Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Δικαστήριο της Βραζιλίας Διέταξε να Σταματήσουν οι Εργασίες στο Φράγμα του Μπέλο Μόντε

Δικαστήριο της Βραζιλίας έδωσε εντολή να ανασταλούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής του αμφιλεγόμενου γιγαντιαίου φράγματος στο Μπέλου Μόντε στην Αμαζονία, κρίνοντας ότι η διαδικασία δημοπράτησης του έργου δεν υπήρξε σύννομη.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Βραζιλίας, το ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο της πρώτης περιφέρειας έκρινε ότι υπήρξαν παρατυπίες όταν το έργο εγκρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο.

Εξήγησε ότι δεν έγιναν, όπως οφειλόταν, διαβουλεύσεις με τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Εάν η κατασκευαστική εταιρία Norte Energia δεν συμμορφωθεί προς την εντολή να αναστείλει όλες τις εργασίες για την ανέγερση του ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου θα της επιβάλλεται πρόστιμο 250.000 δολάρια ΗΠΑ την ημέρα, ορίζεται στην ίδια δικαστική εντολή.

Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό ιστότοπο G1, η εταιρία Norte Energia ανέφερε πως δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για οποιαδήποτε απόφαση και δεν σχολιάζει τις πληροφορίες αυτές.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα της εισαγγελίας της βραζιλιάνικης πολιτείας Πάρα, όπου ανεγείρεται το εργοστάσιο.

Οι πολέμιοι του φράγματος καταγγέλλουν ότι το έργο στο Μπέλου Μόντε θα μειώσει δραστικά τον όγκο του διαθέσιμου νερού στον ποταμό Ξίνγκου και παράλληλα θα περιστείλει τους πληθυσμούς των ψαριών του, που αποτελούν βασικό διατροφικό είδος των ιθαγενών στην περιοχή.

Το εργοστάσιο σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2014 με δυνατότητα παραγωγής 11.233 ΜW.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου