Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Όλο και Περισσότερες Εταιρείες Ενδιαφέρονται να Εξάγουν Αμερικανικό LNG


Στα 3 δολάρια ανά εκατ. btu βρίσκεται η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, τη στιγμή που στην Ευρώπη αγγίζει τα 12 δολάρια αυτή την χρονική περίοδο. Αιτία για την έντονη ανισορροπία αποτελεί η μεγάλης κλίμακας εγχώρια παραγωγή των ΗΠΑ, η οποία στηρίζεται στις νέες μη συμβατικές μεθόδους εξόρυξης και χαρακτηρίζεται από χαμηλό σχετικά κόστος.
Κατ’ επέκταση, πολλές είναι οι εταιρείες και οι επενδυτές που καλοβλέπουν την εξαγωγή του αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία, ώστε να καρπωθούν την μεγάλη διαφορά στην τιμή. Όπως είναι φυσικό, ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω του LNG και σε αυτά τα πλαίσια, έχουν ανακοινωθεί ήδη τα πρώτα σχέδια για σταθμούς υγροποίησης επί αμερικανικού εδάφους.

Στον σχετικό κατάλογο προηγείται η σχετικά άγνωστη Cheniere με τον σταθμό που υλοποιεί στην Λουιζιάνα, ενώ έπεται η γαλλική EDF που δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα άδεια για πλωτό σταθμό υγροποίησης. Επίσης και η αυστριακή Voelstalpine έχει στα σχέδιά της να υλοποιήσει μια τέτοια μονάδα στη Βόρεια Αμερική.
Εξαιτίας του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι αμερικανικές αρχές αναμένεται να εγκρίνουν περισσότερα σχέδια εξαγωγής LNG στο άμεσο μέλλον, αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να στηρίξει την όλη ιδέα μέχρι ένα σημείο, ώστε να παραμείνει φθηνό το αέριο στην εγχώρια αγορά.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου