Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Παλαιογιάννης: Νέα Ευρωπαϊκή «Πύλη» Εισόδου για το Αέριο Προορίζεται να Γίνει η ΝΑ Ευρώπη – Εφικτό Ένα Περιφερειακό Hub Τιμολόγησης

Η ΝΑ Ευρώπη προορίζεται να αποτελέσει τη νέα «πύλη» εισόδου του φυσικού αερίου για την Ευρώπη και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποκτήσει ένα hub αερίου τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτό τόνισε την Τετάρτη ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, μιλώντας την Τετάρτη στο 9th Europe Energy Dialogue που διοργανώνει το ΙΕΝΕ, στις 29 και 30 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Παλαιογιάννης ανέλυσε τη σημασία των hub φυσικού αερίου, αλλά και τις προϋποθέσεις για την επιτυχή λειτουργία ενός τέτοιου κόμβου τιμολόγησης.

Όπως τόνισε ο πρώην CEO της ΔΕΠΑ, τα hub αερίου είναι σημαντικά για την απελευθέρωση της αγοράς και την υλοποίηση του ευρωπαϊκού στόχου του unbundling, του διαχωρισμού δλδ. ανάμεσα στην παραγωγή και τα δίκτυα αερίου. Παράλληλα, επισήμανε ότι το πεδίο για το εμπόριο φυσικού αερίου στα hub διευρύνεται όλο και πιο πολύ καθώς οι αλλάζουν οι ανάγκες των καταναλωτών, ενώ προσπαθούν να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Ταυτόχρονα, στην ανάπτυξη των hub συντείνει και η σταδιακή απομάκρυνση από την τιμολόγηση του αερίου με βάση το index των τιμών του πετρελαίου.
Τα hub αερίου, τόνισε ο κ. Παλαιογιάννης, μπορούν να διαμορφώσουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ελκυστικής αγοράς spot. Για τη διαμόρφωση ενός τέτοιου hub αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, το οποίο έχει στηρίξει με ολοκληρωμένη μελέτη του το ΙΕΝΕ, με την υποστήριξη της ΔΕΠΑ, ο κ. Παλαιογιάννης τόνισε ότι η παλαιότερη εμπειρία από άλλες περιοχές παρέχει την κατάλληλη πληροφόρηση για το σκοπό αυτό. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ένα hub στην ΝΑ Ευρώπη θα διευκολύνει την διακίνηση ποσοτήτων προϊόντων αερίου καθώς και τη σύναψη συμβολαίων, αλλά και γενικότερα το ανταγωνισμό στην περιφερειακή αγορά του αγαθού.
Για τη σύσταση και επιτυχημένη λειτουργία ενός hub αερίου, όπως επισήμανε ο πρώην CEO της ΔΕΠΑ, αναγκαία είναι η ύπαρξη επαρκών διασυνδέσεων αερίου και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, η εγκαθίδρυση κουλτούρας περιφερειακής ενέργειακής συνεργασίας, και, φυσικά, η απελευθέρωση και ολοκλήρωσητης αγοράς αερίου σε μία περιοχή.
Ο κ. Παλαιογιάννης ανέφερε, εξάλλου, ότι βασική πολιτική της ΕΕ αποτελεί η διαμόρφωση ανταγωνιστικής χοντρικής αγοράς φυσικού αερίου και η σύσταση gas trading hubs αποτελεί ζωτικό κομμάτι της πολιτικής αυτής.
Τα hub είναι σημαντικά καθώς δημιουργούν τις ευνοϊκές εκείνες συνθήκες για τη διαμόρφωση μιας αγοράς spot, καθώς και την προώθηση μελλοντικών συναλλαγών αερίου. Αναφορικά με τη ΝΑ Ευρώπη, τόνισε ότι προορίζεται να αποτελέσει τη νέα «πύλη» εισόδου του φυσικού αερίου για την Ευρώπη και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποκτήσει ένα hub αερίου τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Η Ελλάδα – και η Τουρκία –σύμφωνα με τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ, έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σχετικά με ενδεχόμενη σύσταση ενός hub αερίου. Ωστόσο τόνισε ότι η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και περαιτέρω συστηματικές προσπάθειες είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων που πρέπει να προηγηθούν της σύστασης ενός hub.
Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε ο κ. Παλαιογιάννης, ο «εθνικισμός των hub αερίου» μπορεί να καθυστερήσει ή και ακόμα να εμποδίσει την σύσταση ενός κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη, πράγμα που θα αποτελέσει, όπως επισήμανε αρνητική εξέλιξη για όλες τις χώρες και τους καταναλωτές της περιοχής αλλά και ευρύτερα.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου