Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Βήμα-Βήμα Προχωρά η Κύπρος για την Εισαγωγή Ισραηλινού Αερίου


Αντιπροσωπεία της κυπριακής κυβέρνησης θα μεταβεί στο Ισραήλ στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο εξαγωγής αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ προς την Κύπρο ώστε να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες της νήσου.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, ενώ η μεταφορά του αερίου θα γίνει σε συμπιεσμένη μορφή ήδη από το 2013. Όπως είναι φυσικό, αυτό προϋποθέτει από τη μια πλευρά να είναι σε θέση το κοίτασμα να παράγει επαρκείς ποσότητες, καθώς θα καλύψει και τις ανάγκες των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών του Ισραήλ, αλλά και να υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση από την πλευρά των Ισραηλινών.
Από εκεί και πέρα, το βασικό ζήτημα είναι ο τρόπος μεταφοράς του συμπιεσμένου αερίου, τη στιγμή που οι Κύπριοι μάλλον ελπίζουν πως η «πρόβα» αυτή θα αποτελέσει ένα θετικό προηγούμενο ώστε να εξάγει το Ισραήλ αέριο μέσω της Κύπρου στο μέλλον.
Στο Ισραήλ πάντως δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τα πράγματα αναφορικά με τις ποσότητες αερίου που θα διατεθούν προς εξαγωγή και με το που θα υλοποιηθεί ο σταθμός LNG. Τις τελευταίες ημέρες, η κεντρική τράπεζα της χώρας τάχθηκε υπέρ του να εξαχθεί μεγάλο μέρος του αερίου. Αναφορικά με το LNG, υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησης ένα μεγάλο ρεύμα που θέλει τον σταθμό στο ισραηλινό έδαφος, αλλά υπάρχουν προβλήματα για την επιλογή αυτή και αφορούν κυρίως την έλλειψη χρηματοδότησης και στρατηγικών επενδυτών. Οι μεγάλες ξένες πετρελαϊκές είναι βέβαιο ότι θα επένδυαν πιο εύκολα σε ένα σταθμό με έδρα την Κύπρο, παρά στο Ισραήλ, ώστε να μην προκαλέσουν την αντίδραση των Αράβων.
Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής ισραηλινού αερίου άμεσα, ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, δήλωσε πρόσφατα ότι το θέμα θα αποφασιστεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου