Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Τον Ιανουάριο Ξεκινούν οι Έρευνες στον Πατραϊκό


Για το 2018-19 προσδιορίζεται χρονικά η περίοδος κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου. Αυτό αναφέρουν πηγές του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, με αφορμή την αποχώρηση της ιρλανδικής Petroceltic και την εξαγορά του μεριδίου της από τα ΕΛ.ΠΕ. και την Edison, που μετέχουν στην κοινοπραξία με ίσα ποσοστά πλέον.
Στην παρούσα φάση, το πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη περιοχή προβλέπει πραγματοποίηση γεωφυσικών ερευνών σε έκταση περίπου 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2016. Στόχος αυτών των ερευνών είναι η κατανόηση του γενικότερου γεωλογικού μοντέλου της ευρύτερης περιοχής και η αναλυτική χαρτογράφηση των δομών του υπεδάφους στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου.
Μετά από διεθνή διαγωνισμό, τις γεωφυσικές έρευνες θα διεξάγει η Dolphin Geophysical UK, υπό τη συνεχή επίβλεψη των ΕΛΠΕ. Οι γεωφυσικές καταγραφές θα πραγματοποιηθούν από το ερευνητικό σκάφος Polar Empress (νεότευκτο Μάρτιος 2015), εφαρμόζοντας τις πλέον νέες, σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον, με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους.
Το ερευνητικό σκάφος είναι εξοπλισμένο με τον πλέον σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό (καλώδια καταγραφής συμπαγούς μορφής που αποκλείουν την έστω και τυχαία μόλυνση του περιβάλλοντος, καλύμματα στις ηχητικές πηγές για προστασία της θαλάσσιας χελώνας, κλειστό σύστημα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων το οποίο θα στοχεύει στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αποβλήτων, αποφεύγοντας τους κινδύνους για το περιβάλλον κ.ά.).
Οι γεωφυσικές καταγραφές εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου 40 ημέρες και θα ακολουθήσει για διάρκεια 12 μηνών η ηλεκτρονική επεξεργασία και ερμηνεία των αποτελεσμάτων με εξειδικευμένα προγράμματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συμβάλουν στον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών δομών, οι οποίες θα μελετηθούν σε βάθος. Στη συνέχεια θα γίνουν αναλυτικές τεχνικές και οικονομικές μελέτες για τη λήψη αποφάσεων με αυστηρά επιχειρηματικά, επιστημονικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, με στόχο την πραγματοποίηση γεωτρήσεων (2018-2019) ευελπιστώντας σε ανακάλυψη υδρογονανθράκων.
Περιβαλλοντικά θέματα
Η ελληνική πολιτεία με το νόμο 4299/2014 που κυρώνει τη Σύμβαση Μίσθωσης της περιοχής έρευνας καθώς και μέσω της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έθεσε ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των ερευνητικών εργασιών την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών που αναλύουν και προβλέπουν συγκεκριμένα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και που υπόκειται στην έγκριση και παρακολούθηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα:
-Εκπόνηση Περιβαλλοντικής Μελέτης Βάσης για την περιοχή έρευνας προκειμένου να καταγραφεί με λεπτομέρεια η κατάσταση του περιβάλλοντος πριν την έναρξη κάθε σταδίου των εργασιών έρευνας.
-Εκπόνηση Σχεδίου Περιβαλλοντικής Δράσης το οποίο στοχεύει στην
▪ αξιολόγηση και αποτίμηση των επιδράσεων των προτεινόμενων δραστηριοτήτων σε όλα τα επιμέρους περιβαλλοντικά στοιχεία,
▪ λήψη μέτρων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις των εργασιών στο περιβάλλον καθώς και σχετική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Τα ΕΛΠΕ και οι εταίροι τους, συνεπείς στη στρατηγική τους, ανταποκρίθηκαν πλήρως στις πιο πάνω απαιτήσεις και ενσωμάτωσαν την προστασία του περιβάλλοντος στον σχεδιασμό του προγράμματος ερευνητικών εργασιών από το αρχικό του στάδιο. Στο πλαίσιο αυτό έχουν υιοθετηθεί όλες οι κατευθύνσεις της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του προτεινόμενου προγράμματος έρευνας πετρελαίου στην περιοχή του Δ. Πατραϊκού.
Με εξειδικευμένους επιστήμονες, κατεγράφη με λεπτομέρεια η κατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα συλλέχθηκαν όλες οι διαθέσιμες αναφορές και πληροφορίες για την παρουσία και την κατανομή θαλάσσιων θηλαστικών στην περιοχή έρευνας. Με βάση αυτές τις πληροφορίες εκπονήθηκε αναλυτική Περιβαλλοντική Μελέτη Βάσης, η οποία έλαβε την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Στη συνέχεια, η ΕΛΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της γεωφυσικής έρευνας, ανέθεσε σε εξειδικευμένους ξένους και Έλληνες μελετητές την εκπόνηση του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Δράσης σύμφωνα και πάλι με τις πιο πάνω απαιτήσεις και τα διεθνή πρότυπα, ιδιαίτερα για τη μεγιστοποίηση της περιβαλλοντικής προστασίας των θαλάσσιων ειδών της περιοχής έρευνας, υλοποιώντας πλήρως τόσο τη συνθήκη «ACCOBAMS» όσο και τις κατευθύνσεις της Μικτής Επιτροπής Διατήρησης της Φύσης (JNCC) για την προστασία των κητωδών. Το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Δράσης υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αλιεία- Ναυσιπλοΐα
Προβλέπονται δράσεις για την εξασφάλιση συμβατότητας με τις υφιστάμενες θαλάσσιες δραστηριότητες όπως ιδίως η αλιεία και η ναυσιπλοΐα.
* Έχουν ορισθεί υπεύθυνοι συνεργασίας με τους αλιείς της περιοχής, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την επαφή με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, ναυτικούς και αλιευτικούς συνδέσμους της περιοχής για την παροχή των απαιτούμενων πληροφοριών όσον αφορά στην οργάνωση και υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος προκειμένου να μη νπροκύψουν επιπτώσεις στις αλιευτικές δραστηριότητες και τη ναυσιπλοΐα.
* Η περιοχή γύρω από το ερευνητικό σκάφος εντός της οποίας θα υπάρχουν περιορισμοί στη ναυσιπλοΐα αποτελεί περίπου το 8,5% της περιοχής έρευνας των γεωφυσικών ερευνών.
* Το ερευνητικό σκάφος κατά τη λήψη των γεωφυσικών δεδομένων, το σκάφος θα κινείται με χαμηλή ταχύτητα 8-9 χιλιόμετρα (4-4,5 knots) και πάνω σε προκαθορισμένες γραμμές και συγκεκριμένο χρονοπρόγραμμα.
* Η συνολική διάρκεια των ερευνητικών εργασιών κατά τη διάρκεια των οποίων θα ισχύουν οι περιορισμοί ναυσιπλοΐας είναι 40 ημέρες εντός της περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2016.
* Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κίνηση του σκάφους σεισμικής έρευνας αναμένεται να έχει ασήμαντη επίπτωση στις αλιευτικές δραστηριότητες. Τα ΕΛ.ΠΕ. θα προμηθεύσει λεπτομέρειες για το σχέδιο σεισμικής έρευνας στους φορείς αλιείας εντός των ορίων και γύρω από την προτεινόμενη Περιοχή Έρευνας και σε άλλους ναυτικούς και στο κοινό, μέσω ανακοίνωσης η οποία θα γίνεται εκ των προτέρων ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όσους ασχολούνται με την εμπορική αλιεία και την αλιεία αναψυχής να προγραμματίσουν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται συστηματικά στην έρευνα πετρελαίου εδώ και 40 χρόνια, έχοντας συμμετάσχει σε πληθώρα διεθνών διαγωνισμών και έχουν ερευνήσει συστηματικά 39 περιοχές σε Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτο, Αλβανία, Μαυροβούνιο, είτε αυτοδύναμα είτε ως ισότιμο μέλος κοινοπραξιών με διεθνώς αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως οι OMV, Repsol, Woodside, Kuwait Energy, Petroceltic, Lukoil, Gaz de France, JAPEX, κ.λπ.
Με τη διεξαγωγή εκατοντάδων γεωλογικών μελετών και την εκτέλεση 65.000 χλμ. σεισμικών ερευνών και 112 γεωτρήσεων, με τις εκτός Ελλάδας επενδύσεις τα τελευταία χρόνια να ξεπερνούν τα 220 εκατ. δολάρια, τα ΕΛΠΕ συμμετείχαν σε ανακαλύψεις αρκετών κοιτασμάτων πετρελαίου (αναλογία ΕΛΠΕ περίπου 210 εκατ. βαρέλια πετρελαίου).

Πηγή euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου