Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Κύπρος: Ανοικτό το Ενδεχόμενο Επιβολής Πλαφόν στις Τιμές των Καυσίμων

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική τιμή πώλησης των καυσίμων. Ανοικτόάφησε το ενδεχόμενο με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης.

Αυτό θα εξαρτηθεί, όπως ανέφερε, από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη «διεξοδική και σε βάθος» έρευνα που έχει διαταχθεί με αφορμή τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και στην οποία συμμετέχει, όπως είπε, ειδικός εμπειρογνώμονας που έχει καλέσει το Υπουργείο Εμπορίου.

Ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε ότι κατά την τελευταία συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής στα τέλη Ιουλίου, αποφασίστηκε όπως η έρευνα επεκταθεί και στις εταιρείες πετρελαιοειδών προκειμένου να διαφανεί το πώς οι ίδιες διαμορφώνουν τις τιμές τους.

Επεσήμανε ότι για πρώτη φορά ο έλεγχος δεν περιορίζεται στα πρατήρια καυσίμων, αλλά επεκτείνεται και στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, πέραν της αύξησης των τιμών διεθνώς.

Ο υπουργός είπε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν ήδη παραδώσει τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί στο πλαίσιο της έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον δικαιολογούνται οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Όπως είπε, τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι έτοιμα πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι σε περίπτωση που η έρευνα καταδείξει ότι οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες, τότε το Υπουργείο δεν θα διστάσει να επιβάλει πλαφόν ακόμη και στη χονδρική τιμή των καυσίμων.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι μια τέτοια απόφαση για επιβολή πλαφόν θα πρέπει να ληφθεί μετά από πολλή μελέτη και προσοχή, ούτως ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας από ορισμένους, με αποτέλεσμα στο τέλος να φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο κ. Συλικιώτης κάλεσε, τέλος, όσους επικρίνουν την κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα να πουν τι είναι αυτό που εισηγούνται να γίνει.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου