Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Η Λευκωσία Πρώτος Σταθμός στην Περιοδεία Σέφκοβιτς για την Ενεργειακή Ένωση


Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό αρμόδιο για θέματα ενέργειας, επιχειρηματικούς παράγοντες και στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου θα συναντήσει κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ένωσης Μάρος Σέφκοβιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Μάρος Σέφκοβιτς φτάνει στην Κύπρο την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, τον αρμόδιο Υπουργό κ.Λακκοτρύπη, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας του Κοινοβουλίου. Την Τρίτη θα ακολουθήσουν επαφές με την επιχειρηματική κοινότητα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αντιπροέδρου, Άννα-Κάισα Ίτκονεν, το πλήρες πρόγραμμα του Αντιπροέδρου της Κομισιόν δεν έχει ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί πλήρως, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς επαφές και η επίσημη ανακοίνωση θα ακολουθήσει στα τέλη της εβδομάδας. Ο Σλοβάκος αξιωματούχος επισκέπτεται την Κύπρο στα πλαίσια του «energy union tour» και αποτελεί τον πρώτο του σταθμό μέσα στο 2016.
Σύμφωνα με παρασκηνιακή ενημέρωση που δεν σχετίζεται με την επίσκεψη Σέφκοβιτς, όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, η Κομισιόν εκτιμά ότι οι υδρογονάνθρακες και γενικώς το ενεργειακό ζήτημα, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων και επιτάχυνσης της επίλυσης του Κυπριακού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας, αποτελεί μια αποτελεσματική λύση κατά τους επιστήμονες.

Η Κομισιόν δεν παίρνει επισήμως θέση στο ζήτημα, κατανοεί όμως ότι απαράβατη προϋπόθεση είναι η επανένωση και η τήρηση των υποχρεώσεων της Άγκυρας σε σχέση με την τελωνειακή ένωση και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου