Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

7 Εκατ. σε Σχολικά Κτίρια με Προβλήματα Θέρμανσης

Με 7 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ, θα «ζεσταθούν ξανά» τα σχολικά κτίρια περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα θέρμανσης, μέσω του προγράμματος εξοινόμησης ενέργειας που προωθεί το ΥΠΕΚΑ.
Πρόκειται για τις περιοχές κλιματικής ζώνης Δ, και αφορά τις περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σερρών (Β.Α. τμήμα), Δράμας, και περιοχές της κλιματικής ζώνης Γ με τις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας (ορεινή), Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών (εκτός Β.Α. τμήματος), Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου. Η νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων ανακοινώθηκε προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και έργα αξιοποίησης ΑΠΕ, μετά την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, ενώ όπως επισήμανε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, «Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα της χώρας και βασικό θεμέλιο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, ενημερώσαμε όλα τα κράτη - μέλη ότι η ελληνική προεδρία του Α' εξαμήνου 2014 έχει θέσει την εξοικονόμηση ενέργειας ως βασική ευρωπαϊκή προτεραιότητα».

Η Ελλάδα έχοντας θέσει υψηλούς στόχους στον τομέα αυτό, επενδύει πάνω από 800 εκατ. ευρώ στην εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες περίπου 70 χιλ. οικογενειών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με μείωση κατά 30%-35% των δαπανών τους για κόστος ενέργειας και με τη δημιουργία 12 χιλ. νέων θέσεων εργασίας στον χώρο της οικοδομής.
Η εξοικονόμηση
«Έχουμε ήδη εντάξει, σε περισσότερους από 230 δήμους της χώρας, έργα εξοικονόμησης ενέργειας για πάνω από 730 δημόσια και δημοτικά κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 263.000.000 ευρώ», όπως τονίζει ο Γ. Μανιάτης, επισημαίνοντας πως «στη νέα προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014-2020 προγραμματίζουμε τη συνέχιση όλων των παραπάνω και την επέκτασή τους με συνολική δημόσια και ιδιωτική δαπάνη ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών και ταυτόχρονα η αποδοτική χρήση ενέργειας στις επιχειρήσεις της χώρας, αποτελούν τους μεγάλους στόχους που έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε. Συνεχίζουμε προκηρύσσοντας διαρκώς νέες δράσεις, στο πλαίσιο των χρηματικών δυνατοτήτων που έχουμε». Η πρόσκληση υποβολής πρότασης έργου προς τους ΟΤΑ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, εντάσσεται στον 1ο άξονα προτεραιότητας του ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο: Προστασία ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και αστικές μεταφορές -αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα στις θεματικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ηλιακή, βιομάζα, υδροηλεκτρική, γεωθερμική κ.ά.) και της ενεργειακής απόδοσης - διαχείρισης ενέργειας. Ο γενικός στόχος των συγκεκριμένων αξόνων και θεματικών του ΕΠΠΕΡΑΑ είναι η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πληθυσμού και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη πρόσκληση του ΕΠΠΕΡΡΑ προς τους ΟΤΑ, μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να περιοριστούν οι ενεργειακές απαιτήσεις (για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό και ζεστό νερό χρήσης) των κτιρίων, καθώς και δράσεις εγκατάστασης μονάδων ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας) σε συνδυασμό με συστήματα ψύξης με χρήση φυσικού αερίου.
Τα προτεινόμενα έργα μπορούν να υποβληθούν άμεσα για αξιολόγηση, με στόχο να ξεκινήσουν εντός του 2014 και να ολοκληρωθούν το αργότερο το 2015.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 31/12/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου