Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Στα €70 Εκατ. το Κόστος των Έξυπνων Μετρητών της ΑΗΚ

Αρχές Ιουλίου αναμένεται η τελική απόφαση της ΑΗΚ σχετικά με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Χριστίνα Παπαδοπούλου.
Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο και στην εκπομπή Capital Today, η κ. Παπαδοπούλου, δήλωσε πως ήδη έχουν επιλεγεί οι 3.000 καταναλωτές από διάφορες κατηγορίες και περιοχές της Κύπρου. Ανέφερε, πως πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόσει η ΑΗΚ μετά από οδηγίες του Υπουργείου Ενέργειας και της ΡΑΕΚ.
Τόνισε, πως το πιλοτικό αυτό έργο είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί, αφού σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε., το 80% των μετρητών στα υποστατικά των καταναλωτών της ΑΗΚ πρέπει αποτελείται από έξυπνους μετρητές.

Κόστος
Η μαζική εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών αναμένεται να κοστίσει γύρω στα €70 εκατομμύρια, ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.
Όσο αφορά στον τρόπο αποπληρωμής τους, η εκπρόσωπος της ΑΗΚ, ξεκαθάρισε πως είναι καθαρά μία απόφαση της ΡΑΕΚ και εξήγησε πως υπάρχουν δύο τρόποι πληρωμής.
"Είτε θα γίνει χρέωση στον πρώτο λογαριασμό του κάθε καταναλωτή με την εγκατάσταση του νέου έξυπνου μετρητή, είτε θα διοχετευτεί με κάποιο τρόπο, μέσω των διατιμήσεων της ΑΗΚ".
Ωφελήματα 
Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε και στα ωφελήματα που θα έχουν οι καταναλωτές από την εφαρμογή αυτού του έργου. Όπως εξήγησε, η καταμέτρηση της κατανάλωσης, οι συνδέσεις και οι αποσυνδέσεις θα γίνονται αυτόματα. Δεν θα χρειάζονται δηλαδή τα συνεργεία της ΑΗΚ να επισκέπτονται τα υποστατικά των καταναλωτών. Επίσης θα μειωθούν αισθητά  οι υποκλοπές ρεύματος, ενώ αν υπάρξουν, θα είναι ανιχνεύσιμες.
Θα υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να καθορίζεται το μέγιστο όριο κατανάλωσης και θα πραγματοποιείται μια καλύτερη διαχείριση παραγωγής και κατανάλωσης. Τέλος, οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν το καταναλωτικό τους προφίλ ανά πάσα στιγμή της ημέρας.
Τιμολόγια
Οριακά, μικρές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος αναμένεται να παρατηρηθούν στα τιμολόγια της ΑΗΚ, προειδοποίησε η κ. Παπαδοπούλου.
Ειδικότερα, ερωτηθείσα αν οι μειώσεις που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια θα συνεχιστούν, η κ. Παπαδοπούλου, εξήγησε πως η αύξηση και η μείωση στα τιμολόγια υπολογίζεται με βάση τις τιμές του πετρελαίου.
"Τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειωθεί μια μείωση της τάξης του 40-50% στα τιμολόγια της ΑΗΚ και αυτό οφείλεται στη μείωση των τιμών των πετρελαίων. Τώρα, με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα πρέπει να αναμένουμε μικρές αυξήσεις στα τιμολόγια".
Καθυστερημένες οφειλές €24 εκατ.
Γύρω στα 24 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι καθυστερημένες οφειλές προς την ΑΗΚ, ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου. Εξήγησε πως από τα 24 εκατομμύρια ευρώ, τα 16 αφορούν κλειστούς λογαριασμούς, δηλαδή, λογαριασμούς εταιριών που έχουν κλείσει και η ΑΗΚ κινείται νομικά.
Ωστόσο, προειδοποίησε πως η ΑΗΚ, θα συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί για την αποκοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε περιπτώσεις που ο καταναλωτής δεν μπορεί να πληρώσει.
Όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών, η κ. Παπαδοπούλου δήλωσε πως η ΑΗΚ δείχνει την ευαισθησία της και προσφέρει ευκολίες πληρωμής, παρατείνοντας τον χρόνο εξόφλησης.
Διακοπές ρεύματος
Στις υψηλές θερμοκρασίες και στην αυξημένη ζήτηση φορτίου ρεύματος ανέφερε πως οφείλονται οι διακοπές ρεύματος αυτών των ημερών, η κ. Παπαδοπούλου.
"Τα υπόγεια καλώδια της ΑΗΚ υπερθερμαίνονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τη αυξημένη χρήση κλιματιστικών". Η κ. Παπαδοπούλου ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν υπάρχει περίπτωση black out.
Υπηρεσία  e-charge AHK
Η υπηρεσία προσφέρεται από την ΑΗΚ στους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων σε παγκύπρια βάση. Είναι φορτιστές οι οποίοι θα προσφέρουν στους ιδιόκτητες των  ηλεκτρικών οχημάτων πρόσβαση για ασφαλή και αξιόπιστη φόρτιση του οχήματος τους σε διάφορους δημόσιους χώρους. Ανέφερε πως μέχρι σήμερα υπάρχουν 16 σταθμοί φόρτισης σε όλη την Κύπρο. Η ΑΗΚ προτίθεται πολύ σύντομα να ανακοινώσει την έναρξη διαγωνισμού για την αγορά ενός αριθμού ηλεκτρικών οχημάτων για τον στόλο της.
Ερωτηθείσα για το κόστος που θα έχει ο κάθε ιδιοκτήτης ηλεκτρικού οχήματος για τη χρήση των σταθμών φόρτισης, ανέφερε ότι ο κάθε χρήστης, θα πρέπει να επισκεφθεί ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ όπου θα έχει  πάγια χρέωση 25 ευρώ με το άνοιγμα λογαριασμού του, ενώ ακολούθως, ο λογαριασμός θα αποστέλλεται στο τέλος κάθε δίμηνου.

(από SigmaLive)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου