Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΠΑ - Gazprom: Με Εκατέρωθεν Υποχωρήσεις στην Τελική Ευθεία προς Συμφωνία

Με εκατέρωθεν υποχωρήσεις τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από την Gazprom εισέρχονται στην τελική φάση τους οι διαπραγματεύσεις των δύο μερών για τις εκπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από το ρωσικό κολοσσό.
Τυπικά οι διαπραγματεύσεις έληξαν την προηγούμενη Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, ωστόσο, άτυπα πλέον έχουν πάρει παράταση ως την ερχόμενη Δευτέρα, δεδομένου ότι οι Γιορτές στη Ρωσία ξεκινούν την επομένη, που είναι Χριστούγεννα, με την Πρωτοχρονιά τους στις 14 Ιανουαρίου, καθώς εκεί ακολουθείται το Παλαιό Ημερολόγιο. Συνεπώς, εκτιμάται ότι το θέμα θα κλείσει πριν από τις αργίες για τις Γιορτές στη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr από διπλωματικές πηγές, η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ-Gazprom πιθανολογείται σε ποσοστό 51% και η προσφυγή στη διαιτησία σε ποσοστό 49%. Ήδη, τόσο η ΔΕΠΑ, όσο και η Gazprom, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «έχουν βάλει νερό στο κρασί τους» σε ό,τι αφορά τα βασικά αντικείμενα των διαπραγματεύσεων που είναι η νέα τιμή για την προμήθεια φυσικού αερίου, η αναδρομικότητα της ισχύος της, καθώς και η τιμή στην οποία θα διατίθενται οι υπερβάλλουσες ποσότητες. Ειδικά το τελευταίο θέμα έχει κρίσιμη σημασία για τη ΔΕΠΑ, καθώς έχει ζητήσει μείωση των συμβατικών ποσοτήτων που θα λαμβάνει, λόγω της οικονομικής ύφεσης στη χώρα, συνεπώς, η τιμή στην οποία θα προμηθεύεται τις υπερβάλλουσες θα ρυθμίσει εντέλει το συνολικό μέσο όρο. Για τα ζητήματα αυτά η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές, χωρίς, όμως, να διαρρέουν άλλες πληροφορίες, για καθαρά διαπραγματευτικούς λόγους. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από την πλευρά της ΔΕΠΑ διαμηνύεται «Ουδέν σχόλιο».

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή τη φάση η Gazprom εξετάζει τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς, αφού ήδη έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες από τις δικές της θέσεις, που ήταν άκαμπτες, με συνέπεια η προοπτική της διαιτησίας την προηγούμενη εβδομάδα να φθάνει σε ποσοστό 80%. Πηγές που μίλησαν στο energia.gr έλεγαν ότι θα γίνει και μία τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, είτε στη
Μόσχα, είτε, ακόμη και, στην Αθήνα. Πάντως, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (χθες το μεσημέρι) δεν υπήρχε κλεισμένο ραντεβού του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη στη Μόσχα. ‘Όλα, λοιπόν, θα κριθούν ως την ερχόμενη Δευτέρα, με την αγορά, πάντως, να προεξοφλεί ως πιο πιθανό το ενδεχόμενο της διαιτησίας.
Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου