Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Ε.ΟΝ: Στην Uniper Μεταβιβάζονται τα Assets Ορυκτών Καυσίμων


Ένας από τους μεγαλύτερους εταιρικούς μετασχηματισμούς στον διεθνή ενεργειακό τομέα είναι πλέον γεγονός από την 1η Ιανουαρίου, καθώς η γερμανική Ε.ΟΝ επικεντρώνει τις δραστηριότητες της στις ΑΠΕ, τα δίκτυα και την ενεργειακή απόδοση, ενώ μεταβίβασε σε μία νέα εταιρεία, την Uniper, το χαρτοφυλάκιο των ορυκτών καυσίμων, των υδροηλεκτρικών και της εμπορίας ενέργειας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ε.ΟΝ, Γιοχάνες Τάισεν, είπε ότι αυτή η κίνηση, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2014, θα δώσει τη δυνατότητα και στις δύο εταιρείες να αποκτήσουν ηγετική θέση στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.
Η διοίκηση της E.ON αποφάσισε να προχωρήσει στον διαχωρισμό (split) του ομίλου κοινής ωφέλειας προκειμένου να προσαρμοστεί στις ραγδαίες αλλαγές στη διεθνή αλλά και ειδικότερα τη γερμανική αγορά ενέργειας. 

Καθώς η στρατηγική «καθαρής ενέργειας» που προωθεί τα τελευταία έτη η γερμανική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις ΑΠΕ για την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας κυρίως από «συμβατικές» πηγές της E.ON υφίστανται σημαντικό οικονομικό πλήγμα. 
Η έμφαση στις ΑΠΕ καταδεικνύει «την αναπτυξιακή δυναμική από το μετασχηματισμό του ενεργειακού κόσμου», σύμφωνα με όσα είχε πει η διοίκηση της Ε.ΟΝ όταν είχε ανακοινώσει τα σχέδια της για τον διαχωρισμό του ομίλου.
Στο χαρτοφυλάκιο της Uniper η ισχύς ανέρχεται σε 40 GW περίπου.
Η πλήρης απόσχιση της Uniper θα γίνει αργότερα εντός του 2016, αφού εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της E.ON τον Ιούνιο.
Μετά η E.ON θα πωλήσει το πλειοψηφικό της μερίδιο στην Uniper, ενώ μεσοπρόθεσμα σχεδιάζει να κάνει το ίδιο και με το υπόλοιπο ποσοστό που θα διατηρήσει.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου