Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Διαπραγματεύσεις Πεκίνου - Τεχεράνης για Νέο Συμβόλαιο Αργού

Το Πεκίνο βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για νέο συμβόλαιο αργού πετρελαίου. Αν το συμβόλαιο συναφθεί, οι κινεζικές εισαγωγές αργού από το Ιράν θα ξεπεράσουν τα επίπεδα στα οποία κινούνται μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2012, όπως μεταδίδει το Reuters, γεγονός που ίσως προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί η αύξηση αυτή θα αντιβαίνει στο πνεύμα της συμφωνίας του Νοεμβρίου που χαλάρωνε κάποια από τα αυστηρά μέτρα που έπληξαν το Ιράν πριν από δύο χρόνια, σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα.


Η συμφωνία του Νοεμβρίου μεταξύ της Τεχεράνης και των Ρ5+1 (που αποτελείται από τις ΗΠΑ και πέντε άλλες παγκόσμιες δυνάμεις) σταμάτησε τις προσπάθειες για τη μείωση των πωλήσεων αργού του Ιράν, αλλά απαίτησε από τους αγοραστές να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου.

Η συμφωνία θεωρήθηκε ως ανταμοιβή για τον ηπιότερο διπλωματικό τόνο από την Τεχεράνη που επιβλήθηκε, όπως λένε ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι και βουλευτές, από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις που περιέκοψαν τις πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν περισσότερο από το ήμισυ στα περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και κόστισε περίπου 80 δισ. δολάρια σε χαμένα έσοδα.

Αλλά πηγές του κλάδου δηλώνουν ότι η κινεζική κρατική εταιρεία Zhuhai Zhenrong Corp, στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ουάσιγκτον στις αρχές του 2012 για την παροχή βενζίνης στο Ιράν, βρίσκεται σε συνομιλίες με την National Iranian Oil Company για ένα νέο συμβόλαιο συμπυκνωμάτων.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές πόσο πετρέλαιο θα εισαχθεί μέσω οποιαδήποτε συμφωνίας. Η Zhenrong ή άλλες θα μπορούσαν επίσης να συνεχίσουν να αγοράζουν συμπυκνώματα μέσω spot deals.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου