Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Φήμες για Διακοπή της Παροχής Φυσικού Αερίου στη Βουλγαρική Overgas από την Gazprom


Περίπου 200.000 χιλιάδες νοικοκυριά στη Βουλγαρία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο, εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν οι φήμες περί διακοπής τροφοδοσίας της Overgas από την Gazprom, λόγω των συσσωρευμένων απλήρωτων χρεών.


H Overgas είναι μία εταιρεία του ιδιωτικού τομέα με ρωσοβουλγαρική μετοχική σύνθεση. Το 50% ελέγχεται από την Gazprom Export. Ιδρύθηκε το 1992 και προμηθεύει με φυσικό αέριο 51 περιφέρειες της χώρας. Το δίκτυο της έχει συνολικό μήκος άνω των 2.100 χιλιομέτρων.




Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα bTV and Nova TV, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ σε έκτακτη σύσκεψη που είχε με αρμόδια στελέχη του ενεργειακού τομέα, ζήτησε από τις κρατικές εταιρείες Bulgargaz and Bulgartransgaz να είναι έτοιμες ώστε να τροφοδοτήσουν με φυσικό αέριο την Overgas σε περίπτωση που Gazprom Export διακόψει την προμήθεια από την 1η Ιανουαρίου.



Η ρωσική εταιρεία φέρεται να απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρεται σε αυτό ενδεχόμενο. Πάντως, η Overgas διέψευσε ότι έχει λάβει επίσημη επιστολή από την Gazprom Export.



«Η επιστολή εστάλη στην Overgas, με κοινοποίηση προς την Bulgartransgaz. Ο όγκος που έχει παραγγελθεί προς παράδοση στην Overgas από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι μηδενικός, το οποίο σημαίνει ότι Gazprom Export σχεδιάζει, προς το παρόν, να μην προχωρήσει σε παραδόσεις στην Overgas», δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Nova TV, ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgarian Energy Holding, Jacklen Cohen.



Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο bTV, η Bulgargaz και η Bulgartransgaz ανακοίνωσαν μετά τη σύσκεψη υπό τον κ. Μπορίσοφ ότι εφόσον η Overgas υπογράψει σχετική συμφωνία με την Bulgargaz τότε θα έχει στη διάθεση της τις αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των περίπου 200.000 νοικοκυριών που τροφοδοτούνται από την εταιρεία.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου