Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Πώς θα Γίνει ο ΔΕΣΦΑ το «Αφεντικό» των Βαλκανίων

Επενδύσεις που μεταφράζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, με έμφαση στο κομμάτι των αγωγών αλλά και στο LNG, φέρνει η ολοκλήρωση της επένδυσης της SOCAR στον ΔΕΣΦΑ, όπως τονίζει μιλώντας στο «Κεφάλαιο» ο αντιπρόεδρος και ισχυρός άνδρας της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, Elshad Nassirov. Στόχος της SOCAR είναι η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ να μετατρέψει την Ελλάδα σε βάση για τη δραστηριοποίηση της στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Το στρατηγικό πλάνο περιλαμβάνει δύο πτυχές, κατ΄ αρχάς τις επενδύσεις μέσα στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου και η γεωγραφική κάλυψη του δικτύου, και δεύτερον τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, τονίζει ο κ. Nassirov.


Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επόμενα projects εντός Ελλάδας στα οποία θα δοθεί έμφαση από τη SOCAR αφορούν:

* Την επέκταση του εγχώριου δικτύου αερίου, ώστε να διεισδύσει η χρήση του καυσίμου και σε νέες περιοχές.
* Την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών της Ρεβυθούσας.
* Τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων LNG.
* Την ενίσχυση των διασυνδέσεων.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των επενδύσεων του ΔΕΣΦΑ υποβάλλεται κάθε χρόνο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και επικαιροποιείται. Στο δεκαετές πλάνο 2013-2022, που έχει ήδη εγκριθεί, περιλαμβάνονται επενδύσεις ύψους 1,662 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η δεύτερη αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, ύψους 159 εκατ. ευρώ, η επέκταση του δικτύου στην Πελοπόννησο, 109 εκατ. ευρώ, και η εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης στους Κήπους Έβρου, 85 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό ποσό, 219 εκατ. ευρώ αφορούν επεκτάσεις του δικτύου, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει αναθεώρηση και ενίσχυση του προγράμματος. 

Ωστόσο, οι βλέψεις της SOCAR για τον ΔΕΣΦΑ δεν μένουν εντός των συνόρων. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδρομή από την Κασπία προς την Ε.Ε. και αυτό μπορεί να το εκμεταλλευτεί ώστε να γίνει ενεργειακός κόμβος, τονίζει ο κ. Nassirov και προσθέτει ότι τα projects αγωγών και LNG μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ένα από τα κεντρικά projects που φαίνεται ότι ενδιαφέρουν το Μπακού είναι ο αγωγός IAP (Ionian Adriatic Pipeline), που θα ξεκινά από την Αλβανία και θα διασχίζει Μαυροβούνιο, Κροατία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Υπάρχουν πολλά επενδυτικά σχέδια για το Αζερμπαϊτζάν, μαζί με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ και τον αγωγό TAP. Η εκτίμηση είναι ότι, μαζί με τους αγωγούς γύρω από την Ελλάδα, αλλά και με την εξαγορά του ελληνικού διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, οι επενδύσεις μας θα φτάσουν σε αρκετά δισ. ευρώ», προσθέτει ο ίδιος. Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Nassirov, η Ελλάδα θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάμειξη της SOCAR και του Αζερμπαϊτζάν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Αυτό, βεβαίως, μεταφράζεται σε οφέλη από τις επενδύσεις των Αζέρων και για άλλους κλάδους: «Η ελληνική κατασκευαστική αγορά είναι η μεγαλύτερη και η ισχυρότερη στα Βαλκάνια και εκτιμούμε ότι οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια και δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτά τα κατασκευαστικά έργα», τονίζει ο κ. Nassirov.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η SOCAR μελετά μαζί με τους συμβούλους της τη μορφή της παρουσίας της στην Ελλάδα και η επικρατέστερη επιλογή φαίνεται να είναι η δημιουργία θυγατρικής εταιρείας, η οποία και θα είναι ο βασικός μέτοχος στον ΔΕΣΦΑ, με ποσοστό 66%, ενώ το υπόλοιπο 34% θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.

(από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 28ης Δεκεμβρίου 2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου