Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Χ. Έλληνας: Οι Χαμηλές Τιμές Αυξάνουν τις Ρωσικές Προμήθειες Αερίου προς την Ευρώπη

Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μία εποχή ενεργειακής «αφθονίας», υπογράμμισε σήμερα από το βήμα του 9th Europe Energy Dialogue του ΙΕΝΕ, ο κ. Χαράλαμπος Έλληνας, CEO της Cyprus Natural Hydrocarbons Company Ltd και πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της κυπριακής Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ). Όπως τόνισε, «οι χαμηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν». Έπίσης, επισήμανε ότι οι προμήθειες του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη αυξάνονται εξαιτίας των χαμηλών τιμών.
Ειδικότερα, ο κ. Έλληνας σημείωσε ότι έχουμε, παράλληλα, την αλματώδη ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου και αερίου σχιστών (shale oil and gas), την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ, την ανάπτυξη της ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και την συνεχιζόμενη άνοδο στη χρήση συμβατικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και του άνθρακα.

Υπογράμμισε, επίσης, το ρόλο που έπαιξε η τεχνολογία στην ανάπτυξη της υδραυλικής ρωγμάτωσης, της μεθόδου (γνωστής ως fracking) που κατέστησε δυνατή τη σε μεγάλη κλίμακα εκμετάλλευση του δυναμικού του πετρελαίου και του αερίου σχιστών. Η οριζόντια εξόρυξη που επιτυγχνάνει το fracking αυξάνει τις δυνατότητες εκμετάλλευσης αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε μη συμβατικά πεδία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, το 2016 πιθανόν να είναι χειρότερο για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου από ό, τι ήταν το 2015. Ενδεικτικές για την τάση αυτή είναι, όπως είπε, οι δυσκολίες της Noble, ενώ εκτίμησε ότι θα δοθεί έμφαση σε πρότζεκτ με γρήγορη ανταπόδοση.
Αναφερόμενος στην αγορά αερίου της Ευρώπης, επισήμανε ότι είναι, στην καλύτερη περίπτωση, στάσιμη, καθώς βρίσκεται περίπου 20% χαμηλότερα σε σχέση με 10 χρόνια πριν, οπότε και είχε αγγίξει το ψηλότερο επίπεδό της. Μάλιστα, τόνισε ότι θεωρεί, πως με τις παρούσες συνθήκες, ίσως έχει ήδη αγγίξει «ταβάνι». Βασικοί λόγοι αυτής της εξέλιξης είναι, σύμφωνα με τον κ. ‘Ελληνα, ο φθηνός άνθρακας και οι επιδοτούμενες ΑΠΕ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι προμήθειες του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη αυξάνονται εξαιτίας των χαμηλών τιμών.
Προέβλεψε ότι η πίεση στις τιμές αερίου θα συνεχιστεί και το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, ενώ εκτίμησε ότι θα εισέλθουν στην αγορά, από τώρα και ως το 2022, τεράστιες επιπλέον ποσότητες LNG. Αναφορικά με τις τιμές, ο κ. Έλληνας προέβλεψε ότι, ως το 2020, θα παραμείνουν στα χαμηλά επίπδα των 5 με 6 δολ. ανά mmBBTU.
Αναφερόμενος στο ρόλο των hub αερίου στην Ευρώπη, ο πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ τόνισε ότι ήδη διαμορφώνεται σε αυτά το 60% της τιμολόγησης αερίου.
Στη συνέχεια επεικεντρώθηκε στο πολυδιαφημισμένο θέμα της Cheniere και τις εισαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη. Όπως τόνισε ο κ. Έλληνας, οι ποσότητες LNG της εταιρείας δυσκολεύονται να διεισδύσουν στα hub αερίου της ΕΕ.
Επιπλέον, τόνισε ότι η ρωσική Gazprom μπορεί να είναι κερδοφόρα ακόμη σε τιμές μικρότερες των 3,5 δολ, ανά mmBBTU.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι τιμές είναι καλές σε αγορές όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη πρότζεκτ στην περιοχή, ενώ και οι υψηλές τιμές στην Τουρκία καθιστούν βιώσιμη την εκμετάλλευση του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, αν και, υπογράμμισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη λύση του Κυπριακού. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου