Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ο Ομπάμα Εξετάζει Χρήση των Στρατηγικών Αποθεμάτων Πετρελαίου στο Παρά Πέντε των Εκλογών


Ο Λευκός Οίκος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποδέσμευσης μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, καθώς η διεθνής τιμή του μαύρου χρυσού τείνει να αυξάνεται, απειλώντας μεταξύ άλλων και την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Ομπάμα. Μια τέτοια κίνηση θα είχε ως σκοπό όμως και να μην επιτρέψει στις κυρώσεις κατά του Ιράν να πληγώσουν την αμερικανική οικονομία, μέσω των ακριβών καυσίμων.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει, καθώς τότε παραδοσιακά υποχωρούν οι εγχώριες τιμές μετά το τέλος της θερινής περιόδου. Σε αυτή τη φάση δεν είναι γνωστό πόσα εκατομμύρια βαρέλια θα ήθελε ο Λευκός Οίκος να αποδεσμευτούν, αλλά κανονικά πρόκειται για μια κίνηση που χρησιμοποιείται μονάχα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και διαταραχής της αγοράς.
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο Ομπάμα θα ήταν διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει το απόθεμα, σημαίνει ότι θεωρεί το ακριβό πετρέλαιο ως τον υπ’ αριθμό ένα αντίπαλό του στην προεκλογική εκστρατεία, δεδομένης και της ανεπάρκειας του Μιτ Ρόμνεϊ να αρθρώσει ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο.
Επίσης, δεν είναι σαφές αν η απόφαση των ΗΠΑ θα συνδυαστεί με αντίστοιχη απόφαση άλλων κρατών, στα πλαίσια μιας κοινής απόφασης στους κόλπους του ΙΕΑ. Η πηγή του Reuters πάντως θεωρεί ότι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη του οργανισμού θα ήταν διατεθειμένα να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Η ουσία του θέματος είναι ότι η αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων δεν είναι μια κίνηση που πρέπει να γίνεται για μικροπολιτικούς σκοπούς. Αν η αγορά εθιστεί σε ανάλογες κινήσεις κάθε 1-2 χρόνια, τότε σύντομα θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Το ζήτημα είναι να διαγνωσθούν τα βαθύτερα αίτια πίσω από τις αυξήσεις των τιμών και να καταστρωθούν πολιτικές απαγκίστρωσης από τα ορυκτά καύσιμα, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου