Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Καθησυχαστική η Γαλλία για τις Ρωγμές σε Πυρηνικούς Αντιδραστήρες

Ούτε ο αριθμός ούτε η φύση των ρωγμών που εντοπίστηκαν στη Γαλλία στους κάδους των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι «συγκρίσιμα» με αυτά που βρέθηκαν στο Βέλγιο στον αντιδραστήρα Doel 3, επανέλαβε σήμερα η Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN).
"Στη Γαλλία, δύο τύποι ελαττώματος διαφορετικής φύσης έχουν βρεθεί. Έχουν εντοπιστεί, παρακολουθούνται και αποτελούν αντικείμενο πληροφόρησης εκ μέρους της ASN», αναφέρει η αρχή σε ανακοινωσή της.
Η ASN αντέδρασε έτσι στις ανησυχίες που προκλήθηκαν από την περίπτωση του βελγικού αντιδραστήρα, όπου «8000 πιθανές ρωγμές» έχουν εντοπιστεί στον κάδο, σύμφωνα με τον Βίλι ντε Ρόοβερε, διευθυντή της Βελγικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πυρηνικού Ελέγχου (AFCN).
Αυτές οι ρωγμές, διευκρίνισε ο κ. ντε Ρόοβερε είναι παράλληλες προς το τοίχωμα του κάδου, ενώ εκείνες που ανακαλύφθηκαν στον Tricastin (νότια Γαλλία) το 2004, «είναι κάθετες προς την επιφάνεια», και «αυτές είναι επικίνδυνες».
"Πράγματι, υπήρξαν ελαττώματα που ανιχνεύθηκαν στους κάδους των αντιδραστήρων στη Γαλλία, κυρίως ελαττώματα στις επενδύσεις τύπου (DSR)», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεμπαστιάν Κρομπέζ, διευθυντής του τμήματος του εξοπλισμού υπό πίεση στο ASN.
Από τα 37 ελαττώματα που εντοπίστηκαν στους γαλλικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, 20 βρίσκονται στον κάδο του αντιδραστήρα αριθμός 1 της μονάδας Tricastin.
"Αλλά όλα τα ελαττώματα έχουν εντοπιστεί, όλοι οι κάδοι όλων των αντιδραστήρων στη Γαλλία έχουν υποβληθεί σε ειδικούς ελέγχους» από το 1991, «οι έλεγχοι ανανεώνονται κάθε δέκα χρόνια και έχουν δείξει ότι αυτά τα DSR δεν εξελίσσονται», επιμένει ο κ. Κρομπέζ.
Αυτά τα ελαττώματα στην επένδυση βρίσκονται κάτω από το στρώμα από ανοξείδωτο χάλυβα το οποίο επικαλύπτει το εσωτερικό του κάδου για την προστασία του τελευταίου από το νερό του αντιδραστήρα.
Φυσικά, «αυτά τα ελαττώματα (σ.σ. ρωγμές) δεν είναι παράλληλα προς την επιφάνεια, αλλά η κύρια διαφορά με τον Doel είναι ότι είναι μεμονωμένα και δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση το ρόλο της προστατευτικής επένδυσης», σημειώνει ο Κρομπέζ.
Επιπλέον, είναι γνωστοί οι λόγοι για την εμφάνιση τους, προσθέτει η ASN που θεωρεί ότι «δεν είναι συγκρίσιμα» με τα χιλιάδες πιθανά ελαττώματα που παρατηρήθηκαν σε μεγάλη έκταση στον κάδο του βελγικού αντιδραστήρα.
Εκτός από αυτά τα DSR, ένα άλλης φύσης ελάττωμα εντοπίστηκε στη Γαλλία σε μια συγκόλληση του κάδου του αντιδραστήρα αριθμός 1 της μονάδας Gravelines τον Σεπτέμβριο του 2011, υπενθύμισε η ASN.
"Η εταιρεία EDF ήταν σε θέση να αποδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι δεν ήταν βλαπτικό αυτό το ελάττωμα και να θέσει εκτός λειτουργίας» το στοιχείο που επηρεάστηκε παράλληλα με μια συγκεκριμένη συσκευή παρακολούθησης. Η ASN ζήτησε από την ΕDF να προτείνει μια οριστική λύση για την επισκευή αυτού του ελαττώματος, το οποίο «από τη θέση του, τη φύση του και τον μεμονωμένο χαρακτήρα του δεν είναι συγκρίσιμο με τα ελαττώματα που εντοπίστηκαν στον Doel 3».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου