Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Κύπρος-Ε.Ε: Απαραίτητος Ένας Μηχανισμός για τις Εκπομπές Ρύπων στη Ντόχα Φέτος


Η κυπριακή προεδρία και η Κομισιόν θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια απόφαση για την σύσταση μιας παγκόσμιας εθελοντικής αγοράς άνθρακα στην κλιματική διάσκεψη της Ντόχα φέτος. Σε επικοινωνία που είχε η προεδρία με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ ( UNFCCC), σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών στη φετινή διάσκεψη.
Η Κύπρος συνέχισε τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο ο νέος μηχανισμός αγοράς να αποδίδει δικαιώματα μόνο σε γενναίες μειώσεις εκπομπών», δηλαδή σε επιχειρήσεις που θα ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα όσον αφορά τους ρύπους τους. Παράλληλα, ο μηχανισμός θα πρέπει να αποφεύγει τα «στρεβλά κίνητρα» για δράσεις που επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον, υπογράμμισε η προεδρία.
Όπως είναι φυσικό, ένας τέτοιος μηχανισμός για την αγορά ρύπων θα συμπεριλάμβανε και τον κλάδο της ενέργειας, πράγμα που υπογραμμίζεται στο κείμενο της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις της συζήτησης στη Ντόχα και να συγκεκριμενοποιηθούν οι επιμέρους παράμετροι του μηχανισμού το συντομότερο δυνατόν, χωρίς καθυστερήσεις, εκτιμά η Κομισιόν και η προεδρία.
Τέλος, η Κύπρος περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντικές δράσεις στην αγορά εκπομπών θα μπορούσαν να στηρίξουν έργα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε αναπτυσσόμενες χώρες, τα λεγόμενα Namas. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ο περιορισμένος ρόλος του μηχανισμού CDM, ο οποίος δεν μπορεί να οδηγήσει σε ευρείες δράσεις κατά μήκος της οικονομίας της κάθε χώρας και κατά συνέπεια πρέπει να εξελιχθεί
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου