Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Κασουλίδης: Το Ισραήλ Έχει Δεσμευθεί να Μην Προχωρήσει σε Συμφωνία με την Τουρκία για Αγωγό Αερίου Χωρίς τη Σύμφωνο Γνώμη της Κύπρου


«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός αγωγού που θα περνά από την Τουρκία, αν λυθεί το Κυπριακό». Αυτό δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου κ. Ιωάννης Κασουλίδης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου της Μεγαλονήσου.
Ανέφερε, επίσης, πως δεν μπορεί να περάσει αγωγός από την κυπριακή ΑΟΖ και να συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ με την Τουρκία, χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν τόσο νομικοί όσο και πολιτικοί λόγοι


  • Οι νομικοί λόγοι έχουν να κάνουν με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο επιβάλλει διμερείς συμφωνίες για να περάσει καλώδιο από την ΑΟΖ της Κύπρου.
  • Οι πολιτικοί λόγοι έχουν να κάνουν με τη δέσμευση του Ισραήλ ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία, αν δεν έχει τη σύμφωνο γνώμη της Κύπρου.
Περαιτέρω, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης λόγω τεσσάρων παραγόντων, οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να συνυπάρχουν.

  • Ο πρώτος παράγοντας αφορά την αυξανόμενη πιθανότητα εξεύρεσης και άλλων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος ΖΟΡ στην Αίγυπτο, κάτι που αναθέρμανε το ενδιαφέρον των εταιρειών.
  • Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τις συνέργειες και τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία με χώρες της περιοχής. Όπως σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, η υποδειγματική δράση της χώρας μας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, την Ιορδανία ισχυροποιεί το ρόλο της χώρας μας εντός της ΕΕ.
  • Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ως τρίτο παράγοντα την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ, και σημείωσε τα δύο μεγάλα έργα της Ένωσης στα οποία η Κύπρος ως μέλος έχει σημαντικό ρόλο. Το πρώτο έργο, με την ονομασία EuroAsia Interconnector, αφορά την προμήθεια της Ευρώπης με ηλεκτρισμό που θα παράγεται στο Ισραήλ και μέσω καλωδίου θα διοχετεύεται στην Ευρώπη. Εδώ, όπως είπε, η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταθμός. Το δεύτερο έργο αφορά το Εastern Mediterranean Pipeline (Eastmed), δηλαδή τον αγωγό που θα αξιοποιεί και το ισραηλινό φυσικό αέριο.
  • Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως ο τέταρτος παράγοντας για το ρόλο της Κύπρου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αφορά τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και την έκταση της ΑΟΖ, καθώς, όπως σημείωσε, είτε πρόκειται για μεταφορά του ισραηλινού αερίου προς την Ευρώπη, είτε του αιγυπτιακού, αυτό θα πρέπει να περάσει μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στο ρόλο της Κύπρου, σημειώνοντας, αρχικά, πως η Ευρώπη βρίσκεται σε αναζήτηση μόνιμης λύσης στο θέμα του εφοδιασμού με ενέργεια, μετά την κρίση της ρωσικής Gazprom με την Ουκρανία και την ουκρανική κρίση. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου