Η Siemens αποφάσισε να επενδύσει στην τρισδιάστατη εκτύπωση εξαρτημάτων για τους στροβίλους που παράγει για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που υιοθετεί τη νέα τεχνολογία στον κλάδο του ηλεκτρισμού.
Πιο αναλυτικά, η Siemens θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα να «τυπώνει» μεταλλικά εξαρτήματα με τη βοήθεια των τρισδιάστατων εκτυπωτών. Η διαδικασία αυτή θα της επιτρέψει να γλιτώσει χρόνο σε ότι αφορά τις επιδιορθώσεις των στροβίλων και κατά συνέπεια θα εξοικονομήσει και χρήματα μακροπρόθεσμα.
Εκτός από την Siemens και άλλες μεγάλες εταιρείες διεθνώς προσανατολίζονται στην ίδια κατεύθυνση: Τόσο η General Electric, όσο και ηEADS έχουν προαναγγείλει ανάλογες κινήσεις, σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους. Σύμφωνα με τον Νίκολας Βόρτμεγιερ, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας για εφαρμογές ηλεκτροπαραγωγής της Siemens, η πρόκληση τώρα είναι να καταφέρει η εταιρεία να αυξήσει αυτού του είδους την παραγωγή, εξασφαλίζοντας οικονομίες κλίμακας, κάτι που μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί δύσκολο.
Κατά τη διάρκεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ο υπολογιστής ξεκινάει έχοντας στη διάθεσή του ένα λεπτομερές σχέδιο του αντικειμένου που πρόκειται να εκτυπωθεί. Εν συνεχεία, το αντικείμενο κατασκευάζεται σε διαδοχικές πολύ λεπτές «φέτες», μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μορφή του. Η εκτύπωση μπορεί να γίνει με πλαστικό ή μέταλλο, ενώ η Siemens σκοπεύει να παράγει έτσι περίπου 100 διαφορετικά εξαρτήματα. Τέλος, ακόμη ένα πλεονέκτημα της διαδικασίας είναι ότι τα εξαρτήματα μπορούν να δημιουργηθούν κοντά στη μονάδα ή το εργοστάσιο που τα χρειάζεται.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που αντιστέκονται στην τρισδιάστατη εκτύπωση, θεωρώντας την υπερτιμημένη, αλλά η Siemens τονίζει ότι αποτελεί ακόμη ένα χρήσιμο εργαλείο για τους μεγάλους μηχανολογικούς ομίλους. Να σημειωθεί επίσης, ότι η αγορά των τρισδιάστατων εκτυπώσεων διεθνώς προβλέπεται να φτάσει το 2017 τα 6 δις. δολάρια διεθνώς, ενώ το 2021 τα 10,8 δις. δολάρια.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου