Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

H EΛΕΤΑΕΝ Επαναφέρει την Πρότασή της για την Αντιμετώπιση του Κορεσμού των Δικτύων


Τις αναλυτικές απόψεις της απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ στον Διαχειριστή του Συστήματος ΑΔΜΗΕ και το ΥΠΕΚΑ για το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΔΠΑ) 2014-2023, που έχει θέσει σε διαβούλευση ο ΑΔΜΗΕ.
Η ΕΛΕΤΑΝ θεωρεί το Πρόγραμμα αυτό εξαιρετικής σημασίας για την ομαλή ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στη χώρα μας. Άλλωστε όπως και το ίδιο το κείμενο του Προγράμματος επισημαίνει, το βασικό κριτήριο σχεδιασμού και ανάπτυξης του ηλεκτρικού συστήματος είναι η εξυπηρέτηση της μεγάλης διείσδυσης Α.Π.Ε.
Με την επιστολή της η ΕΛΕΤΑΕΝ επαναφέρει με έμφαση την πρότασή της για την αντιμετώπιση του προβλήματος του θεωρητικού κορεσμού των δικτύων.

Το πρόβλημα αυτό - όπως αναφέρεται και στο υπό διαβούλευση Πρόγραμμα – αντιμετωπίζεται μερικώς με την έκδοση από τον ΑΔΜΗΕ προσφορών σύνδεσης πέραν της ονομαστικής ικανότητας μεταφοράς των δικτύων (overbooking). Η μεθοδολογία αυτή προτείνουμε να συνεχιστεί, με πιο συγκεκριμένο θεσμικά τρόπο, σύμφωνα με την αναλυτική πρόταση για νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο «Αναπτυξιακό Πακέτο για τις Α.Π.Ε. με έμφαση στην Αιολική Ενέργεια».
Περαιτέρω, η πιστή και αυστηρή εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τον έλεγχο της πορείας προόδου των σχεδιαζόμενων επενδύσεων, επαρκεί για την οριστική και αποτελεσματική άρση του φαινομενικού κορεσμού των δικτύων. Η ΕΛΕΤΑΕΝ σημειώνει στην επιστολή της: «Όπως έχουμε πολλές φορές δηλώσει και εμείς και άλλοι συλλογικοί φορείς των Α.Π.Ε και επιχειρήσεις μέλη μας, είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε σε όλα τα επίπεδα αυτή τη διαδικασία».
Οι προτάσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ αποτελούν ένα ολοκληρωμένο, εφικτό και δοκιμασμένο πλαίσιο λύσης που αποδεικνύει ότι η Πολιτεία πρέπει να εγκαταλείψει οριστικά τις ιδέες για εγγυοδοσία, πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, ποινές και νέα διοικητικά εμπόδια στις Α.Π.Ε. Οι ιδέες αυτές αναστέλλουν την ανάπτυξη και οδηγούν σε ασφυξία την αγορά χωρίς κανένα όφελος για την οικονομία και την κοινωνία.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου