Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Τσιρώνης: Πολλαπλά Συμφέρουσα η Επιλογή των Συμβολαίων Αστικής Ευθύνης για το Περιβάλλον


Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη πραγματοποίησε η διοίκηση και τα μέλη του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. 
Κατά την επίσημη επίσκεψή στο Επιμελητήριο ο υπουργός και τα μέλη του Δ.Σ. συζήτησαν μια σειρά από σημαντικά θέματα όπως την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, την τήρηση της νομοθεσίας για την ανακύκλωση υλικών και συσκευασιών, τα συμβόλαια αστικής επαγγελματικής ευθύνης για το περιβάλλον, την ενεργειακή πρακτική των επιχειρήσεων, την πολιτική της «κυκλικής οικονομίας» και τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.

“Είναι συνολική ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να επιδείξουμε μια ουσιαστική περιβαλλοντική υπευθυνότητα σε ένα θέμα που είναι βαθύτατα κοινωνικό και έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Οι επιχειρήσεις πρέπει να θέτουν την προστασία της φύσης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής τους”. Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και έθεσε τα θέματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος όπως τα προβλήματα της ανακύκλωσης, των περιβαλλοντικών αστικών ασφαλειών, τα «πράσινα κτήρια» και τον τρόπο με τον οποίο επιδοτούνται οι επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος και έκανε ειδική αφορά σε θέματα που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις, καθώς και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για επίλυση ενός αριθμού προβλημάτων που προκύπτουν.
Ειδικότερα ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε μεταξύ άλλων:
- Το σοβαρό θέμα που ενδιαφέρει άμεσα είναι αυτό της σύναψης συμβολαίων αστικής επαγγελματικής ευθύνης για την περίπτωση επέλευσης περιβαλλοντικού κινδύνου. Αυτό είναι μια οδηγία της ΕΕ την οποία έπρεπε ήδη να έχουμε εφαρμόσει σαν χώρα γιατί αφορά στην προστασία της κοινωνίας και των επιχειρήσεων από περιβαλλοντικούς κινδύνους.
- Στη χώρα μας υπάρχει μια κακή νοοτροπία ότι η περιβαλλοντική πολιτική προκαλεί επιβάρυνση στις επιχειρήσεις και αντιμετωπίζεται σαν κόστος, σαν «χαράτσι».
- Στην πραγματικότητα η προστασία δια μέσω των συμβολαίων αστικής ευθύνης για το περιβάλλον είναι πολλαπλώς συμφέρουσα διότι τα ασφάλιστρα που δίδονται ισομοιράζονται στα ασφαλισμένα ακίνητα ενώ χωρίς αυτά, όταν επέλθει ο περιβαλλοντικός κίνδυνος, οι εταιρείες επιβαρύνονται πολλαπλάσια από τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται για αποκατάσταση των ζημιών και αποζημιώσεις. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν από αυτό το λόγο και η κοινωνία υπέστη τις ανάλογες συνέπειες.
- Τα συμβόλαια αστικής ευθύνης ορίζουν τα όρια του περιβαλλοντικού κινδύνου και προστατεύουν την επιχείρηση από κακόπιστους διεκδικητές. Οι ασφαλιστικές εταιρείες προστατεύουν τους πελάτες από άσχετες, κακόπιστες και εκβιαστικές διεκδικήσεις.
- Όταν υπάρχουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια, οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες συμβουλεύουν τις επιχειρήσεις τι πρέπει να πράττουν για την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων και δρουν έτσι ως θεματοφύλακες του περιβάλλοντος και των συμφερόντων των επιχειρήσεων.
- Επιβάλλεται να αποκτήσουμε πνεύμα για επιχείρηση ενεργειακά αποδοτική, αλλά λόγω ίσως κρίσης το παραβλέπουμε.
- Μια στροφή προς ενεργειακή κατεύθυνση θα δώσει πολλά οφέλη και κέρδη στις επιχειρήσεις, οι οποίες όμως πρέπει να προβούν στη σχετική επένδυση. Ήδη ανοίγουν προγράμματα ΕΣΠΑ και άλλα για την ενίσχυσή τους.
- Η νέα αντίληψη που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη για το περιβάλλον είναι πλέον η «κυκλική οικονομία», η οποία αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες τις φάσεις του.
- Κυκλική οικονομία σημαίνει οικονομία φυσικών πόρων οι οποίοι είναι πεπερασμένοι και δημιουργία νέου πλούτο από ύλες που προέρχονται από χρησιμοποιημένα ανακυκλωμένα υλικά. Τίποτα δεν πετάμε, όλα τα αναδημιουργούμε και αξιοποιούμε για νέα χρήσιμα είδη.
- Μια νόμιμη και κανονική εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας δίνει τεράστια κέρδη στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία.

 Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου