Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Πως η Συρία Εισάγει Αργό Πετρέλαιο από το Ιράκ Μέσω Αιγύπτου

Η συριακή κυβέρνηση του Ασάντ έλαβε σημαντικές ποσότητες ιρακινού αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού SUMED και της Αιγύπτου κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, όπως προκύπτει από την εξέταση των σχετικών εγγράφων και των δρομολογίων των πλοίων.
Σύμφωνα με το Reuters, το καθεστώς Ασάντ δεν βασίζεται πλέον μονάχα στο πετρέλαιο από το Ιράν για να καλύψει τις ανάγκες του και να στηρίξει τον στρατό του, αλλά και στις εισαγωγές από τη Βαγδάτη, με την κάλυψη μεσαζόντων. Στην πράξη, το ιρακινό αργό μεταφέρεται από την Αίγυπτο με ιρανικά πλοία και με τη βοήθεια επιχειρήσεων από τον Λίβανο.

Σημειώνεται ότι τόσο η συριακή Sytrol, όσο και η ιρανική ναυτιλιακή NITCσυγκαταλέγονται στην μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών και ως εκ τούτου όποιος εμπορεύεται μαζί τους κινδυνεύει να προστεθεί στον ίδιο κατάλογο.
Όσον αφορά το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Μαΐου του 2013, τα στοιχεία τουReuters φανερώνουν ότι υπήρξαν αρκετές παραγγελίες αργού πετρελαίου από το λιμάνι Σίντι Κερίρ της Αιγύπτου προς τη Συρία, με τη χρήση τεσσάρων δεξαμενοπλοίων της NITC. Μεσάζων σε αυτή την περίπτωση ήταν η OverseasPetroleum Trading ( OPT) της Βηρυτού, ενώ συνέβαλε και η αιγυπτιακή Tri-Ocean Energy.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες αυτές οι πλευρές δηλώνουν άγνοια για τα γεγονότα, δηλαδή τόσο οι μεσάζοντες, όσο και οι κρατικές αρχές και πετρελαϊκές των χωρών που εμπλέκονται (Αίγυπτος, Ιράκ).
Όσον αφορά το ίδιο το καθεστώς του Ασάντ, πραγματοποιεί τις συναλλαγές μέσω του έμπιστου Αϊμάν Τζαμπέρ, ο οποίος στέλνει χρήματα στους μεσάζοντες και διαχειρίζεται μια εταιρεία, ονόματι Al Jazerra. Σε τουλάχιστον δύο από τα σχετικά έγγραφα, αναφέρεται και το όνομα μιας εταιρείας που λέγεται MedControl Syria και είναι θυγατρική ναυτιλιακής με έδρα την Ελλάδα. Σε ερώτηση του Reuters, εκπρόσωπος της Med Control δήλωσε ότι «είχαμε μια συμφωνία στη Συρία, αλλά δεν ήταν ποτέ ενεργή και δεν θέλαμε να δραστηριοποιηθούμε σε αυτή τη χώρα».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου