροές, αφήνει να εννοηθεί ότι προτίθεται να εντάξει το δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης στην υπό διαμόρφωση «μικρή ΔΕΗ».

Σε αυτήν περιλαμβάνει επίσης και τη μονάδα της Μελίτης, όπως και ακόμη μία μονάδα, τη Μελίτη 2, η λειτουργία της οποίας, όταν κατασκευαστεί, θα μπορούσε να στηριχθεί στα τοπικά αποθέματα λιγνίτη.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, το συγκεκριμένο εγχείρημα, που χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και απαιτεί μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με επενδυτές και συνδικάτα, δεν είναι βέβαιο πώς και πότε θα ολοκληρωθεί. Εκτός και αν είναι πρόφαση για διαιώνιση της σημερινής κατάστασης, δηλαδή μονοπώληση του λιγνίτη από τη ΔΕΗ, και μάλιστα με την «άδεια» της τρόικας.
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου