Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

8,5 Εκατ. Ευρώ για την Προστασία των Υγροβιότοπων

Δύο συμβάσεις έργων, προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, υπέγραψε το ΥΠΕΚΑ, για την προστασία των υγροβιοτόπων της λίμνης Καστοριάς.
Το πρώτο έργο αφορά την «Εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων ορεινής υδρονομίας σε τμήμα της λεκάνης του υδατορέματος Ξηροποτάμου, στην περιοχή του Δήμου Καστοριάς της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και στην περιοχή του Δήμου Αμυνταίου, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας», προϋπολογισμού 4,85 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν 16 φράγματα δύο τύπων, βαθμίδωσης ύψους και συγκράτησης φερτών υλών, για την ανάσχεση του φαινομένου των προσχώσεων των πεδινών και δει των παραλίμνιων περιοχών, άρα και την άρση των ασκούμενων πιέσεων στο σημαντικό υγροβιότοπο της λίμνης Καστοριάς. Παράλληλα θα εκτελεστούν φυτοκομικά έργα στις κοίτες των χειμάρρων σε έκταση 402,97 στρεμμάτων, με φυτώρια σπάρτου και ακακίας, καθώς και αναδασώσεις με μαύρη Πεύκη σε έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων, οι οποίες και θα περιφραχτούν για την αποτροπή εισόδου ζώων που βόσκουν ελεύθερα στη περιοχή. Το συνολικό μήκος των απαιτούμενων περιφράξεων είναι 24.983,00 m. Βοηθητικά θα γίνουν κάποιες διανοίξεις αλλά και βελτιώσεις των υφιστάμενων αγροτικών δρόμων.

Δασοτεχνικά έργα 
Το δεύτερο έργο αφορά την «Εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων ορεινής υδρονομίας σε τμήμα της λεκάνης του υδατορέματος της Βυσσινιάς, του Δήμου Καστοριάς, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς», προϋπολογισμού 3,65 εκατ. ευρώ. Θα κατασκευαστούν 10 φράγματα συγκράτησης - βαθμίδωσης φερτών υλών. Παράλληλα, θα εκτελεστούν φυτοκομικά έργα σε έκταση 246,65 στρεμμάτων, τα οποία θα καλυφθούν σε ποσοστό 75% από φυτάρια ακακίας και σε ποσοστό 25% από φυτάρια σπαρτού. Θα απαιτηθούν συνολικά 143.057 φυτάρια εκ των οποίων τα 61.662 θα είναι σπαρτού και τα υπόλοιπα 81.394,θα είναι ακακίας. Ταυτόχρονα, θα γίνουν αναδασώσεις με μαύρη Πεύκη συνολικής έκτασης 1.276,86 στρεμμάτων. Συνολικά θα απαιτηθούν 331.344 φυτάρια μαύρης Πεύκης. Περιμετρικά θα κατασκευαστεί περίφραξη από πασσάλους προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος ζώων που βόσκουν ελεύθερα στη περιοχή. Το συνολικό μήκος των απαιτούμενων περιφράξεων είναι 35.000,00 m
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 31/12/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου