Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Δρ. Νικολάου: «Ο Ερατοσθένης Είναι το Δάσος και το Ζορ το Δέντρο στην Άκρη του Δάσους- Εκτείνεται στην Κυπριακή ΑΟΖ»

«Αν ο Ερατοσθένης είναι το δάσος, τότε το Ζορ είναι το δέντρο στην άκρη του δάσους», τόνισε ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, μιλώντας σήμερα, δεύτερη ημέρα του 9 th SEEED του ΙΕΝΕ. Ο Ο Γεωλόγος Πετρελαίων – Ενεργειακός Οικονομολόγος και Τεχνικός Σύμβουλος της Energean Oil & Gas τόνισε ότι το τεράστιο κοίτασμα αερίου Ζορ, στην Αίγυπτο, που ανακαλύφθηκε στα τέλη Αυγούστου του ΄15, αποτελεί μέρος της υποθαλάσσιας οροσειράς του Ερατοσθένη, που θεωρείται πλούσια σε δυναμικό υδρογονανθράκων και εκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Δρ. Νικολάου τόνισε ότι το Ζορ ήταν το πρώτο τεστ του νέου «παιχνιδιού» που ξεκινά για την συγκεκριμένη περιοχή, ενώ τα τρία οικόπεδα (6,8 και 10) που θα προκηρυχθούν στις αρχές του 2017, στον τρίτο γύρο υδρογονανθράκων της Κύπρου, έχουν ουσιαστική πιθανότητα να είναι του είδους του Ζορ.

Όπως επισήμανε, η ανακάλυψη της Eni στο Δέλτα τουΝείλου άλλαξε τους «όρους του παιχνιδιού» στις έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς το τεράστιο – υπολογιζόμενης δυναμικότητας 30 tcf – πεδίο αερίου του Ζορ, στην Αίγυπτο, αποτέλεσε έκπληξη για τη βιομηχανία λόγω της ασυνήθιστης γεωλογίας της περιοχής στην οποία βρέθηκε. Ήταν ασυνήθιστο να βρεθούν ανθρακικοί ύφαλοι κοντά στο Δέλτα του Νείλου, ενώ απουσιάζουν οι εκτάσεις πετρελαϊκής άμμου.
Υπογράμμισε, ότι το Ζορ είναι μέρος της υποθαλάσσιας οροσειράς του Ερατσοθένη, ενώ τμήμα του πεδίου εκτείνεται κι εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Ως ανάλογο γεωλογικά με τον Ερατοσθένη ανέφερε ο Δρ. Νικολάου το παράδειγμα των νησιών Κάικος στην Καραϊβική.
Εν γένει, όπως υπογράμμισε η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ελκυστική περιοχή για έρευνες υδρογονανθράκων, ωστόσο χρειάζεται άλλη μία δεκαετία για την πλήρη αξιολόγηση του δυναμικού της ΑΟΖ της Κύπρου. Σϋμφωνα με τον Δρ. Νικολάου, το Ζορ ήταν το πρώτο τεστ μιας προηγουμένως ανεξέταστης περιοχής. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι, πριν από 20 χρόνια, η αμερικανική US GS (Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία) υπολόγισε το δυναμικό της ευρύτερης περιοχής από την Αίγυπτο και την Κύπρο ως το Ισραήλ, σε 350 tcf, και παρατήρησε ότι ήδη έχει βρεθεί το ένα τρίτο των εν λόγω κοιτασμάτων, γεγονός που συνεπώς δείχνει τη βασιμότητα των προσδοκιών.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου