Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

«Φρένο» στις Χαμένες Ημέρες Εργασίας με Μείωση των Ρύπων

Νέα δέσμη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών και τη βελτίωση του ατμοσφαιρικού αέρα θέτει η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία έως το 2030 θα προστατευθούν 123.000 τ.χλμ. οικοσυστημάτων, 19.000 τ.χλμ. δασικών οικοσυστημάτων από οξίνιση και 56.000 τ.χλμ. περιοχών Natura 2000.

Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνον από τα οφέλη για την υγεία υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 40 - 140 δισ. ευρώ και θα προκύψουν περίπου 3 δισ. ευρώ σε άμεσα οφέλη λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας, της μείωσης των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη, της υψηλότερης απόδοσης των καλλιεργειών και της ελάττωσης των ζημιών στα κτίρια. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ε.Ε., το άμεσο κόστος για την κοινωνία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών στις καλλιέργειες και τα κτίρια, ανέρχεται σε περίπου 23 δισ. ευρώ ετησίως.
Ταυτόχρονα, η ρύπανση έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνονται χιλιάδες ώρες εργασίας. Ειδικότερα όπως προβλέπει η δέσμη μέτρων έως το 2030 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
  • Αναθεωρημένη οδηγία για τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών, η οποία προβλέπει αυστηρότερα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών για τους έξι κύριους ρύπους.
  • Ένα νέο πρόγραμμα «Καθαρός αέρας για την Ευρώπη» το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη των υφιστάμενων στόχων βραχυπρόθεσμα, αλλά και των νέων στόχων για την ποιότητα του αέρα την περίοδο έως το 2030.
  • Πρόταση νέας οδηγίας για τον περιορισμό της ρύπανσης από τις μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης, όπως τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, για οικοδομικά τετράγωνα ή μεγάλα κτίρια, και τις μικρές βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί έναν 'αόρατο δολοφόνο? που εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να έχουν μια γεμάτη, δραστήρια ζωή», όπως δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ. «Οι ενέργειες που προτείνουμε θα μειώσουν κατά 50% τον αριθμό των πρόωρων θανάτων, ενώ θα ευνοήσουν τη φύση και τα ευάλωτα οικοσυστήματα».
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 31/12/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου