Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Μονάδα στην Καλιφόρνια Πωλεί η BP


Την πώληση περιουσιακών στοιχείων της στην περιοχή της νότιας Καλιφόρνιας έναντι 2,5 δισ. δολαρίων στην πετρελαϊκή Tesoro ανακοίνωσε η BP, στο πλαίσιο του προγράμματος πωλήσεων ύψους 38 δισ. δολαρίων που έχει ξεκινήσει προκειμένου να καλύψει τις ζημίες από το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού. 
Η συμφωνία πώλησης του εργοστασίου Karson φέρνει το πετρελαϊκό κολοσσό πιο κοντά στο να καλύψει μέρος των ζημιών της έκρηξης στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου στις 22 Απριλίου 2010, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και προκάλεσε τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ. Σε περίπτωση έγκρισης της συμφωνίας από τις ρυθμιστικές αρχές, τότε η Tesoro θα καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης στη περιοχή της Λεκάνης του Ειρηνικού. Συγκεκριμένα, θα ελέγχει τρία εργοστάσια στην Καλιφόρνια, καθώς και άλλα τρία διυλιστήρια στην περιοχή του Ειρηνικού, και συγκεκριμένα στη Ουάσιγκτον, την Αλάσκα και τη Χαβάι. 
Η Tesoro σχεδιάζει να συγχωνεύσει το εργοστάσιο Κarson, το οποίο επεξεργάζεται 266.000 βαρέλια ανά ημέρα με το διπλανό εργοστάσιο Wilmington με δυνατότητας επεξεργασίας 97.000 βαρελιών ανά ημέρα, δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο διυλιστήριο στην περιοχή δυτικά του Τέξας. Η συμφωνία θα ενισχύσει την ικανότητα διύλισης της Tesoro στην περιοχή της λεκάνης του Ειρηνικού κοντά στα 700.000 βαρέλια την ημέρα, αφήνοντας έτσι στη δεύτερη θέση τον ενεργειακό κολοσσό Chevron, η ικανότητα διύλισης του οποίου στην περιοχή υπολογίζεται κοντά στα 575.000 βαρέλια την ημέρα.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα μέσα του επόμενου έτους και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα αποθέματα του διυλιστηρίου του εργοστασίου Κarson, το δίκτυο λιανικής εμπορίας 800 περίπου πρατηρίων βενζίνης, την εταιρεία διύλισης Arco, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Σημειώνεται ότι η Tesoro ελέγχει ήδη περίπου 1.215 πρατήρια βενζίνης, εκ των οποίων τα 425 λειτουργούν κάτω από τις ονομασίες Tesoro, Shell και USA Gasoline. «Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία να συνδυαστούν τα καλύτερα στοιχεία δύο επιχειρήσεων διύλισης και εμπορίας στη Δυτική Ακτή, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα πιο αποτελεσματικό ενοποιημένο σύστημα διύλισης, εμπορίας και διανομής» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesoro, Γκρεγκ Γκοφ.
Πηγή Εφημερίδα Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου