Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

9th SEEED IENE: Βασική Πρόκληση για τη ΝΑ Ευρώπη η Ενίσχυση των Χρηματιστηρίων Ενέργειας

Τα μαθήματα από τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού στη ΝΑ Ευρώπη ιδίως στο πλαίσιο της λειτουργίας των «χρηματιστηρίων» ενέργειας των χωρών της περιοχής ανέλυσαν στελέχη επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα του 9th Europe Energy Dialogue, που διοργανώνει το ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Όπως τονίστηκε, η υιοθέτηση του μοντέλου Capacity Allocation and Congestion Management ( CACM), όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, αποτελεί τη βασική πρόκληση σήμερα για τις χώρες της περιοχής. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Νenad Stefanovic , Senior Expert για θέματα ηλεκτρισμού στη σερβική αρχή ηλεκτρισμού, AERS.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Mustafa Karahan, μέλος του ΔΣ του τουρκικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, EPIAS. Αν και εκτός της ΕΕ, η Τουρκία ακολουθεί, σε μεγάλο βαθμό τις προδιαγραφές της ΕΕ όσον αφορά την αγορά ηλεκτρισμού και, όπως σήμείωσε ο κ. Karahan, η EPIAS αποτελεί μία σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς το 30% ανήκει στο διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς της χώρας, ένα άλλο 30% στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ένα 40% σε ένα σύνολο 99 εταιρειών του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην αγορά του κλάδου. Εντός του έτους η EPIAS πρόκειται να λειτουργήσει «αγορά επόμενης ημέρας».

 Ο κ. Karahan σημείωσε, επίσης, ότι το 26% της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος της Τουρκίας διακινείται σήμερα μέσω της EPIAS, ενώ πρόσθεσε ότι το τουρκικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αποσκοπεί στην ανάπτυξη συναλλαγών με τις γειτονικές χώρες (Γεωργία, Βουλγαρία, Ελλάδα) ώστε να υπάρξει αποτελεσματικό market coupling. Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι υπάρχουν σχέδια για balancing στην αγορά φυσικού αερίου από τα τέλη του 2016, ενώ η απαραίτητη υποδομή είναι ήδη έτοιμη.

Ο κ. Milos Mladenovic, Managing Director του SEEPEX, του σερβικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ανέφερε ότι ο θεσμός προχώρησε χάρη στην πολιτική υποστήριξη από τις αρχές της χώρας. Το SEEPEX ανήκει κατά 15% στον σερβικό TSO, την εταιρεία Elektromreža Srbije (EMS) και κατά 26% στον Ευρωπαϊκό οργανισμό εμπορίας ηλεκτρισμού EPEX SPOT SE, που λειτουργεί μια σειρά από ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Mladenovic, το SEEPEX είναι ανοικτό στο να προσφέρει υπηρεσίες market coupling.
Ο Δρ. Νικόλαος Ζιώγος εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να απελευθερωθεί στην ΝΑ Ευρώπη η αγορά ενέργειας, ενώ ειδικά για την Ελλάδα παραδέχθηκε πως πρέπει να αλλάξει η αγορά της «επόμενης ημέρας». Σημείωσε, εξάλλου, ότι ο ΛΑΓΗΕ δεν αποτελεί «χρηματιστήριο ενέργειας». Επισήμανε, παράλληλα, ότι η περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού στη ΝΑ Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεις καθώς ο στόχος της ΕΕ είναι η ολοκλήρωση του market coupling ως το 2017 για τα κράτη- μέλη της, γεγονός που επηρεάζει και χώρες της περιοχής εκτός της Ένωσης.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΣΑΗ, κ. Γιώργος Στάμτσης, εκφράζοντας τις απόψεις των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών της Ελλάδας, τόνισε ότι ο ανταγωνισμός στη χώρα μας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ.

Ο κ. Στάμτσης υπογράμμισε ότι ο ανταγωνισμός θα επιφέρει μείωση στις τιμές ηλεκτρισμού στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι χώρες πρέπει να επισπεύσουν την ολοκλήρωση των αγορών ηλεκτρισμού. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι 10% της ζήτησης στη χώρα μας αφορά τα νησιά, τα οποία, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό ελληνικό σύστημα. Γενικότερα, το μήνυμα της αγοράς, όπως τόνισε, είναι η ανάγκη για ενίσχυση της δυναμικότητας και της μακροχρόνιας ελαστικότητας. Επίσης, υπογράμμισε ότι η αγορά πρέπει να γίνει κατάλληλη για τις ΑΠΕ αλλά και για να υποδεχθεί περισσότερους συμμετέχοντες.
Ένα σημαντικό ερώτημα είναι η μορφή που θα έχει στο μέλλον η εξωχρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρισμού (OTC) καθώς ήδη καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Νικολετόπουλος, CEO και συνιδρυτής της start-up εταιρίας Intelen, μιας δυναμικής εταιρείας στον τομέα του cleantech και του Energy IT, ο οποίος τόνισε τις δυνατότητες που υπάρχουν για τις εταιρείες του κλάδου μέσα από την ανάπτυξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών ενέργειας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Karahan, μέλος του ΔΣ του τουρκικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας, ΕΕΧ, που εδρεύει στη Λειψία της Γερμανίας, θα αποτελέσει το μέλλον το μεγαλύτερο του είδους σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, προέβλεψε ότι η αγορά spot θα τείνει να γίνει πιο ασταθής, γεγονός που θα δυσχεράνει τις επενδύσεις, οι οποίες πιθανόν να χρειάζονται μακροχρόνια συμβόλαια. Επισήμανε, εξάλλου, ότι η επαρκής ρευστότητα είναι απαραίτητο εργαλείο για την πραγματοποίηση επενδύσεων και για την ενίσχυση της προβλεψιμότητας στην αγορά.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου