Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Το Στοίχημα στο Μαυροβούνιο και η «Μάχη» με τους Κολοσσούς

Όταν το Μάρτιο του 2014, πριν από περίπου 2 χρόνια η Energean Oil & Gas κατέθετε το φάκελο της προσφοράς της στο διαγωνισμό για την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων στην περιοχή της Αδριατικής, λίγοι ήταν εκείνοι που έδιναν τύχη στην ελληνική εταιρεία.

Ο λόγος προφανής αφού η εταιρεία που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου με παραγωγή 5 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα είχε απέναντί της εταιρείες μεγαθήρια: την αυστριακή OMV με παραγωγή 350 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, την η ιταλική ENI η αξία της οποίας ανέρχεται στα 50 δις δολάρια, την μεγαλύτερη ρωσική ανεξάρτητη εταιρεία ενέργειας Novatek του επιχειρηματία Leonid Mekhelson η περιουσία του οποίου σύμφωνα με το Forbes υπολογιζόταν το 2014 στα 15,6 δις δολάρια.

Όμως η πορεία αποδείχθηκε ακόμη πιο δύσκολη για την ελληνική εταιρεία, η οποία αρχικά κατέθεσε προσφορά από κοινού με τη βρετανική Mediterranean Oil & Gas, η οποία στην πορεία εξαγοράστηκε από τη Rockhopper, την επίσης βρετανική ενεργειακή εταιρεία που είναι γνωστή στην πετρελαϊκή αγορά καθώς ενεπλάκη στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων στα νησιά Φώκλαντς.
Στην πορεία λοιπόν η Rockhopper αποφάσισε να αποχωρήσει από την κοινοπραξία αφήνοντας μόνη της την Energean. Και δεν ήταν η μόνη αποχώρηση, αφού και η Marathon Oil & Gas που επίσης είχε ενδιαφερθεί για το διαγωνισμό, απέσυρε την προσφορά της αποχωρώντας όχι μόνο από το διαγωνισμό του Μαυροβουνίου αλλά και από άλλες παραχωρήσεις που είχε εξασφαλίσει στην Αδριατική και ειδικότερα από τα μπλοκ που είχε εξασφαλίσει στην Κροατία.
Κάπως έτσι στην τελική ευθεία του διαγωνισμού του Μαυροβουνίου έμειναν η Energean και η κοινοπραξία Novatek – Eni, στην οποία απονεμήθηκαν 4 μπλοκ, με την ελληνική εταιρεία να εξασφαλίζει για λογαριασμό της 2 μπλοκ όπως έγινε γνωστό χθες.
Το ενδιαφέρον βεβαίως στην περίπτωση των παραχωρήσεων του Μαυροβουνίου είναι ότι ανήκουν στην ευρύτερη περι-Αδριατική λεκάνη, μια περιοχή που έχει μέχρι στιγμής παράξει στην Αλβανία και την Ιταλία πάνω από 10 δις βαρέλια πετρελαίου και 3 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Βεβαίως η ανατολική πλευρά της περι-Αδριατικής λεκάνης και ειδικότερα η περιοχή του Μαυροβουνίου θεωρείται υποεξερευνημένη, γεγονός που γεννά προσδοκίες για τις έρευνες που θα ξεκινήσει η Energean, η οποία θυμίζουμε ότι εκτός του Μαυροβουνίου στην ίδια ευρύτερη περιοχή διαθέτει επίσης τις εκμεταλλεύσεις των Ιωαννίνων και του Κατακόλου.
Τέλος για την ελληνική πετρελαϊκή θετικό θεωρείται το γεγονός ότι οι αρχές του Μαυροβουνίου αναγνώρισαν το θετικό παράδειγμα που υπάρχει στην εκμετάλλευση του Πρίνου, η οποία συνυπάρχει χωρίς προβλήματα με την τουριστική εκμετάλλευση της ευρύτερης περιοχής στην Καβάλα. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη τουριστική ανάπτυξη υπάρχει και στο Μαυροβούνιο.

(Πηγή: capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου